Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανοίγει σήμερα τις «πύλες της» η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών- Ιστορική αναδρομή (φωτο)



Ανοίγει σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου «τις πύλες της» η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών και ετοιμάζεται και φέτος -όπως και κάθε χρόνο άλλωστε- να υποδεχτεί στις 8 ημέρες που διαρκεί, χιλιάδες επισκέπτες, από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. 
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν, στις 8.00 το βράδυ, από τον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, παρουσία πολιτικών και των τοπικών αρχών. Αμέσως μετά, στις 9.00 το βράδυ, από Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών. 
Η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου.

Ιστορική αναδρομή
Ο θεσμός του πανηγυριού στην πόλη μας είναι μια κληρονομιά της Τουρκοκρατίας που ξεκινά το 1859 και εξελίσσεται σταδιακά σε ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός της Μακεδονίας η σημασία του οποίου ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για τον χαρακτήρα και την εξέλιξη της περιοχής. 
Την περίοδο του πολέμου που οδήγησε στην απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και στην καταστροφή μέρους του οικιστικού της ιστού, η λειτουργία της εμποροπανήγυρης διακόπτεται για μερικά χρόνια. 
Την ξανασυναντάμε το 1921 σε μία περίοδο όπου το εμπόριο ζώων βρίσκεται σε άνθιση και το βάρος των δραστηριοτήτων της μεταφέρεται στο χώρο του κτηνιατρείου όπου λαμβάνει χώρα η ζωοπανήγυρης των Γιαννιτσών ή το ζωοπάζαρο όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν. 
Η εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών στη σύγχρονη της μορφή, εμφανίζεται αρκετά χρόνια αργότερα με τα εγκαίνια της να γίνονται σε έναν καινούργιο χώρο, όπου βρίσκεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Μέγαρο ενώ όταν και ο χώρος αυτός δεν επαρκούσε, μεταφέρθηκε εκεί όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα. 
Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ψηλά ως θεσμός αλλά και  μέσα στις καρδιές των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών που την αγάπησαν και την αγαπούν, ως ένα κομμάτι από την ζωή τους. 






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Αυτή είναι η<< σύγχρονη>> μορφή της Εμποροπανήγυρης των Γιαννιτσών!!!
    Έτσι βεβαιώνεται η ποιότητα των αρχόντων της πόλης των Γιαννιτσών !!!
    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ Πόση κατάντια ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και είχαμε μια σκασιλα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να καλέσουμε τα κανάλια στα Γιαννιτσά να δείξουν τη σύγχρονη μορφή Εμποροπανήγυρης.
    Σίγουρα δεν θα υπάρχει άλλη τέτοια σ'όλη την Ελλάδα!!!!!!!
    Τέτοια τριτοκοσμική εικόνα Πόλης δεν υπάρχει!!!
    Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους θέλει πολλή προσπάθεια για τέτοιο αποτέλεσμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η διοργάνωση είναι χάλια κ ελλιπείς ακόμη μια χρονιά, η γύφτοι κοιμούνται όπου βρουν, σκουπίδια παντού, ωρες κόινης ησυχίας δεν σέβεται κανεις, κανένας σεβασμός στον πολίτη που μένει στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο πια να μας υποβαθμίσει τη ζωή αυτός ο δήμαρχος κ το συναφι του, η κατρακύλα τους δεν έχει τέλος. Έβαλαν κ πινακίδα στην είσοδο του πανηγυριού μην το χάσουμε! Καμμία αισθητική κανένας πολιτισμός στην πόλη.

      Διαγραφή
  5. Μια ζωή ξεφτιλα σε ολα αυτη η πρεζουπολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάλι τα ίδια.... Ξενύχτι και βρώμα Ξενύχτι και βρώμα. Και όχι δε φταίει ο θεσμός, ούτε εμείς οι κάτοικοι ξυπνήσαμε ένα πρωινό ξαφνικά μετά από 40 χρόνια με την απαίτηση να φύγει το πανηγύρι από τη γειτονιά μας. Ναι υπάρχει εκεί 50 και πλέον χρόνια. Το γνωρίζουμε. Όπως γνωρίζουμε και μάθαμε μέσα σ ε όλα αυτά τα χρόνια να συμβιωνουμε με τους πλανόδιους εμπόρους, τους καντινιερηδες, τους επισκέπτες κλπ κλπ... όπως μάθαμε επίσης ότι η ώρα αιχμής είναι από τις 6 περίπου το απόγευμα μέχρι και λίγο μετά τις 12, όπου ο κόσμος διαλύεται, οι πάγκοι και το λούνα παρκ κλείνουν και οι πλανόδιοι πηγαίνουν στα σπίτια τους. Άρα από εκείνη την ώρα και μετά το πανηγύρι διαλύεται. Για ποιο πανηγύρι επομένως πρέπει να βαράει η μουσική μέχρι το πρωί; Τι πανηγύρι είναι αυτό που όταν οιεκθέτες, οι διοργανωτές, οι σεκιουριταδες και η αστυνομία αποχωρούν, τα πρόχειρα στημένα κλαμπ εξακολουθούν να βαράνε μέχρι πρωιας; Τα κλαμπ δεν έχουν καμία σχέση με το πανηγύρι γιατί πολύ απλά ξεκινούν τη λειτουργία τους την ώρα που όλο το υπόλοιπο πανηγύρι τη σταματά. Συνυπευθυνοι φυσικά για την ασυδοσία οι αρχές της πόλης στο σύνολό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στον δήμο δεν ξέρουν τι θα πει ανάπλαση, πανηγύρια όμως ξέρουν. Βρε ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.