Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστολή Αντιπεριπεριάρχη Πέλλας στον ΥΠΑΑΤ για την οικονομική στήριξη των ροδακινοπαραγωγών



Επιστολή με αδιάσειστα στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που εγκατέστησε η ΠΕ Πέλλας απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά Γιώργο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλο Χρήστο, ζητώντας την οικονομική στήριξη των καλλιεργητών βιομηχανικών, επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω των τεράστιων καταστροφών που έχει υποστεί η παραγωγή τους από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και που δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Η επιστολή του Αντιπεριπεριάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ.
Ο τομέας των ροδάκινων και των νεκταρινιών, αποτελεί έναν τομέα «κλειδί» για την τοπική οικονομία της Π.Ε Πέλλας αλλά και για την Εθνική οικονομία γενικότερα. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία (πηγή: ΟΠΕΚΕΠΕ):
Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας τα στοιχεία των εξαγωγών ήταν για το έτος 2021:
ü Κομπόστα ροδάκινο προς τρίτες χώρες: 56.691 τόνοι
ü Κομπόστα ροδάκινο προς ΕΕ: 41.357 τόνοι
ü Πουρές ροδάκινο προς τρίτες χώρες: 12.163 τόνοι
ü Πουρές ροδάκινο προς ΕΕ: 2.924 τόνοι
ü Ροδάκινο κατεψυγμένο προς τρίτες χώρες:12.149 τόνοι
ü Ροδάκινο κατεψυγμένο προς ΕΕ: 6.488 τόνοι.
Έχοντας ως αποκλειστική μου πρόθεση την ορθολογική διαχείριση των επιπτώσεων της φετινής κακοκαιρίας, η οποία ξεκίνησε το Φλεβάρη 2022 με παγετούς και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σας ενημερώνω ότι καθώς η φετινή χρονιά εξελίσσεται, διαπιστώνουμε τεράστιες απώλειες στις συγκομισθείσες ποσότητες των βιομηχανικών, επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Συγκεκριμένα, λόγω των καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στις:
· 9/6/2022: Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (70 τόνοι νερού/στρ. στις 10/06 σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών), και άνεμοι (Κακοκαιρία GENESIS).
· 17/6/2022: Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (27 τόνοι νερού/στρ. σε 1/2 ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών) και ισχυροί άνεμοι.
· 08/07/2022 Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (17 – 28 τόνοι νερού/στρ. σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών).
· 21/08/2022: Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (15-27 τόνοι νερού/στρ.) σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών) και ισχυροί άνεμοι έντασης 59,5 km/h.
· 24/08/2022: Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (5,6-11,4 τόνοι νερού/στρ.) σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών) και ισχυροί άνεμοι έντασης 49,9 km/h.
· 02/09/2022: Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (13,2-21,4 τόνοι νερού/στρ.) σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών) και ισχυροί άνεμοι έντασης 33,8 km/h.
· 05/09/2022: Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (17,2-20,2 τόνοι νερού/στρ.) σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών).
παρατηρήθηκε έντονη καρπόπτωση από την ένταση της βροχής και προσβολή από τον μύκητα μονίλια ο οποίος προκάλεσε σάπισμα στους καρπούς. Λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, η παραμονή της υγρασίας στα φύλλα και στους καρπούς ήταν διαρκής και για πολλές ημέρες, με αποτέλεσμα παρόλες τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας που έγιναν από τους παραγωγούς, να μην αντιμετωπίζεται επιτυχώς η ασθένεια «μονίλια».
Ως εκ τούτου, η παραγωγή των αγροτεμαχίων που δεν υπέστη ζημιά από παγετό και χαλάζι, παρουσίασε έντονη καρπόπτωση και σάπισμα, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μην συγκομίζεται προϊόν, ή μεγάλο μέρος του προϊόντος που συγκομίσθηκε να διατεθεί στις βιομηχανίες για χυμοποίηση. Συγκομισμένα προϊόντα που συντηρήθηκαν έστω και για 1-2 ημέρες στους ψυκτικούς θαλάμους, εμφάνισαν ενδείξεις σήψης και ήταν ακατάλληλα για νωπή κατανάλωση ή κονσερβοποίηση.
Με βάση τα προηγούμενα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ενισχυθούν οικονομικά οι παραγωγοί ώστε να μην διακοπεί ο κύκλος παραγωγής, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στους παραγωγούς των συγκεκριμένων καλλιεργειών.»



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.