Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στο Δήμο Πέλλας η χρήση του πρώην Νοσοκομείου Γιαννιτσών- Θα μετατραπεί σε εικαστικό μουσειακό χώρο!



Ομόφωνα ψηφίστηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας ο "καθορισμός των όρων χρήσης του πρώην Νοσοκομείου Γιαννιτσών (οικία Εμίν Μπέη)", το οποίο όπως φαίνεται, μετά από... "40 κύματα" περνάει πια στα χέρια του Δήμου. 
Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Γρηγορίου Στάμκου, η πρόταση του Δήμου Πέλλας είναι να παραχωρηθεί από το νοσοκομείο η χρήση του ιστορικού κτιρίου για 30 χρόνια και τόσο το κτίριο όσο και ο περιβάλλοντας χώρος να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε μουσειακό χώρο εικαστικών τεχνών για έκθεση και προβολή έργων -κυρίως- τοπικών καλλιτεχνών. 
"Στόχος της πρότασής μας είναι να δημιουργηθεί  ένας χώρος έκφρασης τοπικών καλλιτεχνών, να δημιουργηθεί στην καρδιά της πόλης ένας ζωντανός χώρος διαλόγου και τέχνης", σημείωσε ο Δήμαρχος προσθέτοντας ότι θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση και η συντήρηση του χώρου και του κτιρίου να ενταχθούν σε συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Όπως είπε ο κ. Στάμκος στον 1ο όροφο του κτιρίου θα φιλοξενηθούν μόνιμα κάποια εικαστικά έργα τοπικών καλλιτεχνών, ενώ στο ισόγειο θα πραγματοποιούνται ανά διαστήματα περιοδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις εικαστικών έργων. 
Να σημειωθεί ότι, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, το Δ.Σ. του νοσοκομείου Γιαννιτσών σε συνεδρίασή του προέκρινε μεταξύ άλλων δύο φορέων (Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών και Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία "Φίλιππος"), την πρόταση του Δήμου Πέλλας για την παραχώρηση του πρώην νοσοκομείου, με την προϋπόθεση να καθοριστεί με σαφήνεια η χρήση του, κάτι που έγινε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες.

Το κτίριο ρημάζει" καθημερινά!
Υπενθυμίζουμε ότι το σημαντικό αυτό θέμα "ταλανίζει" τον Δήμο Πέλλας εδώ και πολλά χρόνια, καθώς εκκρεμούσαν από το 2014 διαδοχικά αιτήματα της Δημοτικής Αρχής για παραχώρηση της χρήσης του πρώην νοσοκομείου Γιαννιτσών για την αξιοποίησή του κτιρίου, το οποίο ρημάζει καθημερινά! Και μιλάμε για ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια των Γιαννιτσών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κατά καιρούς αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην ενημέρωση αλλά και σε άλλες δράσεις. 
Το σημερινό Πολύκεντρο, στον πεζόδρομο, που επί Τουρκοκρατίας ήταν η οικία του Εμίν Μπέη και σήμερα είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Υγείας, το κτίριο που στέγαζε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το νοσοκομείο Γιαννιτσών και αργότερα, τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 το Δημοτικό Ραδιόφωνο και την ΔΕΠΑΓ, καταρρέει και μαζί με αυτό ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης των Γιαννιτσών.
Δ. Μπ.
 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Επιτέλους!!!!!!!! Εύγε για την απόφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μουσείο παιχνιδιού πρέπει να γίνει το έχω δει στο εξωτερικό σε παρόμοιο κτήριο και ήταν τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να αξιοποιηθεί κατάλληλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.