Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Ζημιές από αγριογούρουνα σε καλαμπόκια που δεν αποζημιώνονται, σε απόγνωση παραγωγοί! (βίντεο)



Σε απόγνωση βρίσκονται παραγωγοί των Γιαννιτσών και περιχώρων μετά από ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των αγριογούρουνων στη περιοχή και την επιδρομή τους σε χωράφια και μάλιστα πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές! Το πρόβλημα έγινε ορατό τώρα λόγω της εποχής που οι καλλιέργειες αποδίδουν και οι αγρότες είναι έτοιμοι να «θερίσουν» τους κόπους τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραγωγού από τον Πενταπλάτανο Γιαννιτσών σε χωράφι με καλαμπόκια του οποίου εισέβαλαν πρόσφατα αγριογούρουνα και του κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια (βίντεο). Και αυτό σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από το χωριό! «Το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στην περιοχή φέτος είναι πολύ σοβαρό", μας λέει, προσθέτοντας: "Τρώνε την παραγωγή αλλά κάνουν και μεγάλες ζημιές στα χωράφια. Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για το πρόβλημα". 
Όπως λένε αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας που παρατηρείται το φαινόμενο εισβολής αγριογούρουνων σε χωράφια, φέτος θα είναι μια καταστροφική χρονιά για αυτούς διότι τα αγριογούρουνα με τους ρυθμούς που επισκέπτονται τα χωράφια τους μέσα σε λίγο καιρό δεν θα αφήσουν ίχνος από καλαμπόκια.

"Να ληφθούν μέτρα..." 
Οι παραγωγοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των πληθυσμών αυτών αλλά και να αποζημιώνονται για τις ζημιές από τον ΕΛΓΑ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά "είναι να μην σου τύχει το πρόβλημα γιατί η ζημιά είναι μεγάλη και δεν υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς".
Να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους. Σε ζημιές από αγριογούρουνα καλύπτει μόνο τις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), με ανώτερο ύψος ανά αγροτεμάχιο το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.
Σύμφωνα με άποψη ειδικών, το φαινόμενο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ενός υβριδίου αγριόχοιρου, που προέκυψε από διασταύρωση αγριόχοιρων και ήμερων γουρουνιών. Το υβρίδιο αυτό πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η διαθεσιμότητα τροφής, λόγω αύξησης των δέντρων με καρπούς, ενώ τα αγριογούρουνα γεννούν και δύο φορές τον χρόνο.
Δ. Μπ.






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ 4 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΑΣ. ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΑΚΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΤΟΡΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΝΑ ΦΥΛΑΝΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελα ν δεις αλμωπια σε δενδρωδεις τι κανουν ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.