Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Eπιπλέον χρηματοδότηση για κάλυψη του ενεργειακού κόστους σε Δήμους και σχολεία



Με την καταβολή 50 + 14 εκ. ευρώ άμεσα κι άλλων 50 εκ. ως το τέλος του χρόνου, επιβεβαιώνεται η δέσμευση προς την ΚΕΔΕ για επιπλέον χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον ενεργειακό κόστος για Δήμους και σχολεία.

Όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ: «Μέλη του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου, επικεφαλής παρατάξεων στο Δ.Σ. καθώς και του Προεδρείου της ΕΔΕΥΑ, συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση, όπως η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις σχολικές επιτροπές, το νομοσχέδιο της Δημοτικής Αστυνομίας, η παράταση της αποπληρωμής των δανείων των Δήμων, η μετάθεση κατά ένα χρόνο της αποπληρωμής των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ρύθμιση οφειλών για χρέη προς δήμους, η ναυαγοσωστική κάλυψη και το ζήτημα που αφορά την καταβολή του τέλους ταφής.

Άμεσα καταβολή στους Δήμους 50+14 εκ. ευρώ, για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους σε Δήμους και Σχολικές Επιτροπές.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και την ανάγκη, ιδιαίτερα για τα σχολεία, το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Κεντρικό Κράτος.

Στο πλαίσιο αυτού του αιτήματος, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανακοινώθηκε πως άμεσα θα δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης από τον κ. Πέτσα ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ για τη δαπάνη που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες».

Ο στόχος 10% για ενεργειακή εξοικονόμηση από πλευράς Δήμων

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως: Από τον ΥΠ.ΕΣ. Μ. Βορίδη και τον Αν. Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη επισημάνθηκε πως ο στόχος που έχει τεθεί προς τους Δήμους να μειώσουν κατά 10% την ενεργειακή τους κατανάλωση μπορεί να προσμετρηθεί με δύο τρόπους, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να επωφεληθούν από τα κίνητρα που θα δοθούν από την κυβέρνηση. Είτε μειώνοντας κατά 10% την κατανάλωσή τους στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης όλου του Δήμου, είτε εξοικονομώντας 10% από τον οδοφωτισμό.

Αξιόπιστη καταγραφή της επιπλέον κατανάλωσης για τα σχολεία

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 14 εκ. για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για Δήμους και σχολεία συν 14 εκ. τις επόμενες ημέρες, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν.

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης συμφώνησε πως είναι εύλογο να καλυφθεί στο σύνολό του το ενεργειακό κόστος των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε δέσμευση να καταγράψουν οι Δήμοι τις δαπάνες τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προσθέτοντας όλους τους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων που αφορούν το συγκεκριμένο τομέα, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη και ακριβής κατανομή».



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.