Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: Σπείρα 40 ατόμων εξαπατούσε πολίτες με εικονικές αγοραπωλησίες



Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πέλλας, εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ανδρών, αρχηγικών μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ακόμη 37 συνεργών τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι προαναφερόμενοι συνέστησαν δομημένη και με διαρκή δράση εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να αποκομίζουν παράνομο οικονομικό όφελος, εξαπατώντας πολίτες και επιχειρήσεις.

Ως προς την μεθοδολογία τους, τα αρχηγικά μέλη δρούσαν με τους παρακάτω τρόπους:

Αναρτούσαν στο διαδίκτυο εικονικές αγγελίες πώλησης αγροτικών κυρίως οχημάτων, μέσω των οποίων αποσπούσαν χρηματικά ποσά δήθεν ως προκαταβολές, από παθόντες που εκδήλωναν ενδιαφέρον. Επίσης προφασιζόμενοι λογιστικές διαδικασίες κατά την αγοραπωλησία, έστελναν στα θύματά τους πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων και ζητούσαν να επιστρέψουν τα αντίστοιχα ποσά σε λογαριασμούς που τους υποδείκνυαν.
Τηλεφωνούσαν σε επιχειρήσεις με πρόσχημα την παραγγελία προϊόντων και έστελναν πλαστά αποδεικτικά μεταφοράς μεγαλύτερων χρηματικών ποσών, από αυτά που είχαν συμφωνηθεί για την αγορά των προϊόντων. Στη συνέχεια ζητούσαν να τους επιστραφεί η διαφορά του ποσού, ισχυριζόμενοι ότι εκ παραδρομής κατέθεσαν περισσότερα χρήματα.
Κατά τη δράση τους, χρησιμοποιούσαν πλήθος τραπεζικών λογαριασμών που τους είχαν παραχωρήσει συνεργοί τους (money mules) έναντι χρηματικού ανταλλάγματος και στους οποίους μεταφέρονταν τα χρήματα που αποσπούσαν από θύματα της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως διαπιστώθηκε, το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, διέπραξαν συνολικά 33 απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της ελληνικής Επικράτειας και συγκεκριμένα:
  • 8 σε περιοχές της Πέλλας,
  • 6 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης,
  • από 3 σε περιοχές της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, των Κυκλάδων και των Ιονίων Νήσων,
  • από 2 σε περιοχές των Δωδεκανήσων, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης και
  • 1 σε περιοχή της Χαλκιδικής.
Η συνολική τους λεία ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε αρμοδίως.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.