Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απελπισμένοι οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν στην παλαιότερη λύση για τη θέρμανση



Στις χώρες του Βορρά οι πολιτικοί μιλούν για «πολλούς δύσκολους χειμώνες» και στις χώρες του Νότου σκέφτονται για πόσο ακόμη θα βοηθήσει ο καιρός να μην προστεθεί στο ηλεκτροσόκ των λογαριασμών ρεύματος και εκείνο της θέρμανσης. Τα νοικοκυριά ανά την Ευρώπη μοιράζονται την ίδια αγωνία: πώς θα ζεσταθούν όταν πέσει η θερμοκρασία. Τι μπορούν τα ίδια να κάνουν από τη στιγμή που οι ηγέτες τους αδυνατούν να συμφωνήσουν προς το παρόν σε ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Έως τώρα το φυσικό αέριο κάλυπτε έως και το 70% των αναγκών θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος των Ευρωπαίων. Τώρα όμως όλοι γυρίζουν την πλάτη στο συγκεκριμένο καύσιμο και επιστρέφουν στο πετρέλαιο, αλλά και σε μία άλλη, πανάρχαια λύση: τα ξύλα. Ήδη περισσότερα από 40 εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ευρώπη χρησιμοποιούν αποκλειστικά καυσόξυλα για τη θέρμανσή τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο, τα καυσόξυλα έχουν αναδειχθεί σε περιζήτητο και πολύτιμο εμπόρευμα. Οι τιμές των πέλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 600 ευρώ ανά τόνο στη Γαλλία καθώς ο πανικός έχει απογειώσει τη ζήτηση. Η Ουγγαρία έφτασε σε σημείο να απαγορεύσει τις εξαγωγές πέλετ, ενώ η Ρουμανία έθεσε ανώτατο όριο στις τιμές των καυσόξυλων για έξι μήνες. Εν τω μεταξύ οι παραγγελίες για ξυλόσομπες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένες περιοχές η αναμονή για την παράδοσή τους ξεπερνάει τον ένα μήνα.

Δεν είναι μόνο οι ανησυχίες για ελλείψεις φυσικού αερίου και άλλων παραδοσιακών καυσίμων που οδηγούν τους Ευρωπαίους στα καυσόξυλα, αλλά και η προσπάθεια για περιορισμό των εξόδων, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σε διψήφια ποσοστά. Βλέποντας το πραγματικό εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τα νοικοκυριά μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε θέρμανση και άλλα βασικά αγαθά, αναφέρει το Bloomberg.

«Επιστρέφουμε στις εποχές εκείνες που οι άνθρωποι δεν είχαν θέρμανση για όλο το πσίτι. Κάθονταν γύρω από το τζάκι ή τη σόμπα ή χρησιμοποιούσαν τη θέρμανση από το φούρνο πριν πάνε για ύπνο. Κάτι τέτοιο θα δούμε και αυτόν τον χειμώνα» εξηγεί ο Νικ Σνελ, γενικός διευθυντής της εταιρείας Certainly Wood.

Υπάρχουν βεβαίως και ανησυχίες για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία. Όσοι πιεστούν πολύ οικονομικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για θέρμανση ό,τι πέσει στα χέρια τους, λέει ο Ρότζερ Σέντιν, επικεφαλής για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Σουηδικό Οργανισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας. Όπως επισημαίνει, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, ώστε να γνωρίζουν όλοι τι ξύλα μπορούν να καίνε και πώς.

Πηγή: naftemporiki.gr




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Όχι απελπισμένοι , αλλά μία άλλη λέξη που τελειώνει σε -ενοι πρέπει να τους χαρακτηρίζει.
    Οι βλαμμένοι ευρωπαίοι που με τις κυβερνήσεις τους παρέδωσαν τις χώρες τους σε τύπους του στιλ Φον Ντε, άντε να μην πω και κάτι άλλους και αποφασίζουν για αυτούς χωρίς αυτούς.
    Πως είπε ο κτηνίατρος;
    Δεν έρχομαι να καταθέσω στο ευρωκοινοβούλιο για τις μυστικές συζητήσεις περί εμβολίων.
    Ποιος φταίει για ενεργειακή κρίση; Μα ο Πούτιν
    Ποιος τίναξε τους αγωγούς είπαμε;
    Ο Ντε Γκόλ είχε πει ότι η Ευρώπη είναι από΄ τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.
    Μάλλον κάτι ήξερε, εκτός κάτι λουλούδια τύπου Φον Ντε, Κούλης κ.λ.π κάτι ξέρουν περισσότερο.
    Όποιος δεν έχει πρόσβαση στην ενέργεια είναι χαμένος. Το ξέρανε τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Ιάπωνες γι΄ αυτό χάσαν τον πόλεμο.
    Εξάλλου η ενεργειακή ασφυξία που προσπάθησαν να προκαλέσουν οι Αμερικανοί στους Ιάπωνες τους οδήγησε στον πόλεμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια Ευρωπη μεχρι τν μαιο του 23 παπαλα 🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.