Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρανίκας: Κρίση ενέργειας και εμπορικές επιχειρήσεις



«Οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να ευνοούν κάποιους κλάδους αποκλείοντας άλλους» σημειώνει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας και προσθέτει ότι στόχος παραμένει η έγκαιρή αντιμετώπιση και αυτής της πρόκλησης και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά το άρθρο του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα :

Η κρίση ενέργειας και οι ιδιαίτερα αρνητικές της επιπτώσεις έρχονται να προστεθούν σωρευτικά στον εξαιρετικά δυσμενή αντίκτυπο των δύο προηγούμενων: Εκείνων της παρατεταμένης κρίσης χρέους με τις αυστηρά συσταλτικές δημοσιονομικές πολιτικές, τη βαθιά ύφεση και την αβεβαιότητα αλλά και της πιο πρόσφατης υγειονομικής κρίσης με τα κλειστά καταστήματα, τις αναστολές εργασίας και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ως εκ τούτου, η ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν οφείλεται σε κάποια «μαγική» επιχειρηματική στρατηγική ή σε ευρωστία αλλά στην υπερπροσπάθεια του εγχώριου επιχερείν να διατηρηθεί στην επιφάνεια και να επιβιώσει. Δυστυχώς, η τρίτη κατά σειρά κρίση έρχεται να αμφισβητήσει ευθέως και καίρια την ίδια τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην προσφορά και την αβεβαιότητα από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις διεθνώς, επιτάχυναν ραγδαία τον πληθωρισμό και επηρεάζουν τόσο έμμεσα όσο και άμεσα τις εμπορικές επιχειρήσεις. Έμμεσα γιατί περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, συρρικνώνουν την εμπιστοσύνη και επιδεινώνουν τις προσδοκίες με αποτέλεσμα την αναβολή ή και ακύρωση των αγορών και άμεσα γιατί πλήττουν ουσιαστικά τη βιωσιμότητα τους. Ήδη σε σχετικές έρευνες της ΕΣΕΕ παρατηρείται η σταδιακή μεταβολή της ιεραρχίας των προκλήσεων για τις επιχειρήσεις του εμπορίου από το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων και την έλλειψη ρευστότητας προς την αύξηση του λειτουργικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των τιμών των προμηθευτών.

Η απάντηση σε αυτή τη νέα πρόκληση πρέπει να έρθει συντονισμένα σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Οι τιμές ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή, είτε αυτός είναι ιδιώτης είτε είναι επιχείρηση πρέπει να μειωθούν, με την ενεργοποίηση έκτακτων αλλά ταυτόχρονα ισχυρών και αξιόπιστων εργαλείων. Η δραστική μείωση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια στο ελάχιστο σημείο που επιτρέπει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ή η υιοθέτηση του πλαφόν στις τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να είναι μερικά από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης δεν θα πρέπει να ευνοούν κάποιους κλάδους αποκλείοντας άλλους. Στόχος παραμένει η έγκαιρή αντιμετώπιση και αυτής της πρόκλησης και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Και σε αυτήν την προσπάθεια η ΕΣΕΕ συνεισφέρει με όλες της τις δυνάμεις.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Ποιος δημιούργησε την κρίση ενέργειας κύριε Καρανίκα και ειδικά στην Ελλάδα με την απολιγνιτοποίηση πριν ξεσπάσει το θέμα της Ουκρανίας;
    Ποιος βγήκε μπροστά να να δηλώσει ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
    Ποιος ακόμα και τώρα δηλώνει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσσία.
    Τα παράπονα ξέρεις που, αλλά μήπως δεν μας παίρνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kalitera.na.sopenis.para.na.les.vlakies.👠👠👠👠👠👠👠

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή εάν είμαστε με την Ρωσία δεν θα είχαμε πρόβλημα ή χαζομάρα και ο φανατισμος σε όλο το μεγαλείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.