Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ομιλία Δ. Σταμενίτη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (βίντεο)



Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, το οποίο όπως τόνισε ο κ. Σταμενίτης ότι αποτελεί μία ακόμη ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της φορολογικής πολιτικής που εξυπηρετεί ανάγκη αναμόρφωσης του ΚΕΔΕ. Ειδικότερα ο Βουλευτής τόνισε: «Αποτελούσε κοινό τόπο ότι οι διατάξεις που διέπουν τη διοικητική διαδικασία που ορίζει την είσπραξη των δημοσίων εσόδων χρειαζόντουσαν, για να το πούμε απλά, ένα συμμάζεμα. Αυτό άλλωστε το παραδέχθηκαν άλλωστε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων του κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μετά από την εργασία της προπαρασκευαστικής επιτροπής, παρουσιάζει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επικαιροπποιημένο».

Σύμφωνα με τον Βουλευτή στόχος της θεσμικής παρέμβασης είναι η ενσωμάτωση και η κωδικοποίηση όλων των θεσμικών και άλλων αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και σε μεγάλο μέρος τους έχουν να κάνουν με τα σύγχρονα δεδομένα και τις εξελίξεις όπως και με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στα άρθρα του νομοσχεδίου εμπεριέχονται πολύ σημαντικές διατάξεις που επικαιροποιούν τον παλαιό Κώδικα ως προς την Οργανωτική δομή της ΑΑΔΕ, καταργούν διατάξεις αναχρονιστικού περιεχομένου που ήδη έχουν καταργηθεί για παράδειγμα από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Επικαιροποιούνται επίσης, διατάξεις που αφορούν τα κινητά πράγματα και τις απαιτήσεις που δεν κατάσχονται. Ενώ τέλος, κωδικοποιουνται οι διατάξεις που έχουν σχέση την ηλεκτρονική διευκόλυνση, όπως τα άρθρα 34 για την Ηλεκτρονική Δήλωση του Τρίτου στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο ή για τη δήλωση μισθωτών ως τρίτων περί προκαταβολικής εξόφλησης ή εκχώρησης μισθωμάτων στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ ή στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματός τους.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σταμενίτης άσκησε σφοδρή κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για τη στάση που κρατάει στο προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η εργαλειοποίηση του από την τουρκική πλευρά θα έπρεπε να βρίσκει τις πολιτικές δυνάμεις ενωμένες. Ακόμα τόνισε την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια, επισημαίνοντας τη θετική στάση της Πρόεδρου της Κομισιόν απέναντι στις προτάσεις του Πρωθυπουργού, οι οποίες εκφράστηκαν με επιστολή της. Τονίζοντας στο σημείο αυτό ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξηγείται από όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.