Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αλ. Τσίπρας: Άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην Ανατ. Μεσόγειο



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αναφαίρετο δικαίωμά της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο

Η Ελλάδα δικαιούται και οφείλει να προβεί άμεσα στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ακριβώς έχει ήδη πραγματοποιήσει η Τουρκία στην ίδια περιοχή, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αναφαίρετο δικαίωμά της, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, για το οποίο ο καταλληλότερος χρόνος υλοποίησής του, όπως είπε, είναι τώρα.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε σε εκδήλωση με θέμα: «Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο: Νομικά ζητήματα και προκλήσεις» που πραγματοποιείται στη Λευκωσία από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρόκειται θα για ένα διπλό μήνυμα: «Από τη μια αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε όσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούμαστε και ταυτόχρονα ισχυρής βούλησης να επιλύσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο και συνεννόηση».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην σημασία της τήρησης των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας, της μη χρήσης βίας, της αρχής της καλής γειτονίας: «Και πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η παραβίασή τους. Παραβίαση που με τον ίδιο τρόπο βιώνει ο κυπριακός λαός εδώ και 48 χρόνια με την παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία. Σήμερα, ωστόσο, στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννά νέους φόβους για νέες παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και για νέες εντάσεις. Κι αυτό επιτάσσει άμεση προληπτική δράση και ξεκάθαρα μηνύματα από την Διεθνή κοινότητα, τους συμμάχους μας και ειδικότερα την ΕΕ. Επιτάσσει πράξεις και όχι αφηρημένες ή χλιαρές δηλώσεις. Επιτάσσει τη διπλωματική και αμυντική στήριξη της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε αεροναυτικές παραβιάσεις, παράνομες εξορύξεις και έρευνες, αλλά και απέναντι στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Επιτάσσει οι τουρκικές παραβιάσεις να έχουν επιπτώσεις μέσω της επιβολής ισχυρών, στοχευμένων κυρώσεων και βέβαια μέσω της αναστολής πώλησης όπλων» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πρόληψη νέων κρίσεων μέσω της Ειρήνης και της Διπλωματίας, καθώς και μέσω του διαλόγου, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλων των Κυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ακολούθως μίλησε για την ειρηνική επίλυση των διαφορών βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ελλάδα και Κύπρος μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε καταληκτικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιδίωξης και πίεσης προς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου: «Ένα τραπέζι που μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Και σε αυτό το πλαίσιο να ανοίξει το δρόμο και για μια νέα ευρω-τουρκική σχέση. Ένα τραπέζι που μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους διαπραγματευτικά σχήματα και συνθέσεις, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας και την ως τώρα νομολογία».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

21 comments:

  1. 5 χρονια γιατι δεν το εκανες ρε κ@λοτουμπα ; τότε που λέγατε και να χάσουμε ένα νησί δεν τρέχει και τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλεος 6:58μμ έχεις χάσει τα αυγά και τα πασχαλια από τον φόβο σας ότι η κουτάλα τελειώνει. Η Μπακογιάννη τα έλεγε αυτά που λες και ο Μητσοτάκης τώρα καθιέρωσε το Turkaegean, οι κυρώσεις από την Ευρώπη στην Τουρκία για τις παραβιάσεις ( που είχε επιτύχει ο Τσίπρας) πήγαν περίπατο , το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος το πήρε ο αέρας μέχρι την Κρήτη...και τα τουρκικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από την Αλεξανδρούπολη με αυτούς τους ψευτοπατριωταραδες.
      Ας κάνουν ότι λέει ο Τσίπρας, επέκταση στα 12 μίλια και για την ΑΟΖ στην Χάγη

      Διαγραφή
    2. 9:41 μ.μ πρέπει να διάβασες τι διέρρευσε πριν λιγες μερες οτι... ο κοτζιας παρακαλούσε τον ερτογαν να μην κανει καμιά στραβή στο αιγαίο 6 μήνες πριν τις εκλογές !!!!!! με παρακάλια και πι@ες κάνατε εξωτερική πολίτικη ,θα ξαναπάτε στο 4% στην φυσική σας θέση το ΠΑΣΟΚ ειναι εδώ

      Διαγραφή
    3. Δεν παρακαλούσε μπετοβλακα 10:38 απαιτούσε.!!!
      Κατάλαβες γιουσουφακι;
      Υπουργός με κακαλα σαν και τον Κοτζιά δεν έχει ξαναπαρξει .
      Άιντε από δω προπαγανδιστικό ούφο .

      Διαγραφή
    4. 9:49 π.μ. ο δικός σας ο καμένος βλάκα τον ανέβαζε βλάκα τον κατέβαζε τον κακαλα υπουργο! ΥΓ το γραφείο δουλεύει και την κυριακη ! ξέρω τα προγράμματα του ΟΑΕΔ δεν επιτρέπετε, πάνε ψάξε σε ρίχνουν.

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι όλοι σαν εσένα καρμίρη.

      Διαγραφή
    6. Δεν είμαι σε πρόγραμμα οπαδός είμαι που θα με διορίσουν όταν θα ερθουμε στης εξουσία.

      Διαγραφή
  2. Θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία...είχε πει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ! Ένας άλλος είχε πει ότι και να χάσουμε ένα νησί δεν είναι τίποτε! Και ο μεγάλος ηγέτης ότι δεν έχει σύνορα η θάλασσα! Και άφησαν την Τουρκία να εξοπλίζετε και εμείς να ...ρισκάρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πονάτε που πλησιάζει το τέλος σας και φαντάζεστε ότι σαν κατεβαίνει στο κεφάλι από την απόγνωση. Πότε δεν έγιναν αυτά, αντίθετα η φρεγάτα μας το 2018 "σκουντησε" το ερευνητικό τους και του έκοψε τα συρματόσχοινα .
      Τώρα ο Μητσοτάκης διώχνει βαρυ οπλισμό από τα νησιά μας και πάει τον εξοπλισμό από την Γερμανία μόνο στον Έβρο. Συνέλθετε και κάντε το μόνο πατριωτικό: επέκταση χωρικών υδάτων στα 22 μίλια όπως δικαιούμαστε

      Διαγραφή
    2. ρε ανιστόρητο πρόβατο βαρύς οπλισμός ειναι τα 40!!!!!!! BMP-1, που είναι τόσο άχρηστα που ο δικός σας ο άχρηστος 200 !!! τα έδωσε σαν σκραπ στην Αίγυπτο όταν κυβερνούσε, ΠΡΟΒΑΤΟ ΕΧΕΙΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ και αν θέλεις να ξέρεις ΠΑΣΟΚ είμαι .

      Διαγραφή
    3. το 2018 δωρήθηκαν περί τα 300 BMP-1 στο Ιράκ και την Αίγυπτο χωρίς κανένα πρακτικό αντάλλαγμα που θα ενίσχυε τον Ελληνικό Στρατό, ενώ αυτό δεν ισχύει σήμερα.στα ελληνικά BMP-1 είχε παύσει εδώ και χρόνια να χρησιμοποιείται το πυροβόλο των 73 mm, ο οπλισμός του περιοριζόταν σε βαρύ πολυβόλο των 12,7 mm. Ίδιον οπλισμό φέρουν τα Μ113 που αντικατέστησαν τα 40 BMP-1.

      Διαγραφή
    4. ΡΕ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ Ο ΒΛ*Κ*Σ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΒΑΡΥ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΑ{{ ΒΜΡ!}} ΠΟΥ ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟ ΣΙΔΕΡΑ- ΑΝΤΑΛΛΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΠΡΙΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ ,ΕΔΩ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΒΜΡ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΠΛΑ ΟΤΙ ΤΑΙΖΕΙ Η ΑΥΓΗ!

      Διαγραφή
  3. Ξεφτυλεσ όλοι σασ.πουλατε την πατρίδα μας.ποιοι είστε ρε θα τελειώσετε πουλημενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαζί και οι πουλημενοι βουλευτές σασ.ξεφτυλεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάν μη μπρε Αλέξη μην αγριευεις μας τρομάζεις τι σκέφτεστε να ξεπουλησετε πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της γιαγιά σου το σωβρακο θα πουλήσει βλακεντιε

      Διαγραφή
  6. Πρόβατα μη μαλώνετε.
    Όλοι ίδιοι είναι, απλά ο καθένας κάνει κάτι λίγο από αυτά που έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις αν τα έκανε όλα ένας.
    Γιαβας γιαβας που λένε οι φίλοι τους οι Τούρκοι.
    Έτσι καθόλου απίθανο η Ελλάδα να επανέλθει στα αρχικά της σύνορα του 1830

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πιο επικίνδυνοι για τη θα την χώρα δεν είναι οι μητσοτακηδες αλλά οι " όλοι ίδιοι είναι" 8:05 .
      Κατάλαβες βλάκα ή να το κάνω ταληρακια;

      Διαγραφή
  7. Τι είχε πει ο άλλος ο βλαμμένος ότι δεν θα εξοπλιστούν και θα το ρισκάρουν με την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΤΑΞΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΛΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ έκανε το ΟΧΙ του λαού ...ναι ,σε εαυτό θα κολλήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.