Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Λουκέτα» από την 1η Δεκεμβρίου για τις ταμειακές μηχανέςΤσουχτερά πρόστιμα και «λουκέτα» από 48 ώρες έως και 10 ημέρες αντιμετωπίζουν από την 1η Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία που εκδίδουν από τις ταμειακές μηχανές για τις λιανικές πωλήσεις. 
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη στείλει προειδοποιητικά e-mail στις επιχειρήσεις οι οποίες αν και υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) εντοπίστηκαν να μην έχουν διαβιβάσει στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία λιανικής με τα οποία καλούνται να συμμορφωθούν εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής του μηνύματος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλονται πρόστιμα αναδρομικά από 31 Οκτωβρίου 2022.

Από την Πέμπτη, η μη διαβίβαση στοιχείων οδηγεί απευθείας στα πρόστιμα και τα λουκέτα χωρίς να έχει μεσολαβήσει προειδοποιητικό μήνυμα.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-send. Ειδικά οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υποχρεούνται να στέλνουν στοιχεία ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα, ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.

Τα πρόστιμα για μη διαβίβαση στοιχείων είναι τα εξής:
  • Για πράξεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία, και των 500 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
  • Για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος τηρεί απλογραφικά βιβλία και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.