Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κινητοποιήσεις μαθητών από το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών για στεγαστικό και ελλείψεις - Πανελλήνια διαμαρτυρία (φωτο)



Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία από όλη την χώρα διαμαρτύρονται για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές τους κοινότητες και ζητάνε κρατική κινητοποίηση για την επίλυσή τους. 

Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών: 26 χρόνια σε αίθουσες προκάτ!
Σήμερα έχουν πανελλαδική κινητοποίηση σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργούν, μία εκ των οποίων είναι και τα Γιαννιτσά, όπου, εκτός των άλλων, είναι γνωστό το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο, εδώ και πολλά χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω σχολείο λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια (!) σε αίθουσες προκάτ και λυόμενα κτίρια προσωρινής διαμονής, ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν τους μαθητές.
Τα μαθήματα γίνονται σε αποδυτήρια του Γυμναστηρίου, στα εργαστήρια Φυσικής, στην αίθουσα Πληροφορικής, ακόμη και στην αποθήκη του σχολείου. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες, δεν θυμίζουν σε τίποτα μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη κοινωνία, καθώς οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των μαθητών είναι ορατοί.
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών προχώρησαν σήμερα το πρωί σε κατάληψη και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία μέσα στην πόλη, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για τα παραπάνω ζητήματα, με κεντρικό αίτημα "ζητάμε το κτήριο που μας αξίζει!". 
Το σύνθημα που κυριάρχησε στην πορεία ήταν: "Πάρτε το κοντέινερ στο υπουργείο, εμείς διεκδικούμε σύγχρονο σχολείο".
Η πορεία κατέληξε στο Δημαρχείο, όπου οι μαθητές συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, στον οποίο παρέδωσαν το ψήφισμά τους. 
Πανελλήνια διαμαρτυρία
Στο μεταξύ, την έντονη διαμαρτυρία τους προς το υπουργείο Παιδείας εκφράζουν οι γονείς μαθητών, που φοιτούν στα δημόσια Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία καθώς, όπως καταγγέλλουν, τα παιδιά τους όχι μόνο δεν έχουν δωρεάν τα απαραίτητα εγχειρίδια για τις σπουδές τους, αλλά ούτε και πιστοποίηση του επιπέδου των σπουδών τους αλλά και τη δυνατότητα εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια στη χώρα μας και ενώ κατά καιρούς ιδρύονται και νέα σχολεία ποτέ δεν λύθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα, όπως οι ακατάλληλες αίθουσες αλλά και οι ελλείψεις σχεδόν κάθε χρόνο σε εκπαιδευτικούς και μουσικά όργανα. Πάγιο αίτημα, που όμως δεν λαμβάνεται υπόψη από το υπουργείο Παιδείας, είναι η αναγνώριση του επιπέδου των μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών τους, αλλά και η διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων στα αντικείμενα της Αρμονίας, της Βυζαντινής Μουσικής και των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων.
Οι γονείς επισημαίνουν ακόμη ότι είναι αδιανόητο να «αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε το κόστος την προμήθειας των βιβλίων ειδικοτήτων και της αγοράς και συντήρησης του απαιτούμενου εξοπλισμού των μουσικών οργάνων» και τονίζουν ότι στους μαθητές όλων των σχολείων πρέπει να παρέχεται το ίδιο δωρεάν εγχειρίδιο για όλα τα μουσικά μαθήματα, καθώς επίσης και σε κάθε σχολείο να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μουσικών οργάνων, τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.
Η μαθητική κοινότητα των 54 Μουσικών Σχολείων της χώρας ζητά πιστοποίηση των μουσικών γνώσεων με την μορφή ΚΠμ (Κρατικό Πιστοποιητικό μουσικής, όπως έχουμε το ΚΠγ- Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας).
Ψήφισμα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών 
Εμείς οι μαθητές του μουσικού σχολείου Γιαννιτσών συμμετέχοντας στην  Πανελλήνια Διαμαρτυρία Μουσικών Σχολείων 28-29-30 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμαστε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μας κοινότητες και ζητάμε ΑΜΕΣΑ την επίλυση τους.
Πάγιο αίτημά μας είναι η αναγνώριση των μουσικών σπουδών των μαθητών των μουσικών σχολείων, ώστε να μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουμε σε εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίων, στο αντικείμενο της Αρμονίας, της Βυζαντινής Μουσικής, των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων και του ατομικού οργάνου επιλογής, χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουμε μαθήματα σε ωδεία, τα οποία έχουμε ήδη διδαχτεί στα σχολεία μας. Η απόκτηση τίτλων σπουδών προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. Γ2/3375/ 30-06-1999 (ΦΕΚ1505/Β'/22-07-1999) Υπουργική Απόφαση για τα μουσικά σχολεία και έχει εφαρμοστεί μόνο μία φορά μέχρι σήμερα. 
Τα μουσικά σχολεία λειτουργούν στο πλαίσιο της δημόσιας, δωρεάν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι αδιανόητο να αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε το κόστος για την προμήθειας των βιβλίων ειδικοτήτων και της αγοράς και συντήρησης του απαιτούμενου εξοπλισμού των μουσικών οργάνων. Στους μαθητές όλων των σχολείων πρέπει να παρέχεται το ίδιο δωρεάν εγχειρίδιο για όλα τα μουσικά μαθήματα, καθώς επίσης και σε κάθε σχολείο να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός μουσικών οργάνων τα οποία θα μπορούν να δανείζονται οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.  Επιπρόσθετα, να επισημάνουμε την τεράστια καθυστέρηση πρόσληψης των καθηγητών των μουσικών ειδικοτήτων. Το σχολείο μας χρειάζεται 5 καθηγητές για ταμπουρά και πέρυσι έστειλαν έναν τον Γενάρη. Φέτος δεν έχει έρθει κανείς ακόμα. Το ίδιο και με τους καθηγητές της παράλληλης στήριξης .
Ειδικότερα, ζητούμε τα ακόλουθα:
• Πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών του εκάστοτε αποφοίτου στο αντικείμενο ειδίκευσής του και υποχρεωτική αναγνώριση αυτού, όπως και των μαθημάτων τα οποία έχει ήδη διδαχθεί.
• Εφαρμογή της υπ’ αριθμ. Γ2/3375/30-06-1999 (ΦΕΚ1505/Β'/22-07-1999) Υπουργικής Απόφασης και διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων στην Ευρωπαϊκή Μουσική, τη Βυζαντινή Μουσική, τα Παραδοσιακά Όργανα και στο ατομικό όργανο επιλογής, με ταυτόχρονη κατοχύρωση, μέσω της απόκτησης πτυχίου, των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
• Δωρεάν διανομή των μουσικών βιβλίων και του συνόλου του απαραίτητου εξοπλισμού (μουσικά όργανα, κ.ά), που απαιτείται για τα μουσικά μαθήματα.
• Έγκαιρη πρόσληψη καθηγητών των μουσικών μαθήματων αλλά και της παράλληλης στήριξης 
• μοριοδότηση των παιδιών που ενδιαφέρονται για μουσικές σχολές καθώς έπειτα από πολυετή φοίτηση στο μουσικό σχολείο κατέχουν τις απαραίτητες δυνατότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκάστοτε Μουσικής σχολής. 
Τέλος, εμείς οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε την πολιτεία για την αδιαφορία που έχει επιδείξει εδώ και 26 χρόνια καθώς το σχολείο λειτουργεί σε αίθουσες προκάτ και λυόμενα κτίρια προσωρινής διαμονής  ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν τους μαθητές. Μάθημα γίνεται σε αποδυτήρια του Γυμναστηρίου, στα εργαστήρια Φυσικής, στην αίθουσα Πληροφορικής, ακόμη και στην αποθήκη του σχολείου Οι τριτοκοσμικές συνθήκες, δεν θυμίζουν σε τίποτα μια ευρωπαϊκή και σύγχρονη κοινωνία, καθώς οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των μαθητών είναι ορατοί.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. 
Ρεπορτάζ: Δημ. Μπουλουσάκης


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.