Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με ΣΔΙΤ 20 ετών, αξίας 300 εκατ. ευρώ, ''αναβιώνει'' το σιδηροδρομικό δίκτυο Β. Ελλάδας



"Κλειδώνει" το πρώτο ΣΔΙΤ για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου. Πρόκειται για το ΣΔΙΤ Φλώρινα - Πλατύ και Στρυμόνας – Αλεξανδρούπολη, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν σημειωθούν εκπλήξεις, το ΣΔΙΤ θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2023 και θα είναι χρονικής διάρκειας 20 ετών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το 50% αφορά παρεμβάσεις ανάταξης και το 50% συντήρηση του δικτύου, με στόχο την συμβασιοποίησή του έως τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με αναλυτές της σιδηροδρομικής αγοράς, το ΣΔΙΤ αυτό θεωρείται κρίσιμο, λόγω των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων και την "πίεση" που ασκείται στην ελληνική πλευρά για την εύρυθμη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, τόσο προς τον άξονα Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, όσο και στον άξονα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Σε επόμενη φάση, θα προκηρυχθούν τα άλλα δύο ΣΔΙΤ, στα τμήματα Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Προμαχώνας και Αεροδρόμιο Αθήνας – Κόρινθος  – Κιάτο – Αίγιο.

Κατά γενική διαπίστωση το εγχώριο δίκτυο χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βραδυπορίες και να αυξηθεί η χωρητικότητα.
Σημειώνεται ότι το σημερινό δίκτυο ανέρχεται σε σχεδόν 2.716 χλμ. (ενεργό δίκτυο και ενεργό δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας), εκ των οποίων το 74% αφορά γραμμή κανονικού εύρους (1.435 mm). Γεωγραφικά είναι χωρισμένο σε τρεις περιφέρειες: Αθηνών, Πελοποννήσου και Μακεδονίας – Θράκης.

Η ηλεκτροκίνηση στο δίκτυο του ΟΣΕ ξεκίνησε με το τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη τον Μάιο του 1999, ωστόσο, έως τα τέλη του 2021, ηλεκτροδοτούνταν τα τμήματα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, καθώς και τμήματα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (Αεροδρόμιο – ΣΚΑ – Κιάτο και Πειραιάς – Αθήνα).

Προκρίνονται συνδέσεις με 5 ΒΙΠΕ
Εκτός από την αναγκαιότητα για την ανάταξη του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου, ο ΟΣΕ με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ εμφανίζονται διατεθειμένοι να προωθήσουν το μεταξύ τους Μνημόνιο Συνεργασίας.

Οι Οργανισμοί θα προχωρήσουν στην συμβασιοποίηση των μελετών σκοπιμότητας για τις εν δυνάμει συνδέσεις, προτεραιοποιώντας τις πλέον ώριμες συνδέσεις, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Μνημονίου. Φαίνεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί σε 5 ΒΙΠΕ επί συνόλου 25.

Όπως όλα δείχνουν, προκρίνεται η σύνδεση με τα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ στους Αγ. Θεοδώρους στην Κόρινθο, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Μαγνησίας, του λιμένος Βόλου και του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, η σύνδεση της ΒΙΠΕ Κιλκίς και της Ειδομένης.

Δοθέντος ότι η οργάνωση των Βιομηχανικών Περιοχών και Επιχειρηματικών Πάρκων συμβάλλει στη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο χρόνος κατασκευής των σιδηροδρομικών συνδέσεων και των σιδηροδρομικών υποδομών που απαιτούνται, θα καθορίζεται μετά από κοινή συμφωνία των μερών, με κριτήριο τόσο τις προτεραιότητες του τεχνικού προγράμματος του ΟΣΕ, όσο και την αξιολόγηση των αναγκών των επιχειρήσεων.

capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Η γραμμή Θεσσαλονίκη-Φλώρινα μέσω Γιαννιτσών ξεχάστηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα παράπονα στην τζακρη αυτοί εταζαν

      Διαγραφή
    2. Τώρα που θε έρθει για επίσκεψη ο κ@λότουμπας θα το ξανά ανακοινώσει θα βάλει μέσα και την Αριδαία

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.