Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δασαρχείο Έδεσσας: Ολοκλήρωση εργασιών προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών ANTINERO έτους 2022



Το Δασαρχείο Έδεσσας ανακοινώνει την ολοκλήρωση των εργασιών του προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών ANTINERO  έτους 2022 στην περιοχή ευθύνης του.
(Διοικητικά όρια Δήμων Εδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας)
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού που εκπονήθηκε  για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες   από το ΥΠΕΝ  σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και υλοποιήθηκε από τις Δασικές Υπηρεσίες του Νομού:

Α) Διενεργήθηκε εκτεταμένη συντήρηση  Δασικού οδικού δικτύου  και  αντιπυρικών λωρίδων σε περιοχές που με βάση τόσο τον αντιπυρικό σχεδιασμό του Δασαρχείου όσο και τις εκτιμήσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν. Πέλλας, αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο εκδήλωσης δασικών Πυρκαγιών.
Ειδικότερα συντηρηθήκαν: α) 23 χλμ αντιπυρικών λωρίδων στις περιοχές Αραβησσού- Πλαγιαρίου- Λάκκας και 14 χλμ.  δασικών δρόμων στο Δημόσιο Δάσος  Κρώμνης Δήμου Πέλλας. β)  46 χλμ. δασικών-αντιπυρικών δρόμων στις Περιοχές Μανδάλου-Λιθαριάς-Κρανέας Δήμου Σκυδρας  και γ) 54 χλμ δασικών δρόμων στην περιοχή Δήμου Έδεσσας. Συνολικά δηλαδή συντηρήθηκαν 114 χλμ. δασικών δρόμων και 23 χλμ. αντιπυρικών λωρίδων.
Το συνολικό (συμπερ. ΦΠΑ), κόστος των εργασιών συντήρησης ανήλθε σε :    135.682€ .

Β) Ολοκληρώθηκαν εργασίες δασοκομικών χειρισμών με στόχο την  βελτίωση των συνθηκών προστασίας οικισμών από δασικές πυρκαγιές στις ζώνες επαφής, του δάσους με τους οικισμούς  Ελευθεροχωρίου Δήμου Πέλλας και Ν. Αγίου Αθανασίου Δήμου Έδεσσας. (ισχυρές αραιώσεις-θρυμματισμοί υπολειμμάτων υλοτομιών). Εκτός απο τις ζώνες αυτές διενεργήθηκαν δασοκομικοί χειρισμοί που ενισχύουν την πυρανθεκτικότητα όλων των δασο-συστάδων Πεύκης (Αραιώσεις-υψηλές κλαδεύσεις) στην περιοχή του Δημοσίου δάσους Αγ.Αθανασίου- Ζέρβης και του περιαστικού δάσους Ελευθεροχωρίου Γιαννιτσών.
Ειδικότερα οι δασοκομικοί χειρισμοί κάλυψαν έκταση 450 στρ. στην περιοχή του δημοσίου Δάσους Αγίου Αθανασίου – Ζέρβης και 168 στρ. στην περιοχή του περιαστικού δάσους Ελευθεροχωρίου-Γιαννιτσών.
Το συνολικό (συμπερ. ΦΠΑ), κόστος των εργασιών  ανήλθε σε  181.718€ .
Από τις εργασίες δασοκομικών χειρισμών παρήχθησαν επίσης δασικά προϊόντα (καυσόξυλα) συνολικού όγκου 1.500 χ.κ.μ. μέσης εκτιμώμενης αξίας 45.000€. Τα προϊόντα διανεμήθηκαν  δωρεάν με διαταγή του Υ.Π.ΕΝ. σε κατοίκους όμορων οικισμών για την κάλυψη ατομικών τους αναγκών. Σε εκτέλεση της διαταγής,  παραδόθηκαν από το Δασαρχείο Έδεσσας καυσόξυλα με την συνεργασία των προέδρων των τοπικών συμβουλίων,  σε 390 κατοίκους όμορων οικισμών που ανήκουν κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εκτιμώντας ότι οι εργασίες που εκτελέσθηκαν θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιπυρική προστασία των δασών της περιοχής μας στις επόμενες αντιπυρικές περιόδους, το Δασαρχείο Έδεσσας ευχαριστεί όσους εργάσθηκαν για την ομαλή εκτέλεση των εργασιών του προγράμματος  και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία και το προσωπικό των προϊστάμενων Υπηρεσιών του Υ.Π.ΕΝ., το προσωπικό του ΤΑΙΠΕΔ,  τους εργολήπτες δασοτεχνικών έργων και  τους εργαζόμενους που ανέλαβαν την εκτέλεση των εργασιών, και βέβαια τους προέδρους των Τοπικών συμβουλίων που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ομαλή και δίκαιη κατανομή των δασικών προϊόντων στους κατοίκους.

Παρά την πολύ σημαντική συμβολή του προγράμματος Antinero έτους 2022,  οι ανάγκες που έχουν συσσωρευθεί λόγω της μακροχρόνιας υποχρηματοδότησης των εργασιών πρόληψης δασικών πυρκαγιών είναι μεγάλες.  Για την αντιμετώπιση τους το Δασαρχείο Έδεσσας έχει ήδη προχωρήσει στην σύνταξη και υποβολή νέων μελετών συντήρησης δασικού οδικού δικτύου προκειμένου αυτές να χρηματοδοτηθούν σε επόμενη φάση του προγράμματος, και  δηλώνει την ετοιμότητα εκτέλεσης νέων διαταγών με στόχο πάντα την προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής ευθύνης του .


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.