Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Υποκλοπές: Πολιτική θύελλα από νέα λίστα παρακολουθήσεων



Λίστα με ονόματα –στην πλειοψηφία τους πολιτικά, χωρίς να λείπουν εκπλήξεις από τον επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο- που αποτέλεσαν στόχους παρακολούθησης για την κυβέρνηση δημοσιεύει η εφημερίδα Documento, επικαλούμενη «πηγές πέραν πάσης αμφιβολίας» και προσθέτοντας ότι δεν είναι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που διαθέτει.

Αρκετά από τα τρανταχτά ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτή όντως προκαλούν τεράστια έκπληξη και είναι δύσκολο να κατανοηθεί η σκοπιμότητα της «στοχοποίησής» τους, με τις πρώτες σεισμικές δονήσεις να καταγράφονται ήδη στο πολιτικό σύστημα και το σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών να ξανανοίγει διάπλατα, με την Αντιπολίτευση να το συνδέει άμεσα και με τις επικείμενες εκλογές.
Η διερεύνησή του, άλλωστε, που χαρακτηρίστηκε σε ότι αφορά κρίσιμες πτυχές από την… «επίκληση του απορρήτου» άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα στην κοινή γνώμη, άποψη που συμμερίζεται απολύτως και η ερευνητική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που μελετά το θέμα, αλλά και ο διεθνής Τύπος που εξακολουθεί να φιλοξενεί άρθρα – κόλαφο για το ανεξιχνίαστο «ελληνικό Watergate» σκάνδαλο.
Όλα και όλοι συντείνουν στο ότι απαιτείται διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος με επεξεργασία όλων των διαθέσιμων στοιχείων και πληροφοριών και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων εθνικών και ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να δοθούν πειστικές απαντήσεις και να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Αντίθετα, η επίδειξη πολιτικής μικρότητας σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, οι έμμεσες «διαψεύδεις» στοιχείων με την επίκληση του ήθους και των εμμονών του ενίοτε κομιστή των αποκαλυπτικών πληροφοριών, όπως βέβαια και η επίκληση ως αποδεικτικού στοιχείου ενοχής της ανύπαρκτης στο Δίκαιο «οικογενειακής ευθύνης» υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα, και σίγουρα δεν συμβάλλουν καθόλου στη διαλεύκανση του κρίσιμου για τη Δημοκρατία και την κοινωνία ζητήματος.

«Αυτούς παρακολουθούσαν»
Στο πλαίσιο αυτό η λίστα που δημοσιεύει η εφημερίδα με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο, σε κατάμαυρο φόντο: «Αυτούς παρακολουθούσε», και στην οποία φιλοξενούνται ονόματα πέραν πάσης υποψίας, σίγουρα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα, -την οποία μαζί με κρίσιμες πληροφορίες έδωσαν «δύο πρόσωπα που είχαν σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις και γνωρίζουν και τις μεθόδους και τον σχεδιασμό» – παρακολουθούνταν στο όνομα κομματικών, επιχειρηματικών και προσωπικών επιδιώξεων.

Για την ύπαρξη δε στον κατάλογο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης αναφέρεται ότι πρόκειται για πρόσωπα που «είτε θεωρούνταν ‘’ανεπιθύμητοι’’ για τον πρωθυπουργό, είτε ‘’επικίνδυνοι’’ με τη συμπεριφορά τους», «υπουργοί που δεν ήταν ευθυγραμμισμένοι ή άλλοι που θεωρούνταν απρόβλεπτοι», «’’ανήσυχοι και ύποπτοι’’ για σχέσεις με επιχειρηματίες ή άλλα κόμματα».

Την παρουσία στη λίστα λιγότερο γνωστών επιχειρηματιών και παραγόντων αποδίδει στην προσπάθεια παρακολούθησης επιχειρηματιών του βεληνεκούς του Βαγγέλη Μαρινάκη ή του Γιάννη Βαρδινογιάννη μέσω παγίδευσης στενών συνεργατών τους.

Σε ότι αφορά μάλιστα την έμμεση παρακολούθηση του Βάγγέλη Μαρινάκη μέσω του Θόδωρου Καρυπίδη, επιχειρηματία και προέδρου της ΠΑΕ Άρης, η εφημερίδα κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Παραθέτει στοιχεία από τα οποία φαίνεται ο Θεόδωρος Καρυπίδης να έχει όντως διαπιστώσει την παρακολούθησή του, αφού στο τηλέφωνό του έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τέσσερα κακόβουλα μηνύματα. Το ένα μάλιστα είναι το ίδιο που είχαν λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Θανάσης Κουκάκης, για τους οποίους έχει αποδειχθεί από τους αρμόδιους φορείς ότι είχαν πέσει θύμα υποκλοπών.

Σύμφωνα πάντα με τους γνωρίζοντες, που επικαλείται, η μέθοδος της έμμεσης παρακολούθησης μέσω στενών συνεργατών επιλεγόταν προκειμένου να παρακαμφθεί ο κίνδυνος εντοπισμού του κακόβουλου λογισμικού λόγω καχυποψίας ή ελέγχου από τον «στόχο». Τέτοια παρακολούθηση «υπήρξε για τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω παρακολούθησης των τηλεφώνων του φίλου του επιχειρηματία Θόδωρου Καρυπίδη και του δημοσιογράφου Γιάννη Κουρτάκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το ποιος έδινε τις εντολές, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η ανάθεση των παρακολουθήσεων γινόταν απευθείας στην ΕΥΠ, την πολιτική ευθύνη της οποίας είχε ο πρωθυπουργός. Αρχικά αναλάμβανε η ΕΥΠ και στη συνέχεια το Predator, καθώς «η έρευνα συντείνει στο δεδομένο ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση, με καθοδήγηση από κοινό κέντρο».

Η λίστα
  • Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργος).
  • Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη):
  • Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
  • Όλγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη – επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ)
  • Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων – ΣΥΡΙΖΑ)
  • Άδωνις Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
  • Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
  • Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
  • Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
  • Όλγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
  • Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
  • Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
  • Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
  • Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας)
  • Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
  • Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Εργασίας)
  • Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
  • Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
  • Γιώργος Πατούλης (Περιφερειάρχης Αττικής)
  • Μαρίνα Πατούλη (σύζυγος Γιώργου Πατούλη)
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
  • Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
  • Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ)
  • Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας για την παρακολούθηση του Βαγγέλη Μαρινάκη)
  • Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  • Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά» για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
  • Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star, για παρακολούθηση οικογένειας Βαρδινογιάννη)
  • Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media, για παρακολούθηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου)
  • Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμενέα, δημοσιογράφος)
  • Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
  • Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
  • Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)
Παρέμβαση Ντογιάκου
Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» σχετικά με παρακολουθήσεις συγκεκριμένων προσώπων μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργός , υπουργοί της κυβέρνησης , στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε, με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία πρώτος μάρτυρας θα κληθεί να καταθέσει, στο πλαίσιο της έρευνας, ο εκδότης της εφημερίδας, δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης.
Ο εκδότης – δημοσιογράφος θα κληθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει και αφορούν το επίμαχο δημοσίευμα που αναφέρεται σε λίστα προσώπων που βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαξεβάνης κλήθηκε ήδη από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου σε κατάθεση, ωστόσο ο ίδιος φέρεται να δηλώνει ότι επιθυμεί να επισκεφτεί αύριο τον ίδιο τον κ. Ντογιάκο.

Επιπλέον, αναμένεται να εξεταστούν και άλλοι μάρτυρες οι οποίοι ενδεχομένως προταθούν από τον εκδότη ή προκύψουν από την έρευνα. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.