Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μαρία Σπυράκη: Να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης στην τιμή του αερίουΚριτική στο μηχανισμό για το πλαφόν του φυσικού αερίου στο Ευρωκοινοβούλιο
Μαρία Σπυράκη: Να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός διόρθωσης στην τιμή του αερίου

Την ανάγκη  να δοθούν αποσαφηνίσεις  για το μηχανισμό διόρθωσης στην τιμή του φυσικού αερίου  επισήμανε κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη. Με βάση  την άνοδο των τιμών μετά την ανακοίνωση του μηχανισμού, η ευρωβουλευτής ζήτησε από την Επίτροπο Ενέργειας Καντρι Σίμσον να δώσει διευκρινίσεις, «προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές. Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών». 
Η παρέμβαση της ευρωβουλευτή έγινε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την « Διασυνδεδεμένη αγορά ενέργειας» Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες το συγκεκριμένο εργαλείο, το  οποίο, σύμφωνα με την πρόταση, θα χρησιμοποιηθεί εάν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο TTF της Ολλανδίας, στην αγορά αναφοράς του φυσικού αερίου, υπερβούν τα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα  για δύο εβδομάδες και το χάσμα μεταξύ των τιμών TTF και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι μεγαλύτερο από 58 ευρώ για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.
H κ. Σπυράκη  στην ομιλία της τόνισε ότι   «η  ανακοίνωση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει ανώτατη τιμή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, έφερε μείωση των τιμών στην αγορά, αλλά η ίδια η δημοσιοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης, μόλις χθες, εγείρει πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή της».
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές διασύνδεσης ενέργειας, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά έργα, τον αγωγό φυσικού αερίου  Ελλάδος-Βουλγαρίας, τη μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου FSRU στην Αλεξανδρούπολη και την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδος με την Αίγυπτο. 
« Η πλήρης, ενιαία κοινή αγορά ενέργειας είναι πλέον επείγουσα προϋπόθεση για να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κοινωνίες με συνοχή. Η κοινωνική συνοχή απειλείται και τα μέτρα των κρατών μελών δεν επαρκούν» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση στην  Ελλάδα έλαβε μέτρα στήριξης στην ενεργειακή κρίση για πολίτες και επιχειρήσεις πάνω από το 3,6% του ΑΕΠ. 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί άμεσα, αλληλέγγυα στους πολίτες μας, πριν η ενεργειακή κρίση αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των κοινωνιών μας» κατέληξε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής. 
Η ομιλία της κ.Σπυράκη έχει ως εξής:
"Σας ευχαριστώ κυρία πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι
Επίτροπε Σίμσον,
Η πλήρης, ενιαία κοινή αγορά ενέργειας είναι πλέον επείγουσα προϋπόθεση για να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει κοινωνίες με συνοχή. Η κοινωνική συνοχή απειλείται και τα μέτρα των κρατών μελών δεν επαρκούν.
Στη χώρα μου, την Ελλάδα έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ για πολίτες και επιχειρήσεις, συνολικά πάνω από το 3,6% σε μέτρα στήριξης και δεν επαρκούν. Η ανακοίνωση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει ανώτατη τιμή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, έφερε μείωση των τιμών στην αγορά, αλλά η ίδια η δημοσιοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης, μόλις χθες, εγείρει πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή της.
Οφείλετε Επίτροπε να δώσετε συγκεκριμένες διευκρινίσεις, προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές. Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών. Οι πολίτες μας χρειάζονται έργα διασύνδεσης των υποδομών με συνδυασμό δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο είναι έργα πρώτης προτεραιότητας, όπως πρώτη προτεραιότητα είναι και η εγκατάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μειώνοντας άμεσα και δραστικά τα εμπόδια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί άμεσα, αλληλέγγυα στους πολίτες μας, πριν η ενεργειακή κρίση αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των κοινωνιών μας.
Σας ευχαριστώ."
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.