Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μέσα στο 2024 εργοτάξιο στον άξονα Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Παράδοση το 2027



Εν αναμονή της έναρξης κατασκευής του Fly Over της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, τα άλλα δυο μείζονα οδικά έργα των επόμενων ετών στην περιοχή, δηλαδή η μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και η σύνδεση Δράμας – Αμφίπολης, προχωρούν κι αυτά με στόχο τη συμβασιοποίησή τους εντός του 2023 και την έναρξη κατασκευής τους από το 2024 και για τρία χρόνια, ώστε να παραδοθούν το 2027.
Τα τρία έργα κατασκευάζονται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αυτός είναι ένας από τους λόγους, που προχώρησαν γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν οι διαδικασίες.
Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετέχουν πέντε κατασκευαστικές εταιρίες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΑΒΑΞ), όπως ανακοινώθηκε μετά τη λήξη της προθεσμίας, στις 5 Δεκεμβρίου.
Πλέον, όπως τονίζουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα γίνει αξιολόγηση των φακέλων και όσοι πληρούν τα κριτήρια θα περάσουν στη δεύτερη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, όπου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και θα έχουμε τον ανάδοχο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αυτή η διαδικασία είναι δυνατό να ολοκληρωθεί εντός του 2023, ώστε να αρχίσει η κατασκευή των δυο δρόμων από το 2024 (θα γίνουν και οι προβλεπόμενες μελέτες), με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, περίπου ένας χρόνος για τις μελέτες και τρία για το καθαρά κατασκευαστικό έργο. Ο ανάδοχος θα αναλάβει εκτός της κατασκευής και τη λειτουργία και συντήρηση των αξόνων για τα επόμενα 26 χρόνια, μετά την ολοκλήρωση μελετών και εργασιών, ενώ η δέσμευση (και του πρωθυπουργού) είναι ότι δεν θα υπάρχουν διόδια.
Ο προϋπολογισμός των δυο οδικών αξόνων είναι συνολικά 693 εκ. ευρώ (περίπου 445 για τον άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και 248 για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη).

Τι προβλέπεται να κατασκευαστεί
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα τρία τμήματα των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών και για το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα. Ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην κατασκευή των τριών αυτών έργων, που θα αναβαθμίσουν τον άξονα και θα του δώσουν χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου, ενώ θα υλοποιήσει και εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του τοπικού οδικού δικτύου, αλλά και του τμήματος από τη γέφυρα του Αξιού μέχρι την Έδεσσα. Η παράκαμψη της Χαλκηδόνας αφορά σε νέα χάραξη της εθνικής οδού σε μήκος 6,3 χλμ. Η παράκαμψη των Γιαννιτσών περιλαμβάνει κατασκευή παράπλευρων οδών συνολικού μήκους 14 χλμ., αλλά και κάθετες οδούς, 14 γέφυρες, δυο ανισόπεδους κόμβους, 60 ισόπεδους και 25 ιρλανδικές διαβάσεις. Το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα αφορά επίσης σε νέα χάραξη και πλήρες παράπλευρο οδικό δίκτυο και το συνολικό μήκος του δρόμου είναι 9,4 χλμ.
Σε ό,τι αφορά στον άξονα Δράμα – Αμφίπολη, συνολικού μήκους 43 χλμ., προβλέπεται η μελέτη και κατασκευή του συνόλου του δρόμου από τη Δράμα μέχρι την Παλαιοκώμη, εννέα ανισόπεδοι κόμβοι (Μεσορράχη, Παλαιοκώμη, Μ. Σούλι, Ροδολίβος, Πρώτη, Ν. Μπάφρα, ποταμός Αγγίτης, Μαυρολεύκη και περιφερειακή Δράμας) και σύνδεση με το αστικό δίκτυο της Δράμας.
Πηγή: voria.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Στην αρχή το άρθρο μιλάει για μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Στο τέλος λέει ότι θα του δώσουν χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου. Κάπου λέει ότι δε θα μπουν διόδια. Διόδια δεν θα μπουν διότι απλά δεν είναι αυτοκινητόδρμος, δεν θα γίνει αυτοκινητόδρομος, ούτε θα έχει χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου. 30 χρόνια απλά για να γίνει ένας επαρχιακός δρόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.