Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πότε θα αυξηθεί στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Τι θα γίνει με τις τριετίεςΤην Πρωτομαγιά του 2023 θα αυξηθεί – εκ νέου – ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να φθάσει στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ Μνημονίων επίπεδα. Ωστόσο παγωμένες θα παραμείνουν και το 2023 οι τριετίες (προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό). Κι αυτό γιατί η σχετική διάταξη του νόμου για τις τριετίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από 10%. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 δεν θα μπορούν ούτε και το επόμενο έτος να διεκδικήσουν την προσαύξηση του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2023, ώστε κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στον νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 ευρώ από 663 ευρώ προηγουμένως.

Πώς θα γίνει η διαδικασία
Ο προσανατολισμός είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 751 ευρώ, όσα δηλαδή ήταν και το 2012, όταν με μια Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός περιορίστηκε δραματικά στα 586 ευρώ (510 για τους νέους).

Από τότε, αυξήθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019 στα 650 ευρώ (+11% και +27% για τους νέους), ακολούθησε η αύξηση κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να φθάσει τα 663 ευρώ, και στη συνέχεια αυξήθηκε εκ νέου τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατά 7,5%, φθάνοντας τα 713 ευρώ.

Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς αφορούν 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αφορούν 650.000-700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση. Βέβαια, και παρά τις τελευταίες αυξήσεις, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Τα 713 ευρώ μεικτά (832 ευρώ αν γίνει αναλογία επί των 12 μισθών ετησίως) φέρνουν την Ελλάδα στην τρίτη ομάδα χωρών της ΕΕ με μισθούς κάτω από 1.000 και από 1.500 ευρώ.

Το 2023 αναμένεται να παραμείνουν παγωμένες οι τριετίες για όσους αμείβονται με κατώτατο μισθό και έχουν κατοχυρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών μετά τον Φεβρουάριο του 2012. Με τον Νόμο 4093 (δεύτερο Μνημόνιο) πάγωσαν οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή τριετίες, μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

ot.gr
Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 comments:

 1. Στα παπάρια μας. Δεν θα εργαστούμε ουδεπόποτε για σας. Βάλτε τα φραγκοδίφραγκα που μοιράζετε επιδοματικά στον πάτο του βαρελιού που γεμίζετε.
  Θα ξαναπάρουμε τη γή που μας κλέψατε, την φύση που καταστρέφετε, τα σπίτια που εκπλειστηριάζετε, τον χρόνο που κλέβετε.
  Θα σας στουμπώσουμε με καταναλωτισμό και φράγκα μέχρι να το βουλώσετε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άλλη μια επανάσταση του καναπέ και του f.b, κλ@σιμο και επανάσταση

   Διαγραφή
  2. Τα τρολ σου με το ..κομμάτι πάνε η με το μήνα ;
   Είπαμε να είσαι δούλος και υπηρέτης αλλά με μέτρο .

   Διαγραφή
  3. Αυτό του λέω και εγώ του επαναστάτη του fb

   Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.