Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συναγερμός για τον κορωνοϊό: Και η Γαλλία ζητά τεστ από Κινέζους ταξιδιώτες



Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι χώρες που λαμβάνουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, μετά την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα. Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία και Γαλλία παίρνουν νέα μέτρα κυρίως λόγω του ελλείμματος πληροφόρησης από το Πεκίνο. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τη Δύση ότι μεροληπτεί και σαμποτάρει τις προσπάθειες των Αρχών να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική κυβέρνηση.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το Λονδίνο σκοπεύει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα. Τελικά το βράδυ της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Η ισχύουσα κατάσταση στην Ιταλία
Στα ιταλικά αεροδρόμια ο χρόνος μοιάζει να έχει γυρίσει στο 2020. Ουρές επιβατών με μάσκα, προσωπικό με στολές να πραγματοποιούν τεστ σε όσους φτάνουν από την Κίνα. Έως τώρα όλα τα θετικά δείγματα ανήκουν στις γνωστές παραλλαγές της Όμικρον. Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις από τις Βρυξέλλες, μέτρα λαμβάνει και η Ισπανία.

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, Καρολίνα Ντάριας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε εθνικό επίπεδο θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια που θα καλούν τους επιβάτες από την Κίνα να παρουσιάζουν αρνητικό τέστ COVID, ή πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού».

Η.Β: Ανακοίνωσε την υποχρεωτική επίδειξη τεστ κορονοϊού 
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι επιβάλλει υποχρεωτικό αρνητικό τεστ για όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα.

Συγκεκριμένα σε τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα, 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους για τη Βρετανία.

Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο μετά από τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην Κίνα.
Εκτός από το αρνητικό τεστ, έως και το ένα πέμπτο αυτών που φτάνουν από την Κίνα θα εξετάζονται κατά την άφιξη τους, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί γονιδιωματική ανάλυση για την παρακολούθηση των στελεχών που φθάνουν στο εσωτερικό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να παρενέβη για να επιβάλλει τα υποχρεωτικά τεστ. Οι Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν αγανάκτηση με την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων από την Κίνα, γεγονός που εμποδίζει τις προσπάθειες για την παρακολούθηση της πιθανής εμφάνισης επικίνδυνων παραλλαγών.

«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων (της χώρας) την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε μια ανακοίνωσή του.

Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, ωστόσο η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

Για ενότητα και συντονισμό καλούν οι Βρυξέλλες
Οι Βρυξέλλες ζητούν συντονισμό, ενότητα και όχι κατακερματισμό. Διότι αυτό που χρειάζεται είναι ο γρήγορος εντοπισμός των μεταλλάξεων και η αντιμετώπισή τους, πράγμα που γίνεται με συνεργασία. Γι’ αυτό η Κομισιόν πίεσε για να γίνει συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων άμεσα και φαίνεται ότι η σουηδική προεδρία που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου, θα ζητήσει να γίνει η συνεδρίαση στις 4 Ιανουαρίου. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα σύνορα.
Αναφορικά με την επιστολή που έστειλε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου στους αρμόδιους Υπουργούς της ΕΕ, επισημαίνεται η ανάγκη τα κράτη-μέλη να εστιάσουν στην γονιδιωματική επιτήρηση αλλά και επιτήρηση λυμάτων, κυρίως σε βασικά αεροδρόμια για τον γρήγορο εντοπισμό των μεταλλάξεων.

Προκατάληψη καταγγέλει η Κίνα: Σαμποτάζ στις προσπάθειες να τιθασεύσει την πανδημία
Η Κίνα από την πλευρά της, μιλά για διακρίσεις και σαμποτάζ στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την πανδημία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικού της χώρας να δηλώνει ότι «η Κίνα πιστεύει πάντα ότι τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας όλων των χωρών πρέπει να είναι επιστημονικά και κατάλληλα».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να έχουν σταματήσει ακόμη οι έλεγχοι στην Κίνα.

Ο κορονοϊός φέρνει εντάσεις
Νεαροί τουρίστες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, συγκρούστηκαν με αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Γκουανγκζού όταν τους υποχρέωσαν σε πενθήμερη καραντίνα.

Υπόνοιες ότι η Κίνα κρύβει την αλήθεια
Το Πεκίνο επιμένει πως υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία, ωστόσο το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε μόνο ένα θάνατο από COVID, τη στιγμή που βρετανικός οργανισμός εκτιμά πως οι καθημερινές απώλειες φτάνουν και τις 9.000 και στα νεκροτομεία είναι γεμάτα. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων δεν βοήθησε στη φυσική ανοσία.

«Αυτό έχει σαν συνέπεια, από τη στιγμή που αναστρέψανε τα μέτρα, ο ιός να αρχίζει να εξαπλώνεται όπως εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο μέρος του κόσμου, πιο γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η υβριδική ανοσία και αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε μια μεγάλη έξαρση, αυτή τη στιγμή στην Κίνα», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Επιπρόσθετα, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμα νέα παραλλαγή, τονίζοντας: «Αυτό που ίσως έχει νόημα να εξηγηθεί είναι πως αυτή τη φορά η νέα παραλλαγή θα προκύψει σε έναν πληθυσμό που δεν έχει εκτεθεί πολύ στον ιό. Ίσως να έχει τη δυνατότητα μεγάλης διασποράς στην Κίνα σε πληθυσμούς που έχουν εμβολιαστεί με κινεζικά εμβόλια που δεν είναι πολύ αποτελεσματικά».

Τονίζει, ωστόσο πως δεν είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο μεγάλο πανδημικό κύμα διεθνώς.

ertnews.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Αρχίσαν τα λαμόγια πάλι με τη χολέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραβά στον ταλιμπαν σου εσύ να σε ντουμανιασει στο θυμίαμα και μην φοβάσαι.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.