Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πόσο κοστολογείται η αγροτική γη στην ΕΕ - Η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας



Ακριβότερη ακόμα και κατά 20 φορές είναι η αγορά της καλλιεργήσιμης γης (αρόσιμης γης) από την αγορά βοσκότοπων στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ και το 2021.

Διακυμάνσεις όμως στις τιμές αγοράς καλλιεργήσιμης γης καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η τιμή ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης το 2021 κυμαινόταν από το χαμηλό των 3.661 ευρώ κατά μέσο όρο στην Κροατία έως 47.290 ευρώ κατά μέσο όρο στο Λουξεμβούργο, μεταξύ των δεκαεννέα κρατών μελών της ΕΕ, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το 2021. Αυτό το φάσμα των τιμών είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η μέση τιμή ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης στην Ολλανδία ήταν 71.225 ευρώ το 2020.
Σε περιφερειακό επίπεδο, οι υψηλότερες τιμές για καλλιεργήσιμη γη ήταν στην ισπανική περιοχή των Καναρίων Νήσων (κατά μέσο όρο 120.477 ευρώ ανά εκτάριο). Αντίθετα, το χαμηλότερο σημειώθηκε στη σουηδική περιφέρεια Ovre Norrland (κατά μέσο όρο 1 882 ευρώ).

Πάνω από 20 φορές πιο ακριβή στο Βόρειο Αιγαίο
Η τιμή ενός εκταρίου μόνιμων βοσκοτόπων το 2021 κυμαινόταν από 1.423 ευρώ κατά μέσο όρο στη Βουλγαρία έως 41.930 ευρώ κατά μέσο όρο στο Λουξεμβούργο και ήταν έως και 59.065 ευρώ κατά μέσο όρο στο Ολλανδία το 2020.

Στις περισσότερες περιφέρειες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η αγορά καλλιεργήσιμης γης ήταν πιο ακριβή από την αγορά μόνιμων λιβαδιών. Ήταν λίγο πάνω από είκοσι φορές πιο ακριβό κατά μέσο όρο στα ελληνικά νησιά της περιοχής του Βορείου Αιγαίου (αρόσιμη γη: 37.926 ευρώ και μόνιμα λιβάδια: 1.744 ευρώ) και στην ισπανική περιφέρεια της Μούρθια (αρόσιμη γη: 20.445 ευρώ και μόνιμο λιβάδι: 982 ευρώ). Οι ισπανικές περιφέρειες Αστούριας (8.096 ευρώ/9.536 ευρώ), Μαδρίτης (7 621 ευρώ / 7 946 ευρώ) και η λιθουανική περιφέρεια Sostinės (3 805 ευρώ / 4 055 ευρώ), ξεχωρίζουν ως εξαιρέσεις.

Το επίπεδο των τιμών της γης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν εθνικούς παράγοντες (όπως νόμους), περιφερειακούς παράγοντες (όπως κλίμα και εγγύτητα σε δίκτυα) και τοπικούς παράγοντες παραγωγικότητας (όπως η ποιότητα του εδάφους, η κλίση ή η αποστράγγιση).

Οι δυνάμεις της αγοράς της προσφοράς και της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής των κανόνων ξένης ιδιοκτησίας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την τιμή της γεωργικής γης.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.