Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Π.Σ. Ανατολική Ρωμυλία Καρυωτών Γιαννιτσών αναβιώνει το έθιμο ''Εννιά Φαγιά''



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ Καρυωτών Γιαννιτσών, συνεχίζοντας για μια ακόμη χρονιά την παράδοση, διοργανώνει την προπαραμονή των Χριστουγέννων, Παρασκευή 23  Δεκεμβρίου 2022  και ώρα 20΄30 μ.μ. την αναβίωση του χριστουγεννιάτικου πατροπαράδοτου εθίμου "Εννιά Φαγιά" πλάϊ στην αναμμένη “Φωτιά”.   
Παραδοσιακά, οι  προετοιμασίες  για  την  μεγάλη  γιορτή  των Χριστουγέννων, ξεκινούσαν νωρίς. Τις ημέρες αυτές  θα έπρεπε να ετοιμαστούν τα λουκάνικα, ο Καβουρμάς  και η Καρβαβίτσα,  νοστιμότατα  παραδοσιακά  εδέσματα, όλα  παρασκευασμένα  από  το  κρέας  του γουρουνιού  που εκτρέφονταν  για αυτό  το σκοπό. 
Η διαδικασία των Χριστουγεννιάτικων ετοιμασιών αποκορυφωνόταν την παραμονή της γιορτής. Οι νοικοκυρές των σπιτιών έπρεπε, να ζυμώσουν και να ετοιμάσουν το Χριστόψωμο - ΤΗΝ  ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ, όπως της έλεγαν - φτιαγμένο με ιδιαίτερο μεράκι και στολίσματα.
Επίσης ετοίμαζαν τις κουλούρες για να κεράσουν τους μικρούς κολιντάριδες που θα περνούσαν από όλα τα σπίτια για να καλαντίσουν.
Το βράδυ της Παραμονής, ετοιμαζόταν το τραπέζι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, τιμώντας τη Θεοτόκο, που αυτό το βράδυ θα έφερνε στον κόσμο το Θείο Βρέφος. 
Επάνω στο τραπέζι έπρεπε να βρίσκονται ΤΑ ΕΝΝΙΑ Νηστίσιμα ΦΑΓΙΑ. 
Τα φαγητά αυτά συνήθως είναι:  
1 ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ  ( ΜΠΟΥΓΑΤΣΙΑ )
2 ΦΑΣΟΥΛΙΑ ΜΕ Ν΄ ΑΡΜΙΑ ( ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ )
3 ΣΙΤΑΡΙ  ΒΡΑΣΜΕΝΟ
4 ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ  ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ
5 ΡΥΖΟΠΙΤΑ
6 ΧΑΛΒΑΣ
7 ΚΟΜΠΟΣΤΑ (ΧΟΥΣΙΑΦΙ )
8 ΠΙΤΑ ΣΑΡΑΓΛΙ
9 ΦΡΟΥΤΑ-ΚΟΛΙΝΤΟΚΟΥΡΕΣ  
(ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΛΙΝΤΟΥΔΙΑ)
Σύμφωνα με μια παράδοση, ο αριθμός ΕΝΝΙΑ συμβολίζει τις περιοχές που περιπλανήθηκαν η  ΠΑΝΑΓΙΑ με το ΘΕΙΟ ΒΡΕΦΟΣ και τον ΙΩΣΗΦ κατά τον ΔΙΩΓΜΟ ΤΟΥ ΗΡΩΔΗ. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ΕΝΝΙΑ ήταν τα φαγητά που μετρήθηκαν από τα παιδιά μιας οικογένειας, στο τραπέζι που ετοίμασε η μάνα τους για να γιορτάσει το γεγονός της  ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.  
Συγκεντρωμένη ολόκληρη η οικογένεια, από τον μεγαλύτερο ως τον νεαρότερο στην ηλικία, προετοιμαζόμενοι  για την επόμενη μεγάλη γιορτινή ημέρα, σε πνεύμα αγάπης και συγχώρεσης, έτρωγαν στο νηστίσιμο τραπέζι (υπενθυμίζουμε ότι η νηστεία είχε ξεκινήσει πριν από 40 ημέρες και τελειώνει την επόμενη - τα Χριστούγεννα) και ευχόμενοι όλοι μαζί για υγεία, ευτυχία και καλές σοδιές (μπερεκέτια). 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έθιμο συνεχίζει να τηρείται σχεδόν σε όλα τα σπίτια των Καρυωτών μέχρι και σήμερα.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.