Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι μισθοί, τα επιδόματα και τα έξοδα κίνησης των Ευρωβουλευτών



Παρά την υψηλή αμοιβή τους, φαίνεται ότι αρκετά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δωροδοκήθηκαν από το Κατάρ. Πόσα πραγματικά κερδίζει ένας ευρωβουλευτής; Και με πόση διαφάνεια αντιμετωπίζεται αυτό από το κοινοβούλιο;

Σύμφωνα με το βελγικό Μέσο, VRT News, o ακαθάριστος μηνιαίος μισθός ενός ευρωβουλευτή το 2022 είναι 9.386,29 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το ίδιο και για τους 705 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και του Αντιπροέδρου. 

Από αυτό αφαιρείται ένας φόρος της ΕΕ και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το αποτέλεσμα είναι καθαρός μηνιαίος μισθός 7.316,63 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σταθερό και ανέρχεται στο 38,5% του μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Ένας επιπλέον μισθός
Πέραν του μισθού θα πρέπει να προστεθεί και η αποζημίωση. Για παράδειγμα, οι βουλευτές λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση 338 ευρώ για κάθε μέρα που βρίσκονται στη Βουλή για την εργασία τους. Αυτά τα χρήματα προορίζονται κυρίως για γεύματα και έξοδα ξενοδοχείων. Επίσης παίρνουν πάγιο επίδομα 4.778 ευρώ μηνιαίως για γενικά επαγγελματικά έξοδα. Αυτό περιλαμβάνει κόστος τηλεφώνου και διαδικτύου, συνδρομές (ειδήσεις) και οργάνωση συνεδρίων.

Δεν είναι πάντα σαφές πώς ακριβώς τα μέλη ξοδεύουν αυτά τα χρήματα. Οι έλεγχοι σε αυτό είναι επίσης περιορισμένοι. «Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε ένα επίδομα εξόδων, και αυτό καταβάλλεται επίσης σε ξεχωριστό λογαριασμό, για παράδειγμα. Κατ’ αρχήν, ο αχρησιμοποίητος προϋπολογισμός πρέπει να επιστραφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, έτσι ώστε το επίδομα να γίνει πρόσθετο μισθός», λέει ο Wouter Wolfs, καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο KU Leuven.

Περισσότερος έλεγχος συζητείται εδώ και πολύ καιρό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αντεπιχείρημα είναι ότι ένας τέτοιος έλεγχος απαιτεί 60 με 70 εργαζόμενους και άρα κοστίζει πολλά χρήματα. «Αυτό μου φαίνεται λίγο υπερβολικό», λέει ο Wolfs. «Είναι ευκολότερο για τους βουλευτές να χρησιμοποιήσουν μέρος της αμοιβής για να πληρώσουν έναν εξωτερικό ελεγκτή για τη διεξαγωγή του ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζονται πρόσθετοι πόροι».

Διαφάνεια
Ο Wolfs τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λειτουργεί γενικά με αρκετή διαφάνεια. «Έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα και υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τους μισθούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα θεσμικά όργανα, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο διαφανή από το Βέλγιο. Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Το αν οι μισθοί και τα επιδόματα είναι υψηλά είναι μια ατελείωτη συζήτηση, λέει ο Wolfs. «Ο ακαθάριστος μισθός από μόνος του δεν είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι, για παράδειγμα, στο Βέλγιο, αλλά οι φόροι είναι χαμηλότεροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν κερδίζετε λιγότερα, ο πειρασμός να δωροδοκηθείτε είναι επίσης μεγαλύτερος. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές για τους οποίους ο μισθός προφανώς δεν επαρκεί ακόμη». 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.