Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

''Μποναμάς'' στις επιχειρήσεις για να μετατρέπουν τις συμβάσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου



H μετατροπή των συμβάσεων από μερική σε πλήρους απασχόλησης και η αύξηση των απασχολούμενων σε μικρές επιχειρήσεις, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου. Ουσιαστικά προβλέπει ως κίνητρο την επιδότηση των επιχειρήσεων για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Οι επιχειρήσεις που θα μετατρέπουν συμβάσεις εργασίας μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης θα επιδοτούνται κατά 40%, από τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα χρόνο.
Το πρόγραμμα αφορά κάθε είδους επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, οι οποίες στις 9.9.2022 απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης σε ποσοστό ανώτερο του πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων και επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9.9.2022.

Ανεξαρτήτως του ύψους του καθαρού μηνιαίου μισθού, το 40% του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, περιλαμβανομένων των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα και επίδομα αδείας, δεν παρακρατείται και δεν αποδίδεται από την επιχείρηση – εργοδότη.

Το επικουρικό
Ειδικά όμως για ασφαλισμένους του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) το 40% του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, περιλαμβανομένων των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα και επίδομα αδείας, δεν παρακρατείται, αλλά αποδίδεται από την επιχείρηση – εργοδότη.

Σύμφωνα με το νόμο που αγορά το ΤΕΚΑ οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις.

Εν συνεχεία, κατόπιν επαλήθευσης των στοιχείων που έχουν δηλωθεί με διασταύρωση από τα πληροφοριακά συστήματα των λοιπών συναρμόδιων φορέων, τα ποσά που αναλογούν στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ, πιστώνονται στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη ΤΕΚΑ και μπορούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις.

Η διαφοροποιημένη αυτή ταμειακή και λογιστική διαχείριση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τις εισφορές της κύριας ασφάλισης, είναι επιβεβλημένη λόγω της λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση καταβολή του συνόλου των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές των ασφαλισμένων και πίστωση αυτών στον ατομικό τους λογαριασμό ώστε οι τελευταίοι να επωφεληθούν από τις επενδύσεις των ποσών αυτών.

ot.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.