Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η κακόγουστη «φάτνη» της Έδεσσας



Αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι η τρίτη χρονιά που στην κεντρική πλατεία της Έδεσσας δεσπόζει μια καρικατούρα (συγνώμη που προσβάλω τις πανέμορφες καρικατούρες) που υπέχει θέση φάτνης. 
Μια led κινεζιά που προσπαθεί τελείως κακόγουστα αλλά κυρίως ανορθόδοξα να αποτυπώσει ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης γενικότερα, αυτό της γεννήσεως του Σωτήρος όλων μας Ιησού Χριστού.
Η καρικατούρα απεικονίζει ένα βρέφος, χωρίς να προβάλλονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με ένα στρογγυλό στο κεφάλι, το οποίο προσπαθεί κακόγουστα να αποτυπώσει φωτοστέφανο και δύο πρόσωπα δίπλα του, μια γυναικεία φιγούρα αριστερά και μια αντρική δεξιά, οι οποίες μάταια προσπαθούν να παρουσιάσουν την Παναγιά και τον Ιωσήφ τον μνήστορα. 
Φυσικά από τις δυο αυτές φιγούρες απουσιάζει το φωτοστέφανό τους.
Αξιότιμοι κυρίες & κύριοι της Δημοτικής Αρχής που εμπνευστήκατε, εγκαταστήσατε και κυρίως διατηρείτε και σε αυτά τα Χριστούγεννα αυτό το τερατούργημα, που το βαφτίσατε φάτνη, πιθανόν δεν γνωρίζετε το περιεχόμενο της φάτνης.
Όμως οφείλετε να ρωτήσετε τους καθ’ ύλη αρμοδίους. 
Ευτυχώς στην περιοχή μας υπάρχει ένας Επίσκοπος, κόσμημα της Εκκλησίας μας, ο οποίος τόσο σε τοπικό όσο και περιφερειακό επίπεδο στελεχώνεται από άξιους κληρικούς, γνώστες του υψηλού περιεχομένου της Φάτνης και του δογματικού συμβολισμού ενός εκάστου εξ’ αυτών. 
Ο σπαργανωμένος / σαβανωμένος Χριστός, κορυφαίο σημείο της σκηνής στο μέσον, η μητέρα Του Παναγία δίπλα, ο Ιωσήφ σκεπτικός λίγο πιο πέρα πειραζόμενος από τον σατανά, οι Άγγελοι, οι Βοσκοί, οι Μάγοι με τα δώρα, τα ζώα, το άχυρο, το άστρο στην κορυφή και πολλά άλλα στοιχεία που συνθέτουν το γεγονός της ενανθρώπισης, είναι λίαν απαραίτητα στοιχεία.
Και όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας γιατί… 
Όπως απεικονίζεται στην κινεζιά αυτή πρόκειται για ένα νεογέννητο βρέφος και δίπλα οι δυο γονείς του. 
Όμως αυτό είναι πέρα για πέρα ανορθόδοξο για πολλούς λόγους. 
Ο Χριστός φέρεται ως παιδί του Ιωσήφ και της Μαρίας, ως ένα ακόμη παιδί που γεννήθηκε και όχι Θεός που ενανθρώπησε.  
Αυτό έχει ύψιστη δογματική αξία, την οποία σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να παραθεωρήσουμε.
Ο Χριστός είναι Θεός που έγινε άνθρωπος και όχι ένας άνθρωπος που θεοποιήθηκε, κάτι άλλωστε που λέμε καθημερινά στο «Πιστεύω». 
«… Τὸν δι᾿ ἡμᾶς τοὺς ανθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα…» 
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι…
Δεν είναι κακό να μην ξέρεις, άλλωστε δεν μπορεί ο άνθρωπος να ξέρει τα πάντα… Κακό είναι να μην ρωτάς τους γνώστες, τους ειδικούς κάθε φορά. 
Και επιπλέον μην ξεχνάτε… ό,τι λάμπει, ότι φωσφορίζει δεν είναι χρυσός και προπάντων δεν είναι ΧΡΙΣΤΟΣ.
Η φωτογραφία που παρατίθεται απεικονίζει την Φάτνη στην ορθή μορφή της και βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο της πόλης των Γιαννιτσών, από το οποίο μπορείτε εσείς οι αρμόδιοι του Δήμου μας να εμπνευστείτε.

Ιωάννης Ταγλαρίδης

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

24 comments:

  1. Εκεί στην Έδεσσα όλο γκρινιάζετε και τίποτα δε σας αρέσει Τη μέρα δεν είναι ωραία η φάτνη Άμα νυχτώσει όμως να δείτε πόσο ωραία θα είναι ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ θα γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης τα Κορυφαία Γεγονότα της Ορθοδοξίας δεν κρίνονται από μια Φάτνη αλλά να ξυπνήσεις να πας στη θεία λειτουργία Και να μην κοροιδευεις Μπορεί κι εσύ κάποια μέρα να γίνεις δήμαρχος και να σε κρινουν

      Διαγραφή
  2. O KΑΘΕ .................ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον έχεις δυσανεξία στην Δημοκρατία. Είναι κατάκτηση να μπορεί ο καθένας να έχει άποψη για τα δρώμενα στην πόλη και να την δημοσιεύει επώνυμα.

      Διαγραφή
    2. Μια αθώα φάτνη είναι πως κάνεις έτσι Αργοτερα που θα περάσουν τα χρόνια και θα τοποθετηθεί η προτομή του κ Δημάρχου τι θα κανεις Θα υπάρχει και οδος με το επώνυμο του

      Διαγραφή
  3. Σαν τα μούτρα της δημοτικής αρχής είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόσο δημοκρατία σε αυτη την πόλη δεν έχω ξανά δεί ούτε να κρίνεις κάτι που δεν σου αρέσει δεν μπορείς που είστε αρχίστε και τις απειλές ξέρετε εσείς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατι τώρα και όχι πριν 3 χρονια ; τι έγινε και καθυστέρησες 3 χρονια για να το γράψεις ; ρωτάω; έχει αλλάξει το γούστο σου όσο μεγαλώνεις ή είναι χρονια εκλογών και πας για ...''ψάρεμα'' και οτι πιάσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέτοια λεπτομερή περιγραφή θα σηκωθεί από τον τάφο ο φιλόλογος ΑΠΘ και πρύτανη ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ τόσο παράπονο άγιες μέρες ερχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετική Φάτνη με μινιμαλ χαρακτηριστικά, Συγχαρητήρια στο Δημαρχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, μινιμαλ, ελάχιστη, σαν όλη την διαχείρισή του.

      Διαγραφή
  8. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο γράφων, φίλε 3:42,πριν 3 χρόνια, ίσως και πιο πολλά, έκανε με μεγάλη "επιτυχία"τον αστυνομικό, τώρα όμως ετοιμάζεται να δοκιμαστεί στον τοπικό πολιτικό στίβο, ελπίζω με την ίδια επιτυχία, οπότε πρέπει κάπως να κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλά επειδή δεν βρίσκει κάτι σοβαρό να κριτικάρει, ασχολείται με την φάτνη. Μπράβο σου Δημαρχε, έχεις φτάσει τους πολιτικούς σου αντιπάλους σε αδιέξοδο .Γιαννη. δεν ξεκινάς καλά.Α άλλη μία αποτυχημένη επιλογή Τσεπκεντζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Φάτνη είναι του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών και όχι του Δήμου Πέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο υπόλοιπος διάκοσμος της πόλης και των χωριών δεν σου αρέσει; έλα στην Σκυδρα να δω τι θα γράψεις. Αχάριστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εκεί στην ΚΑΛΗ έχετε ωραία φάτνη να ξέρουμε γιατί Αριδαία και Γιαννιτσά είναι σούπερ Α Κρύο Βρύση δε μαθαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ για την φάτνη Αισχος!!!!! Ίσως δεν έφταναν τά λεφτά για τίποτα άλλο..... πέρα από αυτό εφέτος είναι η μοναδική φορά πού όι δρόμοι είναι όλοι στολισμένοι καί πραγματικά είναι πολύ όμορφα καί αξίζει ( μόνο για αυτό όμως μην μπερδεύουμε) ένα μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δηλαδή εάν καταργούνταν εντελώς ο στολισμός θα είχαμε συλλήψεις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σίμο τι πήρες πάλι και συνέχεια σχολιάζεις. Έφτασες στο σημείο να κάνεις διάλογο με τον εαυτό σου, να ρωτάς και να απαντάς. Γελάνε όλοι. Φυσικά γελάνε και με το αφεντικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Άντε ο ταγλαριδης θέλει να κατέβει για πολιτικός και έγραψε αυτό το κατεβατο .
    Η καρατζοβα σαν τη το ανέβασε ; Σαν είδηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το στανιο αρεστοί να γίνουν κάποιοι, άνθρωπος που λόγο της ιδιότητας του ήταν αντίθετος με της σημερινές καταστάσεις και αλλαγές..... "Προόδου" για την κοινωνία και αυτός μένει αμέτοχος και τα υποστηρίζει στο βωμό μιας ψήφου.... Κρίμα αλλά τπτ δε γίνεται χωρίς αντάλλαγμα.

      Διαγραφή
  17. Τοποθέτηση εκ του ασφαλούς ο κ. Γιάννης, συνταξιούχος άνθρωπος λες να τον νοιάζει αν θα αρέσει η όχι η άποψη του, αυτά τα άρθρα γίνονται για να σε χτυπήσουν 10 ανθρ. Στην πλάτη για μπράβο, ποια άλλη η έννοια της τοποθέτησης αυτής?? , έλα τώρα υπάρχουν πολλοί σοβαρότερα προβλήματα σταθήκαμε στο Desing και τον διάκοσμο των 10 ημερών.
    Ο κ. Γιάννης οπότε του αρέσει πάει με το 1 κ οπότε του αρέσει με το 2.....υπαρχουν κ άνθρωποι που θέλουν ντε κ καλά να είναι αρεστοί στους άλλους πως να το κανουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid031AFxivUsfAUmC7AWaxXPHcLCnQpyFM2sfPFdFPbQussHFbrcELy9PC9f8XWwiEyl&id=100021471604761

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.