Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

''ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ'': Συνάντηση νυν και πρώην υπουργών ΜΑΚ-ΘΡΑ για τη διάσωση του εμβληματικού ακινήτου



Πρόσκληση στους εν ζωή πρώην αλλά και στον νυν Υπουργούς Μακεδονίας Θράκης ή Βόρειας Ελλάδας, όπως κάποτε αποκαλούνταν, να συμμετάσχουν σε μία ενημερωτική συνάντηση με θέμα το «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» ή «ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ», απηύθυνε η Πρωτοβουλία Πολιτών «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ». 
Πολλοί εξ αυτών ήδη απάντησαν θετικά στην πρόσκληση, μην κρύβοντας την ικανοποίησή τους για την ανάληψη της πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη διάσωση αλλά και την αξιοποίηση αυτού του ιστορικού και εμβληματικού κτιρίου, που δεσπόζει στη θέση «Μικρό Έμβολο», ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια σημεία όχι μόνο της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της Β. Ελλάδας.
Η «Πρωτοβουλία» απηύθυνε πρόσκληση στους (με αντίστροφή σειρά θητείας): Σταύρο Καλαφάτη, Θεόδωρο Καράογλου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Γιώργο Ορφανό, Σωκράτη Ξυνίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Μαργαρίτη Τζίμα, Γιώργο Καλαντζή, Νικόλαο Τσιαρτσιώνη, Χάρη Καστανίδη, Γιώργο Πασχαλίδη, Γιάννη Μαγκριώτη και Στέλιο Παπαθεμελή.
Η συνάντηση ορίστηκε για την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, στις 11.30 το πρωί. στο καφέ "SERATA", στην οδό Ν. Πλαστήρα 9, Καλαμαριά.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών, κινούμενη έξω από κομματικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις και σκοπιμότητες, έχει ήδη προκαλέσει δράσεις και αντιδράσεις για το θέμα, και αισιοδοξεί, σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις και μάλιστα θετικές.
Η επικείμενη συνάντηση με τους πρώην Υπουργούς (ενοίκους ή διαχειριστές του κτιρίου) αποτελεί μια προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη συστράτευση δυνάμεων υπέρ της διάσωσης και αξιοποίησής του.
Επισημαίνεται πως βασικός στόχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ» είναι το κτίριο να αποδεσμευτεί από την ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.), να συντηρηθεί μετά από την 16χρονη εγκατάλειψή του και να αξιοποιηθεί υπέρ του τόπου και των πολιτών, διατηρώντας τον δημόσιο και υπερτοπικό χαρακτήρα του. Ιδέες και προτάσεις τόσο ως προς την εξεύρεση κονδυλίων (εθνικών ή κοινοτικών) όσο και ως προς τις χρήσεις του κτιρίου, υπάρχουν πολλές.

Προοριζόταν για να γίνει Κυβερνείο
Υπενθυμίζεται ότι το «Παλατάκι» κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 προοριζόμενο για να γίνει Κυβερνείο. Χτίστηκε σε έκταση περίπου 15 στρεμμάτων. Το διώροφο κτίσμα έχει εμβαδόν 1.200 τ.μ. ενώ διαθέτει και υπόγειο όπου βρίσκονται αποθήκες, μαγειρεία και πλυσταριό. 
Στην μπροστινή αυλή του υπάρχει εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ενώ στην πίσω υπάρχει ελικοδρόμιο. Εγκαινιάστηκε το 1960. Το 1963 δόθηκε για χρήση στη βασιλική οικογένεια για να διαμένει όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, όμως η βασιλική οικογένεια έμεινε στους χώρους του μόλις μία βραδιά! Το 1968 η χρήση επέστρεψε στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας. Από το 2001, επί υπουργίας Γιώργου Πασχαλίδη, το «Παλατάκι» κηρύχθηκε «Διατηρητέο».



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.