Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Food pass: Πώς θα λειτουργήσει – Οι δικαιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα



Για ένα εξάμηνο θα λειτουργήσει στην πράξη το μέτρο ενίσχυσης για κάλυψη 10% επί των δαπανών νοικοκυριών σε supermarket και άλλα καταστήματα τροφίμων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή. Πώς θα λειτουργήσει το μέτρο.
Το νέο μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, που εξανεμίζει το εισόδημα και τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, θα έχει εξάμηνη διάρκεια.

Βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τίθενται οι δυνητικοί ωφελούμενοι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Το ποσό που αναλογεί στην τετραμελή οικογένεια έδωσε ήδη την αφορμή για ειρωνικά και επικριτικά σχόλια από την Αντιπολίτευση και όχι μόνο. Με το επίδομα να αντιστοιχεί σε 52 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια, μιλούν για «ψίχουλα» και εμπαιγμό των πολιτών.
Πώς θα λειτουργήσει
Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης – Παραδείγματα
  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.
  • Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.
Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Οι δικαιούχοι – Τα εισοδηματικά κριτήρια
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Και ξεροκομματο,και με εισοδηματικά κριτήρια.
    Ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ ένα ξυδι μπορείς να το πάρεις και χωρίς Food pass

      Διαγραφή
  2. Ούτε ξεφτίλα, απλά εμετός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ αν ήταν ο Σύριζας θα έδινε τα δεκαπλάσια,μήπως θα τα έδινε,θα έσκιζε τα μνημόνια ,μήπως τα έσκισε;
    Φυσικά για τους φραγκάτους συριζαίους το 10% στην προμήθεια τροφίμων είναι τίποτα,όταν θέλουμε και το κρασί παλιό ,και το χαβιάρι μαύρο.Μπετόβλακες από κούνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλώς τον λαδεμπορα, τώρα για τίς γιορτές φέρτε κάνα ναζί στην Βουλή πάλι! Στολίστε και κάνα βιαστή Άγιο Βασίλη, οχι τίποτα, να έχει ελέυθερη προσβαση! Δελτίο σίτισης λέγεται, ξεφτιλισατε τον ελληνικό λαό, ρουφιάνοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.