Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Kρύα Βρύση: «Κυβερνοασφάλεια ως προϋπόθεση κοινωνικής ανάπτυξης και ευημερίας»



Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησαν το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης.

Η Ελληνική κοινωνία εκδηλώνει με πολλούς τρόπους την επιθυμία να διατηρηθεί ο ανθρωποπλαστικός χαρακτήρας του Σχολείου θεωρώντας το ως ένα φυσικό χώρο ωρίμανσης, μάθησης και αγωγής. Αποτελεί μια ευχάριστη πραγματικότητα ότι δραστηριότητες όπως η Αγωγή Υγείας, Αγωγή σταδιοδρομίας, Περιβαλλοντική εκπαίδευση πλαισιώνουν πλέον σταθερά τον μορφωτικό εξοπλισμό της μαθητιώσας νεολαίας και στηρίζονται από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Το διαδίκτυο σήμερα είναι μια νέα πραγματικότητα για αυτό και υπάρχει ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών. Το καλύτερο λογισμικό για ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι η σχέση των γονιών με τα παιδιά τους .

Έχουμε τη γνώση του πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ; Γνωρίζουμε όλοι και ειδικά οι μαθητές μας την αξία της προστασίας της ιδιωτικότητας και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ; Γνωρίζουμε πώς μπορούμε να έχουμε ασφαλή και αξιόπιστη ενημέρωση; Υπάρχει σχεδιασμός και προγράμματα για την επιμόρφωση και ενδυνάμωση των δεξιοτήτων της νέας γενιάς ; Διαθέτουμε ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον θωρακισμένο με την κατάλληλη νομοθεσία κατά των κυβερνοεγκλημάτων με θύματα παιδιά ;

Για όλα αυτά - στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναβάθμισης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου – και επειδή η ψηφιακή μας ζωή πρέπει να χαρακτηρίζεται από ασφάλεια, ευκολία και σεβασμό προς τις βασικές ελευθερίες-και διαπιστώνοντας, επίσης, ότι δεν αποτελεί ουτοπία η προσφορά εξειδικευμένων γνώσεων, είχαμε την τιμή να μας μιλήσει ο Υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ,

πτυχιούχος της Νομικής, ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος και πρώην Δ/ντης της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Παπαπροδρόμου Γεώργιος, και τον οποίο ευχαριστούμε από βάθους καρδιάς.

Στην εκτενή και εμπεριστατωμένη εισήγηση αναφέρθηκε στην Κυβερνοασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα, στη συμβολή του διαδικτύου στην Κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία, στη σχέση Καθημερινότητας και κυβερνοεγκλήματος, τις τάσεις και τα χαρακτηριστικά καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος κάνοντας λόγο για βέλτιστες πρακτικές και προτάσεις. Ακολούθως ενημέρωσε τα παιδιά με χρήσιμες οδηγίες, καθώς αυτά θεωρούνται προτεραιότητα των κοινωνιών, για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τους κινδύνους που κρύβει η καθημερινή έκθεση στον κυβερνοχώρο θεωρώντας τα ως το σημαντικότερο διακύβευμα σήμερα και τι προσωπικές πληροφορίες μπορεί να προσπαθήσει να κλέψει ένας κυβερνοεγκληματίας.

Ιδιαίτερα ο εισηγητής στάθηκε στο Phishing και πως θα το αποφύγουμε χαρακτηρίζοντάς το ως το πραγματικό τίμημα του Κυβερνοεγκλήματος και της Κυβερνοασφάλειας στη σύγχρονη εποχή. Επίσης, αναφέρθηκε στις Νέες δεξιότητες, στη νέα πραγματικότητα , στον Ψηφιακό Αλφαβητισμό που εν τέλει ενισχύει την κριτική σκέψη.

Τελειώνοντας διασαφήνισε την έννοια των Ψηφιακών δεξιοτήτων: Ένα φάσμα ικανοτήτων χρήσης ψηφιακών συσκευών, εφαρμογών επικοινωνίας και δικτύων για την πρόσβαση και τη διαχείριση πληροφοριών. Δεξιότητες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργούν και να μοιράζονται ψηφιακό περιεχόμενο, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται και να επιλύουν προβλήματα για την αποτελεσματική και δημιουργική αυτοπραγμάτωση στη ζωή, τη μάθηση, την εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο σύνολό τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προοπτικές που αναδεικνύονται στο νέο ψηφιακό κυβερνοχώρο.

Το διαδίκτυο είναι φως, όμως έχει και πολύ σκοτάδι και όποιος δεν ξέρει που βρίσκεται αυτό το σκοτάδι και πέσει μέσα, τότε τα έχασε όλα ακόμα και τη ζωή του!

Χρήσιμη για όλους μας η Τεχνολογία……. όταν όλοι μας φροντίζουμε για την ανθρώπινη διάστασή της!

Για τους συλλόγους διδασκόντων
του 1ου & 2ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης

Οι Διευθυντές
Απόστολος Γκώγκος
Δημήτριος Ντίτουρας


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.