Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πολίτες Έδεσσας: Κοπές δένδρων και τσιμεντοποιήσεις στην πόλη της Έδεσσας



Αμείλικτα ερωτήματα προκαλούν οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής της Έδεσσας στο αστικό πράσινο της πόλης την τελευταία δεκαετία .

Τσιμεντοποιήσεις , κακόγουστες αναπλάσεις, αποψιλώσεις των δημοτικών χώρων, πάρκων και σημείων αναφοράς της και εκατοντάδες κοπές δένδρων πόλης συνθέτουν το ζοφερό σκηνικό απαξίωσης της πάλαι ποτέ πόλης των νερών και του πράσινου.

Ακόμη χειρότερα ,τα τελευταία τέσσερα χρόνια κόπηκαν ολοσχερώς η ακρωτηριάσθηκαν βάναυσα 5 πλατάνια από τα οποία τα τέσσερα ήταν υπεραιωνόβια 300 ετών και πάνω. Δύο(2) στο πάρκο των καταρρακτών ,δύο(2) στο πάρκο «Κιουπρί» και ένα (1) στο πάρκο 25ης Μαρτίου που αφού πρώτα ακρωτηριάστηκε για να γίνει τηλεοπτική κεραία προς χάριν του αναψυκτηρίου που λειτουργούσε εκεί εξαφανίστηκε από προσώπου γής μετά τις πρόσφατες «αναπλάσεις» στο όνομα του έργου «Ενοποίηση του Εμπορικού με το Ιστορικό Κέντρο της Έδεσσας» οπότε το πάρκο ισοπεδώθηκε, αποψιλώθηκε και τσιμεντοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του.

Κατά μια περίεργη σύμπτωση τα πλατάνια αυτά που επιβίωσαν για εκατοντάδες χρόνια υπέστησαν αυτήν την βαρβαρότητα την τελευταία τετραετία τής Δημαρχίας Δημήτρη Γιάννου (Dimitri Giannou) .

Σε καμιά άλλη περίπτωση στο παρελθόν επί άλλων δημάρχων δεν έγινε κάτι αντίστοιχο.

Οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις- κλαδεύσεις στα πλατάνια απαιτούν σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Δασολογίας ιδιαίτερη γνώση και εξειδίκευση που είναι αμφίβολο αν αυτή υπήρξε η και αν αναζητήθηκε στις παραπάνω περιπτώσεις όπως στον άγριο ακρωτηριασμό του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο πάρκο «Κιουπρί» από τα αλυσοπρίονα του εργολάβου που αλυχτούσαν από 19-10-22 ως και 26-10-22.

Παρόμοιο ακρωτηριασμό-κοπή είχε υποστεί γειτονικό υπεραιωνόβιο πλατάνι τον Ιούλιο του 2018!

Μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος ,Καθαριότητας και Πρασίνου Έδεσσας για «έγκριση κλαδέματος ανανέωσης» δυο πλατάνων στο πάρκο «Κιουπρί» το Δασαρχείο ενέκρινε στις 12-7-22 την κοπή του ενός πλατάνου χωρίς να αναφέρεται κάποια ασθένεια η αιτία κοπής καθώς και την κλάδευση του άλλου γειτονικού του πρώτου που είχε ήδη ακρωτηριασθεί τον Ιούλιο του 2018 εκτιμώντας ότι «τυχών ξερά τμήματα του τελευταίου μπορεί υπό ακραίες συνθήκες ανέμου να οδηγήσουν στην πτώση τους και τον τραυματισμό διερχόμενων πολιτών».

Και εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου.

Ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ,Καθαριότητας και Πρασίνου Έδεσσας στο αίτημά της προς το Δασαρχείο στις 8-6-22 ζητούσε άδεια για αυστηρό κλάδεμα με μείωση του ύψους του πρώτου πλάτανου στα 10 μ. το τελευταίο ανέκρινε την ολοσχερή κοπή του δένδρου ,όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου στις 26-10-22 ,που όμως δεν εφαρμόσθηκε στην πράξη αφού η κοπή έγινε ως τα 5 μ. περίπου από το έδαφος ως δήθεν ένδειξη της «οικολογικής ευαισθησίας» της Δημοτικής Αρχής όπως έντεχνα αφήνεται να εννοηθεί στο δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26-10-22.

Στην προσπάθειά της να στηρίξει το επιχείρημα για την επικινδυνότητα του δένδρου η Δημοτική Αρχής δημοσίευσε στο δελτίο τύπου επιλεκτικά 5 φωτογραφίες μόνο «σάπιων» κλαδιών από τις οποίες συμπτωματικά οι 2 είναι από το ίδιο κλαδί ενώ άλλες με υγιέστατα κλαδιά και κορμό αποκλείστηκαν.

Η διαδικασία κοπών και ακρωτηριασμών πραγματοποιήθηκε από ανειδίκευτα μέλη εργολαβικού συνεργείου χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ( στολές, κράνη) ενώ είναι αμφισβητείται το αν υπήρξε παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών και υπαλλήλων για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Στο ίδιο δελτίο τύπου προκλητικά αναφέρεται πως «φυσικά όσα δένδρα έχουν κοπεί στον αστικό ιστό της πόλης έχουν αντικατασταθεί με φυτεύσεις περισσότερων δένδρων».

ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΟ ΨΕΜΑ!

Όλη η πόλη γνωρίζει πως όχι μόνον μεμονωμένα δένδρα αλλά και ΔΕΝΔΡΟΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ κόπηκαν για να αντικατασταθούν όχι από άλλα δένδρα αλλά από πλακάκια όπως προκύπτει από το φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο και όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση .

Ενδεικτικά αναφέρουμε τίς περιπτώσεις των οδών Αρχ.Νικοδήμου (πίσω από την Εθνική Τράπεζα) , Ολυμπιάδος (πίσω από το Διοικητήριο) και Καραολή (πάρκο Καταρρακτών) όπου σε κάθε μια κόπηκαν και αντικαταστάθηκαν από ΠΛΑΚΑΚΙΑ πάνω από δέκα δένδρα, την δενδροστοιχία της οδού 25Ης Μαρτίου όπου κόπηκαν πρόσφατα 31 μεγάλα δένδρα (σοφόρες) για την οποία έχει προϋπάρξει έκθεση της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή αρχιτεκτονικής τοπίου του Α.Π.Θ. Γιάννη Τσαλικίδη σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ως «η αρτιότερη δενδροστοιχία από πλευράς συντήρησης και πυκνότητας» ενώ τονίζεται πως «Υπάρχει ανάγκη διατήρησης των υπαρχόντων δένδρων και συμπλήρωσης των κενών και ανόμοιων ειδών ,από Σοφόρες, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και ενότητα».

Οι νοσηρές εμμονικές ιδεοληψίες της Δημοτικής Αρχής ,επί δημαρχίας Γιάννου , που εργαλειοποίησε στο έπακρο το σχεδόν προ εικοσαετίας ατυχές δραματικό περιστατικό στο Σιδ.Σταθμό Έδεσσας, για την επικινδυνότητα των δένδρων , κύρια των μεγάλων, σε συνδυασμό με τον περιβαλλοντικό σκοταδισμό που την διακατέχει δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέϊλ που υπονομεύει την πράσινη κληρονομιά της πόλης, την ίδια της την ύπαρξη.

Τη στιγμή που σε άλλες πόλεις στην Ευρώπη αλλά και σταδιακά στην Ελλάδα δρομολογούνται προγράμματα προσαρμογής στην ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και την υπερθέρμανση των πόλεων με τη ενίσχυση του πράσινου δυναμικού τους στην πόλη της Έδεσσας η Δημοτική Αρχή κάνει το αντίθετο.

Δυστυχώς όμως για την πόλη η αντιπολίτευση στο δήμο Έδεσσας χλιαρή ως ανύπαρκτη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα είτε λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής ευαισθησίας είτε λόγω ευθυνοφοβίας και πολιτικού κόστους δεν είναι άμοιρη των ευθυνών της γι’ αυτά τα γεγονότα αφήνοντας την πόλη στο έλεος των επιλογών της διοίκησης Γιάννου.

Με τίς ευθύνες να επιμερίζονται σε όλες τις συλλογικές οντότητες της τοπικής κοινωνίας και κύρια των «πολιτιστικών» συλλόγων, αλλά και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά για την αδιαφορία τους απέναντι στην κακοποίηση της πόλης δε θα πρέπει να ξεχνάμε το ρόλο κάποιων τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που στοχοποίησαν και κατασυκοφάντησαν όσους πολίτες αντιτάχθηκαν στην τσιμεντοποίηση του πάρκου της 25ης Μαρτίου την άνοιξη του 2006 με σκοπό την εκεί ανέγερση Μουσείου ενώ αρχικά είχε προεπιλεγεί άλλος χώρος στην παραδοσιακή συνοικία «Βαρόσι».

Δείτε φωτο ΕΔΩ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

25 comments:

  1. Ο λόγος που η Έδεσσα ξεχώριζε ήταν για το πλούσιο πράσινο και τα όμορφα παραποτάμια δέντρα της
    Έδινε την εντύπωση μιας ευρωπαϊκής πόλης.
    Μην την ισοπεδώνεται θα το βρείτε μπροστά σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευρωπαϊκή πόλη με πολίτες που το βράδυ ντύνονται αρκούδες και το πρωί το παίζουν οικολόγοι και κράζουν τα πάντα

      Διαγραφή
  2. Πολύ σοβαρό θέμα που μας στεναχωρεί κι εμάς τους απλούς επισκέπτες!!!! Είναι δυνατόν; Πιο λογικό θα ήταν να γκρεμιστεί ένα κτίσμα παρά ένα Δένδρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΕΒΑΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΡΙΖΑΡΙ ΠΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΘΑ ΞΕΡΑΘΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΙΣΣΩΝ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΟΙ ΚΙΣΣΟΙ ΕΠΝΙΞΑΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ.
    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ , ΤΑ ΦΥΛΟΦΟΛΛΑ ΔΕΝΤΡΑ (ΠΛΑΤΑΝΙΑ κλπ) ΕΙΝΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΣΣΟΥΣ.
    ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει δασαρχείο τα βλέπει αλλά μπαίνουν εμπόδιο κάποιες ομάδες πολιτών που δεν επιτρέπουν τους σωστούς καθαρισμούς Εύχομαι να μην χάσει τη ζωή κάποιος περαστικος

      Διαγραφή
    2. Όταν είναι για κοπή δέντρων το δασαρχεία παίρνει αποφάσεις, όταν είναι θέμα καθαρισμού το δασαρχειο δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του γιατί δεν το επιτρέπουν κάποιες ομάδες πολιτών...
      Για πόσο χαζούς μας περνάτε???

      Διαγραφή
  4. Σε αυτό που λέγαμε πάρκο 25ης Μαρτίου μήπως έχουν ετοιμαστεί οι κατάλληλοι χώροι για τραπεζοκαθίσματα που θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα καταστήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί όχι ανάπτυξη θέσεις εργασίας είναι σε μια πανέμορφη πόλη.με πολύ πολύ πρασινο

      Διαγραφή
  5. Στο χώρο απέναντι από τα καταστήματα με τα τουριστικά στους καταρράκτες που υπήρχε ένα περίπτερο, αν δεν κάνω λάθος δεν υπήρχε ένα μεγάλο δένδρο ;
    Το δένδρο εκείνο κόπηκε και τη θέση του κατέλαβε ένα κιόσκι με υποτιθέμενα παραδοσιακά προϊόντα και το οποίο τελικά είναι κλειστό εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα;
    Ο λόγος κοπής μήπως ήταν η επικινδυνότητά του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς μόνο παράπονα και σχόλια για τα δέντρα. Ποια είναι αυτή η κίνηση πολιτών ας μας καλέσει να συγκεντρωθουμε να διαμαρτυρηθούμε στο Δήμο στον Αρμόδιο αντιδημαρχο να γίνει πιο έντονη η διαμαρτυρία μας. Σηκωθείτε από τα καφέ. Δυστυχώς η δημοτική αρχή αυτά ξέρει αυτά κάνει. Ας αρνηθούμε εμείς. Και η αντιπολίτευση δυστυχώς πολύ χλιαρή. Δεν υπάρχει ελπίδα για την πόλη. Μια βόλτα στις πάνω γειτονιές μόνο θλίψη προκαλεί. Άσχημη πόλη υποβαθμισμένη σε δημόσιες υποδομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η κίνηση πολιτών !!! δεν τους ξέρεις; είναι αυτά τα 4 άτομα αυτοί με το μουσείο που δεν το ήθελαν ,αυτοί με το ποτάμι,κτλπ

      Διαγραφή
    2. Η σελίδα λέγεται politis Edessa τώρα εσύ μάλλον δεν ξέρεις να διαβάζεις και βλέπεις τέσσερις και μάλιστα κίνηση Πολιτών...

      Διαγραφή
    3. Στην εδεσσα ζούμε είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι τους έμαθαν και οι πέτρες

      Διαγραφή
  7. Γιατι δεν λένε ότι στο γήπεδο που θα γίνει πάρκο θα φυτευτούν εκατοντάδες δεντρά! γιατι αντιδρούν στη μεταφορά του γηπέδου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως θέλεις να πείς πάρκινγκ και όχι πάρκο; Ότι εκεί θα πέσει το τσιμέντο της αρκούδας;

      Διαγραφή
  8. Ρε άχρηστοι εσείς που θέλετε το κακό της πόλης μου,τα δένδρα ξερά ήταν.ψευτεσ.η πόλη μου είναι πανέμορφη και γίνεται ομορφότερη.ουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα... Πες τι σου ταξαν για να τα βλέπεις όλα όμορφα....

      Διαγραφή
    2. Μάλλον το κεφάλι σου είναι ξερό ψεκασμένε από τον Γιάννου. Τα δεκάδες "ξερά δένδρα" που έκοψαν γιατί τα αντικατέστησαν με πλακάκια και όχι με άλλα υγιή;

      Διαγραφή
    3. Η πόλη σου έχει γίνει φάντασμα κορόιδο απτό κακό στο χειρότερο!!!

      Διαγραφή
    4. Είστε από τους ανθρώπους που μόνον το κακό θέλετε.αχρηστοι.και αν νομίζετε ότι έχετε δίκιο βγεστε μπροστά εκεί που κόβουν τα ξερά δένδρα θρασύδειλοι ψεύτες.και κάτι άλλο η Έδεσσα στισ αργίες βουλιάζει από κόσμο.ταβερνεσ όλα φουλ.αλλα που να βγείτε να ξοδέψετε να Αφήσετε κάνα φράγκο στην πόλη ζηλιαρηδεσ.μηζεροι

      Διαγραφή
  9. Φτανει ρε τις μπουρδες...."politis edessas" 175 φιλους 28 απο αυτους ειναι δεν ειναι δημοτες οι αλλοι ζουν σε ολα τα μερη του κοσμου οχι παντως σφην Εδεσσα και εχει και 3 ακομουθους....οι υπολοιποι 17.500 περιπου εδεσσαοι πολιτες ειμαστε αδιαφοροι γι την πολη μας Αντε...παραπερα ψευτοεξυπνακηδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εσείς, πολίτες της ΈΔΕΣΣΑΣ που δεν ξέρει κανείς ποιοί είστε,και από που κρατάει ή σκούφια τους, που βλέπετε παντού καταστροφή του πρασίνου,γιατι δεν πάτε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, να σας πούνε,ποσα δέντρα έκοψαν και πόσα φύτεψαν για να συγκρίνετε και μετά να ξεσηκωνετε τον κόσμο με τις φαντασιώσεις σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ αναλφάβητε περβιβαλλοντικά και ανάλγητε γιατί δεν πάς μια βόλτα στην Καραολή, στην Ολυμπιάδος, στην Αρχ.Νικοδήμου, στην Μοναστηρίου ,στην Πλατεία Ελευθερίας, στην 25ης Μαρτίου στην ...και στην ....να δείς πόσα δένδρα κόψανε και τα αντικατέστησαν με πλακάκια όπως φαίνεται μέσα από το Google Maps; Εμπρός λοιπόν πήγαινε και πές μας τα συμπερασματά σου!

      Διαγραφή
  11. ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ πηγαίνετε τώρα σε 20 μεγάλα πλατάνια μυρίστε τα δάχτυλα σας και δηλώστε ότι ότι και να γίνει την ευθύνη την έχετε εσείς να μην κοπούν τα δέντρα! ταμπελίτσα με τα στοιχεία σας και τέλος ,εκεί να δω έχετε τα @@ η να χαμε να λέγαμε, και τον σκύλο ( αρκούδα για εσάς) χορτάτο και την πίτα ολόκληρη, και κάθε φορά που εχει κακοκαιρία να κλ@ν@τ@ μέντες γιατι αν γίνει κάτι εσείς θα πληρώσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί είναι μόνο θεωρίες από το FB, κλασικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ γιαλανζι αριστεροί.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.