Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Καμπανάκι από Ιορδάνη Τζαμτζή: Να ενισχυθεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών ζητεί από τον ΥΠΑΑΤ



Άμεση οικονομική ενίσχυση για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών της Πέλλας, το εισόδημα των οποίων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα την περίοδο 2022, ζητεί ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά. Ο κ. Τζαμτζής επαναφέρει το ζήτημα των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τον Ιούνιο του 2022, εξαιτίας ισχυρών ανέμων και επίμονων βροχοπτώσεων, ιδιαιτέρως στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, οι καρποί των οποίων προσβλήθηκαν από τον μύκητα μονίλια, που προκαλεί σάπισμα των καρπών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναδεικνύει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, σε αντιδιαστολή με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον της δενδροκαλλιέργειας στην Πέλλα.

Μαζί με την επιστολή του ο κ. Τζαμτζής διαβιβάζει προς τον κ. Γεωργαντά, στοιχεία για την παραγωγή και τις τιμές, των αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών και του ΣΕΑΣ, σχετικά με την απώλεια εισοδήματος, η οποία ξεπερνά τα 400 €/στρέμμα ενώ επισυνάπτει όλα τα αποδεικτικά έγγραφα.

Ακολουθεί η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον ΥΠ.Α.Α.Τ.

ΘΕΜΑ: «Απώλεια εισοδήματος των παραγωγών ροδάκινων- νεκταρινιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω προβλημάτων στις τιμές πώλησης και στο αυξημένο κόστος παραγωγής του έτους 2022»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με σημαντικά προβλήματα έκλεισε το έτος 2022 για την καλλιέργεια των ροδάκινων- νεκταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Κοινή διαπίστωση όλων αποτελεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών καθώς, εκτός από τις ζημιές που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα, είχαμε λόγω των βροχοπτώσεων έντονο σχίσιμο των καρπών και προσβολή από τον μύκητα μονίλια ο οποίος προκάλεσε σάπισμα στους καρπούς.

Συγκεκριμένα στις 9/6/2022 εκδηλώθηκαν Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (70 τόνοι νερού/στρ. στις 10/06 σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών), και άνεμοι (Κακοκαιρία GENESIS) και στις 17/6/2022 Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (27 τόνοι νερού/στρ. σε 1/2 ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών) και άνεμοι που στη συνέχεια επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα των καρπών.

Παράλληλα, οι τιμές κυμάνθηκαν στα επίπεδα των ετών 2019-2020 και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση είναι: 33.252,8 στρ. επιτραπέζια, 99.186 στρ. βιομηχανικά, 33.188 στρ. νεκταρίνια. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στους συνημμένους πίνακες 1-3.

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα, στοιχεία παραγωγής και τιμών των αναγνωρισμένων ΟμΠ και Ο.Π της ΠΕ Πέλλας καθώς και τεχνικό-οικονομική έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, σύμφωνα με την οποία η απώλεια της παραγωγής εκτιμήθηκε ότι ξεπερνάει τα 400 €/στρ.

Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο.

Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Ιορδάνης Τζαμτζής
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

20 comments:

  1. να δωθει deminimis σε ολες τις ποικιλιες αλλιως ψηφους δν εχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από έγκυρες πληροφορίες , ο υπουργός κύριος Γεωργαντας θα βγάλει πολλές ποικιλίες από το Deminimis .πρέπει να μην τους ξαναψηφίσουμε.

      Διαγραφή
  2. Οκ ρε τζαμτζη πας να το σώσεις
    Μας θυμήθηκες κ εμάς τους ροδακινοπαραγωγους
    Δεν θεωρείς όμως ότι μας κοροϊδεύουν αλλά κι εσάς εκεί κάτω στην Αθήνα;
    Φτάνουμε Φλεβάρη κι ακόμα τίποτα
    Παίζουν με τον πόνο μας.ακομη δεν ξέρουν πώς να μας δώσουν λεφτά
    Μια λένε όλες τις ποικιλίες
    Μια λένε αυτές που έχουν ζημιά
    Μια λένε κάποια πόσα στα 150€
    Μετά ειπαν180€
    Τι γίνεται;
    Τόσους μήνες και εσείς οι πολιτικοί δεν ξέρετε τίποτα;
    Εκτός και αν μας το κρύβεται;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελευταία νέα από την χθεσινή σύσκεψη , αποφασίστηκε , η πληρωμή να γίνει με κλίμακα , δηλ τα ανδρός και τα εβερτ στην κορυφή της κλιμακας(140 ευρω) και έπονται τα αλλά , δηλ α37 80 ευρώ φουρτούνα , και Κατερίνα έξω.
      Αυτά είναι τα τελευταία νέα.

      Διαγραφή
    2. Ότι να ναι είσαι φίλε
      Τι μπούρδες είναι αυτές που λες;
      Ποιος σου είπε αυτά τα νούμερα;
      Μην γράφεις βρε αερολογιες
      Θα είναι όλα στα 140€.μην παραπληροφόρηση τον κοσμο

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια κύριε Τζαμτζή για την δουλειά που κάνετε. Συνεχίστε έτσι και με τα άλλα προϊόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βασικά ας μην ξεχνάμε ότι στο σχολείο ,όποιος δεν μπορούσε με τα μαθήματα ,με τις τέχνες ή κάτι άλλο, κατέληγε αγρότης ή κτηνοτρόφος!!! Δηλαδή σχεδόν αυτός που δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο! Αυτό άλλαξε καθόλου? Γνωρίζει κανείς αν μορφωμένος κόσμος μπήκε στην αγροτιά ?
    Υγ. απ όσο θυμάμαι στο σχολείο όλοι οι αγρότες κάπνιζαν σαν μαύροι..ισχύει ακόμα? έφυγα χρόνια απ την περιοχή και ελπίζω να διαβάζουν κανα βιβλίο οι παλιοί φίλοι μας...γιατί Παγκοσμίως...όσα μας έλεγαν στο Δημοτικό καταργήθηκαν ή δεν ισχύουν πια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι εκτός τόπου και χρόνου,και ο Γιόχαν Κρόιφ κάπνιζε σαν μαύρος και ήταν παικταρας,τι θέλεις να πεις μ'αυτο μόνο εσύ το κατάλαβες.Και κάτι τελευταίο για αυτά που τραβάμε σαν Έλληνες μορφωμένοι μας έφεραν μέχρι εδώ με την βοήθεια μας βεβαίως.

      Διαγραφή
  5. Τζαμτσή τα κουπόνια μην ξεχάσεις να τους δώσεις για τα μακαρόνια νούμερο 6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τζαμτζη τα κεράσια τα ξεχάσατε όλοι σας! Θα φάτε πολύ μαύρο στις εκλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αν δεν μπουν ολες οι ποικιλίες ειδικα στα επιτραπέζια ουτε καν θ παμε ν ψιφισουμε εεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τα βερίκοκα ξέρεις κανείς τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι είναι αυτά ρε ξεφτίλες που είστε ρε βουλευταδες της ΝΔ να πατήσετε πόδι?όπως έκαναν οι Λαρισαίοι που πιάσαν απ'το λαιμό τον υπουργό για τα μήλα,που ΔΕΝ έπαθαν ζημιά αλλά πωλήθηκαν σε χαμηλή τιμή.Εμεις χάσαμε την μισή παραγωγή και μας λες ότι θα μας δώσεις 140 ευρώ το στρέμμα?Νά τα βάλετε στον πάτο σας αλήτες,να μην τολμήσετε να πατήσετε στα χωριά μας."παλιός νεοδημοκρατης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φέρτε πίσω τα κλεμμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα προβλήματα είναι πολλά όπως το εργατικό φέρτε εργάτες αλλιώς θα έχουμε παραγωγές να σαπίζουν στα δέντρα!!! Κόψτε τα επιδόματα στους ανέργους για να δουλέψουν!!!! Δουλειές υπάρχουν πάρα πολλές τόσες που το ποσοστό ανεργίας μπορεί να πέσει στο3% αλλά σας βολεύει γιατί σας ψηφίζουν όμως δεν θα σας ψηφίσουμε εμείς!!!! Και να ξέρετε είμαστε πολλοί!!!! Στηρίξτε τον πρωτογενή τομέα όπως μπορείτε η κατάσταση είναι σοβαρή πρέπει να πάρετε σοβαρές αποφάσεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθε να δουλευεις μόνο σου τις καλλιέργειες σου και μη ψάχνεις εργάτες 15 μέρες θέλεις και χέρια

      Διαγραφή
    2. Δυστυχως για την ωρα ειναι ανικανοι για σοβαρες αποφασεις.......

      Διαγραφή
    3. 9:56 εσύ πάρε 18 ευρώ εκεί που πας και οι Αλβανοί στα χωράφια 50!!!!

      Διαγραφή
  12. Γιωργηηηη σήκωσε μανίκια και πιάσε δουλειά για να φέρεις το τέλειο αποτέλεσμα πάλι στους ροδοκινοπαραγωγούς γιατί οι άλλοι δυο είναι χαλβάδες βλέπω. Τίθεται θέμα επιβιώσεις. Μόνο για αναμνηστικές είναι. Είσαι ο μεγαλύτερος τεχνοκράτης επάνω στον αγροτικό τομέα. Για αυτό πάντα θα σε βγάζουμε πρώτο με διαφορά για αλλά τόσα χρόνια που επιθυμείς!! ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ είμαστε παρόν,στο πλευρό σου. Βάλτους πάλι τα γυαλιά η σιωπή σου είναι απάντηση σου ρε αρχοντααααα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.