Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ θα προειδοποιεί τον παραγωγό για παγετό



Σημαντικές είναι οι καταστροφές που προκαλεί ο παγετός στις καλλιέργειες το χειμώνα και την άνοιξη, τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο της χώρας. Προκειμένου να περιορίσει τόσο την καταστροφή στη φυτική παραγωγή της χώρας όσο και την επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα την εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, το διάστημα 2000-2009 ο παγετός ήταν υπεύθυνος για το 36% των συνολικών καταστροφών από φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το κόστος των αποζημιώσεων που έχει καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών είτε στη παραγωγή είτε στο φυτικό κεφάλαιο από παγετό τα 23 τελευταία χρόνια το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε 1,25 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από δυο χρόνια, χρειάστηκε να καταβληθούν περί τα 240 εκατ. ευρώ λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό.

Η εφαρμογή προειδοποιήσεων παγετού, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) έχοντας ως στόχο να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.
«Η εφαρμογή αυτή θα λύσει τα χέρια των αγροτών μας» είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε «είναι μια εφαρμογή απλή στην χρήση και σχεδιάστηκε από το ΥΠΑΑΤ με στόχο να παρέχει την έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζονται ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό».

Θα είναι διαθέσιμη το “cloud” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (frost.getmap.gr), ενώ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι έτοιμη και η εφαρμογή για λειτουργία σε κινητό.

Μέσω αυτής, θα παρέχεται στον παραγωγό η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με χρονικό βήμα μιας ώρας έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ώρα έναρξης και λήξης του φαινομένου.

Οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω ειδοποιήσεων στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω e-mail για τη περιοχή που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Επιπλέον, το γεγονός ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών επιτρέπει μεγάλη χωρική ανάλυση και δυνατότητα παροχής της πληροφορίας ακόμη και σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Το έργο χρησιμοποιεί μετεωρολογικές προγνώσεις από το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό κέντρο, που είναι το καλύτερο παγκοσμίως και έτσι μέσω της ΕΜΥ λαμβάνονται προγνωστικά δεδομένα του καιρού.

Το συνολικό κόστος της εφαρμογής για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, ενώ τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η λειτουργία της παρέχονται δωρεάν.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

8 comments:

  1. Μας δουλευετε ρε, και τι θα κανουμε αν ερχεται παγετος; Θα καιμε μπαλες αχυρα; Εχουν χαζεψει εκει στα υπουργεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι θα βάλουν λέβητες και σόμπες οι αγρότες να μην παγώνουν οι παραγωγές ρε Βούρλα, η για να μην πληρώνετε αποζημίωση το κάνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα σκεπαζουμε τα δεντρα με παπλωμα η με φλωκατες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει Μπορούμε να βάλουμε αντλίες θερμότητας Η φλοκατες είναι μόνο για το Ανω Γραμματι κο

      Διαγραφή
  4. Ρε ζώα αντί να βάλετε ανεμομεικτες ή άλλα τέτοια μέτρα θα στέλνετε ειδοποίηση;;; Και τι θα κάνουμε;;; Λες και δεν βλέπουμε τον καιρό πότε έρχεται η παγωνιά. Ακομη 30.000 ευρω πεταμένα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφοι,με λίγα λόγια μας λένε ότι σε λίγα χρόνια αποζημίωση από παγετό παπαλα,δεν θα έχει,νιεντε,καπουτ,πως αλλιώς το λένε.Γκε Γκε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με ατομική ευθύνη λοιπόν η προστασία των καλλλιεργειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα δεδομενα παντου ειναι διαφορετικα για τον παγετό δεν υπαρχει αόριστη λύση για αυτα που λενε ολοι οσο για την εφαρμογή δεν βοηθάει σε τιποτα ειναι προειδοποίηση οτι θα εχουμε παγετό πραγμα που δεν σου λύνει το προβλημα. Οσο για πολλα αλλα δεν εχουν προχωρήσει σε εφαρμογή ειναι ολα ασκήσεις επι Χαρτου. Κρατικός ελγα παιδια οχι ιδιωτικοποίηση και διοτι ο ιδιώτης αν δεν εχει κερδος δεν επενδυει. Επισης κοιταξτε καλα ολοι υποβαθμιζουν τον ελγα για να λεμε εμεις οι ιδιοι οτι καλυτερα να γινει ιδιωτικος για να μην γινουν κακοί αυτοι. Ο σκοπος αγιάζει τα μεσα……

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.