Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείωση των αντικειμενικών αξιών προτείνει ο δήμος ΠαιονίαςΠρόταση του δήμου Παιονίας προς το υπουργείο Οικονομικών, με ομόφωνη απόφαση δημοτικού συμβουλίου, για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς του δήμου.

Η πρόταση αποσκοπεί στο να διαμορφωθεί μια δικαιότερη ρύθμιση για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των δημοτών.

Το δημοτικό συμβούλιο αποδεχόμενο την εισήγηση της διοίκησης, που έγινε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών Αθανάσιο Τζούρτζο, αποφάσισε να εισηγηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο την μεταβολή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 41 του Ν.1249/1982, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 51 Ν. 5000/2022 (ΦΕΚ 226/Α/9-12-2022), όπου προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από την 10.12.2022 έως και την 20.01.2023 της προβλεπόμενης γνώμης των δήμων.

Η απόφαση ελήφθη θεωρώντας εσφαλμένο και μη ανταποκρινόμενο στις πραγματικές τιμές τον καθορισμό των ισχυουσών τιμών, με την υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 2375), που αποδεικνύεται και από μια απλή επισκόπηση των αξιών των μεταβιβάσεων ακινήτων που βρίσκονται στους οικισμούς του Δήμου οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι ουδεμία πρόνοια ελήφθη υπόψη κατά τον καθορισμό των τιμών για τους χαρακτηριζόμενους ως «στάσιμους» οικισμούς του δήμου Παιονίας, των οποίων οι τιμές ζώνης κυμαίνονται από 450 έως 600 ευρώ ανά τ.μ., τιμές που ουδόλως ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες των ακινήτων, έτσι όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από την κτηματαγορά.

Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός συγκεκριμένων οικισμών του δήμου (Ειρηνικό, Κορώνα, Αξιοχώρι, Νέο Συράκο, Βαλτούδι, Κοτύλη, Ξηρόλακκος, Χερσότοπος, Μεταμόρφωση, Πλατανιά, Λιμνότοπος, Νέα Καβάλα, Σιταριά, Χρυσόκαμπος, Κουλιννέικα, Κάστρο, Πηγή, Στάθης, Δογάνη, Χαμηλό, Κάρπη, Μεσιά, Πεντάλοφος, Ομαλό, Πλάγια, Βαλτοτόπι, Καμποχώρι, Σκρά, Κούπα, Φανός, Φιλυριά, Γερακώνα, Ειδομένη) ως «στάσιμων» έχει γίνει με την υπ’ αριθμ. Γ35468/1417/21-6-1983 απόφαση του Υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 292/ΦΕΚ Δ/12-07-1983 και ισχύει μέχρι και σήμερα.

Είναι αυτονόητο ότι ο καθορισμός των οικισμών του δήμου, ως στάσιμων, έγινε από την πολιτεία κατά το παρελθόν για δημογραφικούς λόγους που κυρίως είχαν

ως στόχο την ενίσχυση της ελληνικής υπαίθρου με παροχή κινήτρων για την παραμονή των κατοίκων σε αυτούς.

Η ανάγκη αυτή παραμένει αδήριτη μέχρι και σήμερα δεδομένου ότι ο δήμος Παιονίας εμφανίζει, κατά τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σημαντική μείωση του συνολικού πληθυσμού του, και συγκεκριμένα περί τους 3.300 κατοίκους.

Θεωρώντας λοιπόν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να χορηγούνται κίνητρα στους δημότες ώστε να παραμείνουν, να επενδύουν και να επανακατοικίσουν στους οικισμούς του δήμου, καθίσταται απολύτως βέβαιο, ότι ο καθορισμός υπερβολικών και εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών μόνο αποτρεπτικά λειτουργεί προς τους δημότες για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝShare on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.