Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Δώστε ενισχύσεις σε όλες τις καλλιέργειες και αυξήστε τα ποσά κατά στρέμμα - Στα μπλόκα των αγροτών



Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη βρέθηκε σήμερα το πρωί 22 Ιανουαρίου 2023 κοντά στους αγρότες που έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους στους Γαλατάδες, στην Καλή, στην Άρνισσα και στο Μεσημέρι Έδεσσας.

Οι αγρότες της Πέλλας, που φέτος πέρασαν την δυσκολότερη χρονιά των τελευταίων 20 ετών και υπέστησαν δραματική μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, των ζημιών λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων (πχ παγετοί, χαλάζια, βροχοπτώσεις κλπ), κάποιες από τις οποίες μάλιστα, όπως ο προανθικός παγετός και οι «άκαιρες» βροχοπτώσεις, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, των μεθοδεύσεων της βιομηχανίας όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινων, των προβλημάτων στην διάθεση όλων των προϊόντων τους (κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, ακτινίδια κλπ) και των ελλείψεων σε εργάτες γης έβγαλαν σήμερα τα τρακτέρ τους στους δρόμους και διεκδικούν

· Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους για όσα προϊόντα πουλήθηκαν με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής ή υπήρχαν δυσκολίες στην διάθεσή τους.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει από όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους και να αποζημιώνει στο 100% της ζημίας με επαρκή χρηματοδότηση.

· Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/Kwh, κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και ζωοτροφές.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουν που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να ζουν τις οικογένειές τους.

Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι και έδωσε έναυσμα για τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκδόθηκε προχθές για τις ενισχύσεις σε συγκεκριμένες ποικιλίες μόνο των επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων, βερίκοκων, μήλων και κάστανων, αφήνοντας απ’ έξω κεράσια, δαμάσκηνα κ.α. καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αφορά τα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων αυτά θα αποζημιωθούν με 135 € / στρέμμα για ζημιές από 40% μέχρι 50% και για ζημιές από 50% και άνω με 150 € / στρέμμα. Για την καλλιέργεια μήλων, η ενίσχυση διαμορφώνεται ανά ποικιλία κλιμακωτά από 250 – 300 € / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα). Η καλλιέργεια του κάστανου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 € / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής (φαιά σήψη).

Οι αγρότες ζητούν:

· Να συμπεριληφθούν στις ενισχύσεις τα κεράσια και τα δαμάσκηνα καθώς και όλες οι ποικιλίες συμπύρηνων και επιτραπέζιων ροδακίνων που υπέστησαν ζημίες και όχι μόνο ο περιορισμένος αριθμός ποικιλιών που συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα που «ατύπως» διακινείται από ορισμένους «κύκλους».

· Ζητούν επίσης να μάθουν πως έγινε ο διαχωρισμός των ζημιών στα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα σε ζημιές από 40% έως 50% , οι οποίες θα ενισχυθούν με 135 ευρώ το στρέμμα και σε ζημιές από 50% και πάνω οι οποίες θα ενισχυθούν με 150 ευρώ το στρέμμα και το κυριότερο

· Ζητούν να αυξηθούν τα ποσοστά της στρεμματικής ενίσχυσης στις καλλιέργειες αυτές, τα οποία χαρακτηρίζουν «ψίχουλα».

Η κ. Τζάκρη η οποία και η ίδια αναζητά εξηγήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκε η απόφαση για τις φετινές ενισχύσεις και πιο συγκεκριμένα γιατί εξαιρέθηκαν καλλιέργειες, όπως π.χ. κεράσια, δαμάσκηνα κλπ, ποιες ποικιλίες αφορούν οι ενισχύσεις και ποιες εξαιρούνται και πως έγινε ο διαχωρισμός των ζημιών στα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα σε ζημιές από 40% έως 50% , οι οποίες θα ενισχυθούν με 135 ευρώ το στρέμμα και σε ζημιές από 50% και πάνω οι οποίες θα ενισχυθούν με 150 ευρώ στο στρέμμα θα καταθέσει αύριο ερώτηση στην Βουλή για τα ζητήματα αυτά ζητώντας καταβολή των ενισχύσεων σε όλες τις καλλιέργειες και αύξηση των ενισχύσεων για όλους.

Μετέφερε ακόμη στους αγρότες ότι η «πληγή» για όλες αυτές τις εξαιρέσεις είναι ο απαρχαιωμένος Κανονισμός του ΕΛΓΑ που αφήνει σημαντικούς κινδύνους όπως οι βροχοπτώσεις, οι προανθικοί παγετοί κλπ εκτός που πεδίου κάλυψης και ότι μόνη λύση είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ κατά 50% από τις εισφορές των αγροτών που ανέρχονται κατ’ετός σε 175.000.000 ευρώ και κατά 50%, δηλαδή με άλλα 175.000.000 ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτονται και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και όσον αφορά την μείωση του κόστους παραγωγής η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η επιβολή πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, η στήριξη της αγοράς λιπασμάτων και ζωοτροφών όσο χρόνο διαρκεί η κρίση και η οριστική επίλυση του προβλήματος των εργατών γης που δημιούργησε η ΝΔ. Αλλιώς θα είμαστε κάθε χρόνο στους δρόμους ζητώντας ενισχύσεις de minimis, οι οποίες, όπως έχει αποδειχτεί ως τώρα όσες φορές δόθηκαν, δεν μπορούν επ’ ουδενί να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους.

tzagr Από το πολιτικό γραφείο της βουλευτού


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. προβαταααααα αγροτες γίνετε τουλάχιστον κτηνοτρόφοι το κατέχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέχεστε στα μπλόκα αυτην που ψηφιζε ότι πετούσε εεε! Καλά να πάθετε.σσ σασ στήριξη αυτή τώρα κοροιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοιράζει πάλι , όπως και οι άλλοι, λεφτά δικά της της.
    Και μη ξεχνάτε, έρχονται εκλογές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κυρδιονυσης δεν θα σας επισκεφτει η δεν τον παιρνει με τις π@π@ριες που ελεγε κι εταζε. Αλλα ξεχασα, αυτος εχει σημερα κοπη βασιλοπιτας τρομαρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΛΟΣΤΗΝΑ ΤΗΝ ΠΈΡΔΙΚΑ ΤΗΝ ΜΝΥΜΟΝΙΟΨΥΦΗΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΟΤΑΝ ΥΠΉΡΧΑΝ ΜΠΛΟΚΑ ΕΠΙ ΤΣΊΠΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξεφτυλεσ αγροτεσ ουστ .ξυπνήστε και διεκδικείτε μόνοι σασ..αυτοί μασ καταστρεψαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμαστε που ο αρχηγός τησ ανεβείτε στα τρακτέρ και μετά του δίκασε όλους αυτούς;ξυπνήστε αγροτεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.