Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιατί αγοράζουν όλοι χρυσό; Η χώρα που αγόρασε πρόσφατα ποσότητα μαμούθ



Οι λόγοι που στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ζήτηση για χρυσό, με ιδιώτες αλλά και κράτη να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, με τη τιμή του να βρίσκεται στο υψηλότερο των τελευταίων 11 μηνών.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αγόρασε πρόσφατα 100 τόνους χρυσού, σε μια προσπάθεια να αποδεσμευτεί από την εξάρτησή της με το αμερικανικό δολάριο. Την ίδια τακτική φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσουν αρκετές ανεπτυσσόμενες χώρες, με τη κούρσα των τιμών του χρυσού να προκαλεί ίλιγγο.
Πριν από τον Ιανουάριο, τον μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η Κίνα αγόρασε άλλους 65 τόνους χρυσού. Τα συνολικά αποθέματα της Κίνας φθάνουν τους 2.010 τόνους, ένα ποσό αυξημένο κατά 3,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, όταν τα αποθέματα δεν ξεπερνούσαν τους 1.950 τόνους. 
Η τιμή του χρυσού όπως είναι αναμενόμενο έχει εκτοξευθεί, κλείνοντας στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά.
Ο κύριος λόγος που η Κίνα αυξάνει τις ποσότητες της είναι η προσπάθεια του κράτους να μειωσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο, σε αντίποινα των κυρώσεων και του πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ σε τεχνολογικό επίπεδο.
Επίσης οι Κινέζοι αποφεύγουν τις συναλλαγές σε νόμισμα φοβούμενοι ότι όσο κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία θα υπάρξουν και άλλες κυρώσεις σε οικονομικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τα χρήματα ιδιωτών και κράτους με δεσμεύσεις.
Ένας τρίτος λόγος που η Κίνα φοβάται και επενδύει στον χρυσό είναι τα μέτρα που θα λάβουν παγκοσμίως τα κράτη για τον Covid-19 που είναι σε έξαρση στη χώρα της Ασίας, με αποτέλεσμα να φοβούνται μεγάλες ζημιές σε οικονομικούς τομείς, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και οι εξαγωγές.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.