Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον υπ. Δήμαρχο Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη: ''Εκπέμπουμε το νέο, την ελπίδα για κάθε διαφορετικό''


Συγκροτεί «ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους από όλους τους κομματικούς χώρους, με διαφορετικά πιστεύω όσον αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά με κοινό γνώμονα την πίστη τους για αλλαγή προς ένα ΜΕΛΛΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για τον Δήμο Πέλλας». 
Ο λόγος για τον υποψήφιο Δήμαρχο Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Η.Ε. karatzova δίνει το στίγμα της παράταξης που ηγείται, τα χαρακτηριστικά του προεκλογικού του αγώνα, αλλά και σημεία των δεσμεύσεων και των προτεραιοτήτων του για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, ο κ. Φουντουκίδης εξαπολύει σκληρή επίθεση στην σημερινή Δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι «η διοίκηση Στάμκου θα φύγει δίχως να αφήσει ένα έργο, δίχως να έχει στο ενεργητικό της οτιδήποτε χρήσιμο». Σε ερώτηση "σε τι διαφοροποιείται έναντι των συνυποψηφίων του", τονίζει πως τόσο ο ίδιος ως επικεφαλής, όσο και οι συνεργάτες του, εκπέμπουν το νέο, την ελπίδα για κάθε διαφορετικό. «Μετά από δεκαετίες που βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν ενεργό συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια», επισημαίνει χαρακτηριστικά.  
Ολόκληρη η συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού "Μέλλον Δημιουργίας", έχει ως εξής:

Ερώτηση: Γιατί από υποψήφιος στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2019, επιλέξατε τώρα την τοπική αυτοδιοίκηση;
Απάντηση: Υπήρξαν «ερεθίσματα», προτροπές από φίλους και γνωστούς, που με κάλεσαν να ασχοληθώ με τον Δήμο Πέλλας, καθώς η κοινή συνισταμένη ήταν ότι η τοπική κοινωνία θέλει νέα πρόσωπα, νέες δυνάμεις, πέρα από τα γνωστά που πολιτεύονται δεκαετίες, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά. Αφού δέχθηκα τις πρώτες προτροπές, μίλησα με ανθρώπους του φιλικού μου περιβάλλοντος, διέκρινα ότι τους άρεσε η ιδέα και δήλωσαν ότι θα συστρατεύονταν στον αγώνα. Εν συνεχεία μίλησα με ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, έλαβα θετικά μηνύματα και ξεκίνησα. Όπως γνωρίζετε, γνωστοποίησα άμεσα την πρόθεσή μου να πολιτευτώ στα δημοτικά, γιατί το θεωρώ έντιμο και ηθικό, καθώς οι πολίτες που θα με στήριζαν στις βουλευτικές εκλογές έπρεπε να το γνωρίζουν και να κάνουν τις επιλογές τους, όχι να είναι όμηροι δικών μου «παιχνιδιών». Έτσι έχω μάθει να λειτουργώ και έτσι θα δείτε ότι θα κινηθούμε και προεκλογικά, με διαφάνεια και ειλικρίνεια. 

Ερ: Πως χαρακτηρίζετε την σημερινή δημοτική αρχή; Που πέτυχε και που υστέρησε;
Απ: Με μια λέξη: αποτυχημένη. Με μια φράση: έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά. Πράγματι, δεν υπάρχει άλλος δήμος που σε 13 χρόνια δεν ξεκίνησε ή/και ολοκλήρωσε ένα έργο υποδομής, δεν άφησε ένα ελάχιστο αποτύπωμα στον Δήμο. Υπήρξε το αφήγημα της οικονομικής τακτοποίησης, για το οποίο θα αναφερθώ διεξοδικά στο μέλλον, αρκεί μόνο στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο Δήμος Πέλλας έλαβε από το ΥΠΕΣ (δηλαδή από την Τρόικα, μέσω του ΥΠΕΣ) ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που μάλιστα πληρώθηκαν μετά από «παζάρι» σε τόκους και έξοδα. Για ποια οικονομική τακτοποίηση μιλάμε όταν το χρέος ανερχόταν (αν υπολογίσουμε τους τόκους και τα έξοδα) κατά προσέγγιση στα 20 εκατ. ευρώ; Και τέλος πάντων, αυτό έγινε σε όλους τους Δήμους, όχι μόνο στον δικό μας, δεν ήταν επίτευγμα της διοίκησης Στάμκου, αλλά επιλογή της κεντρικής κυβέρνησης και των τότε δανειστών. Φτάσαμε στο σημείο έργα άλλων υπηρεσιών, όπως το φυσικό αέριο, να εμφανίζονται ως «επιτεύγματα» της διοίκησης Στάμκου. Με ότι καταπιάστηκε εμφάνισε ολιγωρία και ανικανότητα, χαρακτηριστικά η ανάπλαση στην περιοχή του Βασιλόπουλου. Ένα έργο που με ευθύνη του κ. Στάμκου παρελήφθη με ελλιπή μελέτη, που καθυστερεί εδώ και πάνω από ένα έτος να ξεκινήσει και θα έρθει προεκλογικά να εγκαινιάσει βιαστικά-βιαστικά ότι είναι έτοιμο για να «μας ρίξει στάχτη στα μάτια», αντί να απολογηθεί που στέρησε τόσο καιρό με δική του ευθύνη το έργο από τους δημότες. Μια δημοτική αρχή που τα έχει παρατήσει, έχει κουραστεί και μας έχει κουράσει. Καμιά παρέμβαση, καμιά ουσιαστική προβολή του Δήμου μας και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, ξένη προς τις προτεραιότητες των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη «Γέφυρα του Πλατανότοπου», που κόστισε ένα κάρο χρήματα, δίχως ουδεμία χρησιμότητα. Μας είπαν ότι το ψήφισε και η αντιπολίτευση. Και; Μήπως αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά το έργο έγινε χρήσιμο; Μας είπαν ότι αποτελεί εναρκτήριο έργο μιας ολικής ανάπλασης του Πλατανότοπου, δίχως ποτέ να μας πουν οτιδήποτε για την ανάπλαση αυτή, τι θα γίνει, πότε, πως συνδέεται η γέφυρα με τα υπόλοιπα έργα που ΘΑ γίνουν και γιατί επελέγη πρώτα αυτό το έργο παρά κάποιο άλλο, ενδεχομένως πιο χρήσιμο. Τα παραδείγματα είναι πολλά, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα που θα ακολουθήσει, η αλήθεια είναι αυτή που βλέπουμε με τα μάτια μας, η διοίκηση Στάμκου θα φύγει δίχως να αφήσει ένα έργο, δίχως να έχει στο ενεργητικό της οτιδήποτε χρήσιμο.   

Ερ: Ποια είναι (επιγραμματικά) τα προβλήματα που εκτιμάτε ότι πρέπει να αναδειχθούν και να δρομολογηθούν λύσεις; 
Απ: Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με υποδομές, έχουν μείνει πίσω τα πάντα. Οδοστρώματα επικίνδυνα, γεμάτα λακκούβες, δημοτικά κτίρια αφημένα στην τύχη τους, γυμναστήρια που ρημάζουν, χωριά που πίνουν ακόμα νερό από σωλήνες αμιάντου, υδατόπυργοι επικίνδυνοι κ.ο.κ. Προφανώς λοιπόν θα έχουμε πολύ δουλειά την επόμενη ημέρα στον τομέα των υποδομών. Επίσης θα ασχοληθούμε εντατικά με την καθημερινότητα. Με τον όρο αυτόν εννοώ να «ομορφύνουμε» την ζωή των συνδημοτών μας, να τους εξασφαλίσουμε πόλεις και οικισμούς καθαρούς, περιποιημένους, με χώρους αναψυχής, άθλησης, σύγχρονες παιδικές χαρές. Επιπλέον, είναι ζήτημα πολιτισμού για εμάς να ασχοληθούμε με ζητήματα κοινωνικής πολιτικής όπως λχ να εξασφαλίσουμε πρόσβαση στους δημόσιους χώρους στα ΑΜΕΑ, να προσφέρουμε βοήθεια σε περιπτώσεις όπου συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη, όπως σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας κ.ο.κ. Σημαντικό πρόβλημα για την πόλη των Γιαννιτσών αποτελεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, πλέον είναι απίθανο να βρεις χώρο στάθμευσης. Είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε θέσεις στάθμευσης, που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Επίσης, δεν έχει ασκηθεί όλα αυτά τα χρόνια περιβαλλοντική πολιτική. Θα ασχοληθούμε με το περιβάλλον, με την ανακύκλωση, με την μείωση των ρύπων, αλλά και με την εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαντικό θέμα είναι η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δήμου από ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο που υπάρχει σήμερα σε μορφές σύγχρονης διοίκησης, με καταμερισμό αρμοδιοτήτων σε αντιδημάρχους, ενίσχυση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων κ.ο.κ. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η μη σωστή προβολή του Δήμου μας, υπάρχουν ακόμη συμπατριώτες μας που δεν ξέρουν που είναι τα Γιαννιτσά, που είναι η Πέλλα. Αυτό πρέπει επιτέλους να τελειώνει, εν είναι δυνατό να ζούμε στην περιοχή που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών, να έχουμε έναν υπέροχο αρχαιολογικό χώρο και ένα σύγχρονο μουσείο, παράλληλα δε και πλούσια παράδοση, πολιτισμό και έντονο αποτύπωμα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος (βλ. Μακεδονικό Αγώνα) και παρόλα αυτά να μην έχουμε καταφέρει να «μπούμε» γεωγραφικά και πολιτισμικά στο μυαλό του Έλληνα συμπολίτη μας. Πως θα σε επισκεφθεί κανείς αν δεν ξέρει που είσαι και ποιος είσαι; Στα πλαίσια αυτά, θέλουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας. Τέτοια θεωρούμε: Α) Τον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας και το Μουσείο Β) Τον οικισμό της Κρώμνης, ένα ορεινό στολίδι, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες Γ) τον χώρο του Λουδία, όπου  οραματιζόμαστε έναν πολυχώρο αναψυχής και αθλητισμού, συνδεδεμένο με την πόλη των Γιαννιτσών με ποδηλατόδρομο Δ) Τον πλούσιο πολιτισμό και λαογραφία μας, για την ανάδειξη των οποίων σκοπεύουμε να ασκήσουμε «πολιτισμική διπλωματία».  

Ερ: Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που θα εκλεγείτε δήμαρχος;
Απ: Έχουμε την γνώση να ξεκινήσουμε από την πρώτη ημέρα την δουλειά. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτεραιότητες και θα καταπιαστούμε άμεσα με αυτά. Σίγουρα όμως τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να γίνει ορθή επιλογή συνεργατών, ώστε ο καθένας να αναλάβει πόστο που θα μπορεί να αποδώσει. Εν συνεχεία θα προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές, όπως λ.χ. η ενίσχυση του ρόλου των αντιδημάρχων και των τοπικών συμβουλίων, που ήδη ανέφερα. Στην συνέχεια θα «τρέξουμε» για ανεύρεση χρηματοδοτήσεων ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. 

Ερ: Γιατί να σας εκλέξουν ως δήμαρχο οι συνδημότες σας; Που διαφοροποιήστε έναντι των άλλων υποψηφίων;
Απ: Σέβομαι όλους τους ανθρώπους που εκτίθενται στα κοινά και έτσι θα πορευτώ και προεκλογικά. Όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι (τουλάχιστον όσους ξέρουμε μέχρι σήμερα) είναι άνθρωποι με πολυετή παρουσία στα κοινά, άλλος διοικεί από το 2010, άλλος πολιτεύεται από την δεκαετία του 2000, άλλος από το 1986!!! Αντίθετα η δική μου υποψηφιότητα είναι νέα, με μια παρουσία το 2019 στις εθνικές εκλογές. Είναι λογικό να εμφανίζονται δυο διαφορετικές πολιτικές σκέψεις, δυο διαφορετικές πολιτικές πρακτικές, μια περασμένων δεκαετιών και μια σύγχρονη. Το πλεονέκτημά μου έναντι των υπολοίπων, είναι η εν ενεργεία άσκηση επαγγέλματος, καθώς αποτελώ ζωντανό κομμάτι της αγοράς, βιώνω και εγώ τις αγωνίες και καθημερινές δυσκολίες που βιώνει ο καθένας μας. Δεν είμαι «βετεράνος» της εργασίας. Συγχρόνως, έχω την εμπειρία και την γνώση, μετά από 19 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, την διοίκηση ενός σημαντικού επιστημονικού φορέα (Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών) και την εκλογή μου στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του δικηγορικού κόσμου, την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, να ασκήσω σύγχρονη διοίκηση και να συνεργαστώ με τους συνεργάτες μου και το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τόσο ο ίδιος ως επικεφαλής, όσο και οι συνεργάτες μου, εκπέμπουμε το νέο, την ελπίδα για κάθε διαφορετικό, μετά από δεκαετίες που βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν ενεργό συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια, όπως χαρακτηριστικά λέγεται «δεν έχει ακουστεί η φωνή τους».  

Ερ: Ανήκετε σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο; Πως θα πείσετε τους συνδημότες σας για τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της αυτοδιοικητικής κίνησης που ηγείστε; 
Απ: Όλοι φυσικά γνωρίζουν τι ψήφισα και τι θα ψηφίσω στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι άλλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρω και σε άλλες συνεντεύξεις μου, «το εάν τα σκουπίδια μυρίζουν, αυτό ενοχλεί τόσο κάποιον που ψηφίζει ΝΔ, όσο και έναν που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ». Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν ότι είμαι πολύ ανοιχτός, δίχως κομματικές παρωπίδες και φανατισμό. Μπορώ να συζητήσω και να συμφωνήσω ή διαφωνήσω, πάντα με επιχειρήματα και καλοπροαίρετα, μακριά από χαρακτηρισμούς και εντάσεις. Επιπλέον, το βασικό κριτήριο επιλογής συνεργατών είναι η αξιοσύνη και επ' ουδενί τα πολιτικά πιστεύω. Οι συνδημότες μας θα δουν ένα ψηφοδέλτιο με ανθρώπους από όλους τους κομματικούς χώρους, με διαφορετικά πιστεύω όσον αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά με κοινό γνώμονα την πίστη τους για αλλαγή προς ένα ΜΕΛΛΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για τον Δήμο Πέλλας. Συνεπώς, ακριβώς αυτό, το ίδιο το ψηφοδέλτιο, θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι δεν κινούμαστε με κομματικά κριτήρια, αλλά με αυτοδιοικητικά.  

Ερ: Σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιό σας και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι στα επαγγέλματα της τοπικής κοινωνίας;
Απ: Τυπικά έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα minimum προβλεπόμενα από τον Νόμο, όσον αφορά στην έγκριση από το Πρωτοδικείο ενός Συνδυασμού. Τυπικά δηλαδή, έχουμε ήδη συνδυασμό. Αυτό όμως δεν μας αρκεί, επιθυμούμε να «γεμίσουμε» το ψηφοδέλτιο και να δώσουμε σε περισσότερους συνδημότες μας την δυνατότητα να μετέχουν στην ανώτατη δημοκρατική διαδικασία ενεργά. Στον συνδυασμό μας εκπροσωπούνται όλες οι επαγγελματικές ομάδες. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, έμποροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές. Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, κυρίως νέες και νέοι, με κοινωνική παρουσία, που τόσο καιρό δεν είχαν συμμετέχει επειδή δεν τους εξέφραζε κανένα σχήμα. Η επιλογή τους προς το πρόσωπό μου και η πίστη τους ότι μαζί θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε τον Δήμο Πέλλας σε ένα ΜΕΛΛΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ πραγματικά με τιμά. 

Ερ: Συνοπτικά ποιοι είναι οι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμά σας;
Απ: Το πρόγραμμά μας πρόκειται να ανακοινωθεί και αναρτηθεί σύντομα, θα είναι διαθέσιμο σε κάθε συνδημότη μας και φυσικά θα χαρούμε να έχουμε και τις παρατηρήσεις τους. Σε γενικές γραμμές, οι άξονες που θα κινηθούμε θα είναι:  Αστική Ανάπτυξη και Καθημερινότητα, Καθαριότητα και Περιβάλλον, Ενεργειακή Πολιτική και Οικονομία, Παιδεία-Κοινωνία-Αθλητισμός, Η «περιφέρεια του Δήμου»-τα Χωριά μας, Πολιτισμός και Τουρισμός, Διαφανής Διοίκηση και ορθή Λειτουργία.

Ερ: Είστε υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής και των συνεργασιών στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Απ: Από την μια υπάρχει η ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία στα πάντα, η απλή αναλογική κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρητικά. Από την άλλη υπάρχει η ανάγκη της κυβερνησιμότητας του Δήμου, δηλαδή να μπορεί το σύστημα να λειτουργήσει, αυτό άλλωστε είναι και η λογική της δημοκρατίας, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν έχουμε βιώσιμο αποτέλεσμα. Η λογική της απλής αναλογικής ήταν ότι εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα, συγχρόνως «εξαναγκάζει» τους τοπικούς άρχοντες σε συνεργασίες. Δυστυχώς από την πρακτική εφαρμογή του θεσμού διακρίναμε δυσλειτουργίες, που πολλές φορές έφταναν σε αδυναμία λήψης απόφασης επί σημαντικών ζητημάτων, επειδή το «εγώ» και η σκοπιμότητα έμπαιναν πάνω από το «εμείς» και το κοινό καλό. Θεωρώ ότι η ενισχυμένη αναλογική επιφέρει λειτουργική εναρμόνιση των δυο αναγκών, εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα στο βαθμό που δεν διακινδυνεύει ο σκοπός λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγχρόνως δεν απαγορεύει τις συνεργασίες. Εξασφαλίζοντας λοιπόν την λειτουργία του Δήμου, παρέχεται η δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες να συνεννοηθούν για να επιλύσουν τα κοινά προβλήματα. Συνεπώς, θέλουμε την κυβερνησιμότητα του Δήμου, θα επιδιώξουμε παράλληλα και τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment