Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΣΔΟΕ: Η απάτη με την «εικονική» αλλαγή κινητήρα – Βαριά πρόστιμα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων



Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων φαίνεται να εμπλέκονται σε απάτη προκειμένου να καταβάλλουν χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας, φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή και να απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.

Συγκεκριμένα μέσα από οργανωμένα όπως φαίνεται συνεργεία και με την εμπλοκή ΚΤΕΟ αλλά και δημοσίων υπαλλήλων αρμοδίων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μεταφορών οι ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλου κυβισμού έχουν προχωρήσει στην εικονική αλλαγή των κυβικών του αυτοκινήτου τους προκειμένου να τα κυκλοφορούν πληρώνοντας χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας και να γλιτώνουν από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης ενώ παράλληλα όταν έρθει η ώρα της πώλησης να εισπράξουν πολύ περισσότερα χρήματα.
Τους τελευταίους μήνες από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκαν 4 έρευνες σε οχήματα κυβισμού από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, τα οποία μετατράπηκαν και διασκευάστηκαν σε οχήματα μικρότερου κυβισμού και για τα οποία εκδόθηκε νέα άδεια κυκλοφορίας.

Σε 3 περιπτώσεις προέκυψαν ενδείξεις εικονικού υποκυβισμού και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς επίσης και οι Εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με το newsauto.gr από τις έρευνες μέχρι τώρα έχει προκύψει ότι τουλάχιστον 7.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν εντοπιστεί με «εικονικές» αλλαγές κινητήρων και θα κληθούν να πληρώσουν βαριά πρόστιμα.

Βαριά πρόστιμα
Αρχικά οι παραβάτες ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πληρώσουν τα διπλά Τέλη Κυκλοφορίας από το έτος που έχει δηλωθεί η «εικονική» αλλαγή του κινητήρα. Δηλαδή αν η αλλαγή του κινητήρα έχει δηλωθεί το 2015 τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πληρώσει αναδρομικά τα αυξημένα και διπλά Τέλη Κυκλοφορίας για 9 έτη! Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς πως αν τα Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονταν σε 1.150 ευρώ τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 20.700 ευρώ.

Αν πάλι τα Τέλη Κυκλοφορίας κυμαίνονται σε 625 ευρώ και η μετατροπή έχει δηλωθεί το 2013 τότε το πρόστιμο μόνο απο τα Τέλη κυκλοφορίας ανέρχεται σε 13.750 ευρώ!

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και το Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και τα χαμένα έσοδα του κράτους που πιθανόν να προκαλούνται από την αποφυγή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Το ιστορικό των ερευνών
Το ΣΔΟΕ από τον Σεπτέμβριο και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsmoney.gr, έχει εξαρθρώσει τουλάχιστον τρία τέτοια κυκλώματα (σε Αττική, Πελοπόννησο και Μακεδονία), με τη βοήθεια των οποίων εκατοντάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων κατάφερναν να γλιτώσουν από τα υψηλά τεκμήρια, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 7.000 περιπτώσεις αυτοκινήτων να κυκλοφορούν και να κινούνται με μεγαλύτερο κινητήρα από εκείνον που έχει δηλωθεί.

Οι έρευνες εστιάζουν στις δηλώσεις περί δήθεν αλλαγής δίλιτρων ή μεγαλύτερων κινητήρων με άλλους μικρότερους, το πολύ έως 1.800 κυβικά εκατοστά. Το ΣΔΟΕ εξετάζει σειρά φακέλων που υποβλήθηκαν σε Διευθύνσεις Μεταφορών της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας για υποκυβισμούς-μαϊμού που έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας, όπου τα κυκλώματα έχουν απλώσει πλοκάμια.

Παράλληλα, ένας ακόμη καυτός φάκελος που εξετάζεται είναι και αυτός που αφορά αυτοκίνητα τα οποία αλλάζουν μεν όντως κινητήρα, αλλά βάζουν μεγαλύτερο απ’ ό,τι δηλώνεται στα χαρτιά. Έτσι, οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν τέλη, φόρους κ.λπ., αλλά πολύ χαμηλότερους απ’ όσο θα έπρεπε κανονικά για ένα τέτοιο Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Πως στήθηκε η κομπίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες αυτές στρέφονται σε συνεργεία, ΚΤΕΟ, αλλά και υπαλλήλους των αρμόδιων Διευθύνσεων Μεταφορών. Σε περιπτώσεις όπως αυτές, ιδιοκτήτες με πολυτελή οχήματα 2.000-3.000 κυβικών εκατοστών επέλεγαν να πληρώσουν 2.000-5.000 ευρώ στα κατάλληλα πρόσωπα, για να αποκτήσουν μια βεβαίωση περί δήθεν αλλαγής του κινητήρα ώστε να μειώσουν τον κυβισμό του οχήματός τους στην άδεια κυκλοφορίας.

Ο ιδιοκτήτης έτσι κάνει εύκολα απόσβεση των χρημάτων του, αφού με το κόλπο του υποκυβισμού ενός αυτοκινήτου 2.000-3.000 κυβικών εκατοστών:
  • Αντί 625-1.150 ευρώ για τέλη κυκλοφορίας, δεν πληρώνει παραπάνω από 300 ευρώ. Κερδίζει έτσι τουλάχιστον 325-850 ευρώ τον χρόνο.
  • «Ξεφουσκώνει» το τεκμήριο από 8.800 ευρώ ή έως και 19.000 ευρώ τον χρόνο σε μόλις 4.000-7.000 ευρώ. Γλιτώνει έτσι καπέλο φόρου τουλάχιστον 100 ή έως και 5.000 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει και τον φορολογικό συντελεστή στον οποίο ανήκει.
  • Απαλλάσσεται αυτομάτως από φόρο πολυτελούς διαβίωσης 450-1.900 ευρώ που πληρώνει ετησίως.
Επιπλέον, καθίσταται ξαφνικά και πάλι δικαιούχος μιας σειράς εκτάκτων ή τακτικών επιδομάτων, παροχών και μέτρων στήριξης, από τα οποία συλλήβδην εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Για όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν χρειάζεται να πληρώσει καμία μετατροπή στο όχημά του. Αντιθέτως, με το κόλπο του υποκυβισμού, το αυτοκίνητο αποκτά και υψηλότερη μεταπωλητική αξία σε σχέση με τα αντίστοιχα δίλιτρα μοντέλα.

Εκατοντάδες πιστοποιητικά τεχνικών ελέγχων-μαϊμού
Στις περιπτώσεις αυτές, τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ανακαλύψει και εκατοντάδες πιστοποιητικά τεχνικών ελέγχων-μαϊμού, τα οποία μετά από διασταύρωση που πραγματοποίησαν στα ΚΤΕΟ που φέρονται ότι τα έχουν εκτυπώσει διαπιστώθηκε ότι είναι πλαστά.

Ωστόσο, επειδή το όχημα πρέπει πράγματι κάποια στιγμή να περάσει από ΚΤΕΟ, φαίνεται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η διαδικασία ελέγχου ολοκληρώνεται χωρίς τεχνικές παρατηρήσεις. Το ΣΔΟΕ ερευνά, λοιπόν, τη διαδρομή του χρήματος για να διαπιστωθεί αν καταβλήθηκε το σχετικό τίμημα.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, αποδεικνύεται ότι κυκλώματα που είχαν εντοπιστεί και προ ετών σε παλαιότερους ελέγχους έκαναν υποκυβισμούς. Αλλά η δράση τους πλέον φαίνεται να είναι καλύτερα συγκαλυμμένη και να μετατοπίζεται χωρικά σε άλλες περιοχές.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ο υποτιθέμενος υποκυβισμός γινόταν «εκτός προδιαγραφών», καθώς οι εταιρείες δεν διαθέτουν αντίστοιχους κινητήρες στα συγκεκριμένα μοντέλα αυτοκινήτων.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. επόμενος έλεγχος όσοι δεν ασφαλίζουν τα οχήματα τους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τις παράνομες κομμώτριες Τι κάνει η Ένωση κομμωτ ων στα Γιαννιτσά Είναι κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία άσε η γλώσσα που βγαζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι να ναι ρε φίλε.
      Διαβασες τι λέει η ανάρτηση ή απλά ήθελες κάτι να πεις;

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.