Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα σπουδαιότερα κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή του Δήμου Πέλλας



…με την ματιά των παιδιών από το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος»

Στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και σε συνεργασία με την δ/νση του σχολείου μας υλοποιήσαμε μια έρευνα στους μαθητές και μαθήτριες της τρίτης Γυμνασίου του σχολείου μας με σκοπό να ενημερωθούμε για τα κοινωνικά προβλήματα που θεωρούν σημαντικά οι μαθητές/τριες του σχολείου μας στα Γιαννιτσά και γενικά στον Δήμο Πέλλας. Ξεκινώντας λοιπόν αρχικά, από το τμήμα μας Γ1, καταγράψαμε σε ένα χαρτί Α4 μερικά κοινωνικά προβλήματα και έπειτα τα μοιράσαμε στα υπόλοιπα τμήματα της τρίτη τάξης Γ2 και Γ3. Μετά την πραγματοποίηση της έρευνας καταλήξαμε σε ορισμένα συμπεράσματα.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους μαθητές και μαθήτριες, ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα που η πλειοψηφία θεωρεί ως το σπουδαιότερο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Είναι πράγματι γεγονός, σε πολλά σημεία της πόλης των Γιαννιτσών παρατηρούμε σκουπίδια κυρίων σε δρόμους αλλά και στο κέντρο της πόλης, πλατείες, πάρκα, σχολεία κτλ. Επιπλέον, η παιδική εργασία με τις κοινωνικές αναταραχές είναι δυο από τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν πάρει τους λιγότερους ψήφους καθώς δεν «ακούγονται» ιδιαίτερα στην σύγχρονη κοινωνία των Γιαννιτσών. Ιδίως, το ζήτημα της παιδικής εργασία είναι πλέον ξεπερασμένο σε πολλές περιοχές και αποτελεί κυρίως κοινωνικό πρόβλημα του παρελθόντος.

Επόμενο αξιοσημείωτο πρόβλημα που αφορά την μέγιστη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι η φτώχεια η οποία συνδέεται με τη ανεργία που θα δούμε παρακάτω. Πράγματι, πολύς κόσμος υποφέρει είτε από απόλυτη είτε από σχετική φτώχεια. Οι κύριοι παράγοντες της φτώχειας είναι η ανεργία και η ακρίβεια που έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο με αποτέλεσμα τα άτομα να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγαθά για την επιβίωσή τους. Αν και δεν αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα τα παιδιά του έχουν δώσει τόσους ψήφους ώστε να θεωρηθεί αρκετά ως σημαντικό.

Επιπλέον οι ψήφοι για τον ρατσισμό και την νεανική παραβατικότητα είναι πάρα πολλοί. Σχετικά με την νεανική παραβατικότητα υπάρχουν όχι ανήλικες συμμορίες, βία στα σχολεία και όχι μόνο κλοπή, ξυλοδαρμός, εκφοβισμός(bulling) αλλά και άλλα συνεχώς αυξανόμενα φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά. Έπειτα υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές που εμφανίζονται κυρίως σε νεαρές ηλικίες στις μέρες μας. Σημειώνεται επίσης η επιρροή του ρατσισμού στην κοινωνία ο οποίος αν και δεν θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή όπως υπάρχει σε άλλες περιοχές σε μεγάλο βαθμό, παρουσιάζεται με πολλές εμφανίσεις στην καθημερινότητα των νέων παιδιών. Η διαφορά χρώματος του δέρματος, η καταγωγή, η εξωτερική εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά που διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι οι αφορμές αυτής της ρατσιστικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ορισμένες ιδεολογίες και στερεότυπα πάνω σε αυτό το θέμα.

Επιπλέον τα αδέσποτα ζώα θεωρούνται ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα – όχι βέβαια στην πρώτη θέση από πλευρά σπουδαιότητας αλλά στην 3η – Είναι γεγονός η παρουσία πολλών αδέσποτων σκυλιών στο εσωτερικό αλλά και εξωτερικό της πόλης( πάρκα, σχολεία, δρόμους, πεζοδρόμια) που βρίσκονται χωρίς έλεγχο και φροντίδα. Παρόλο που πολλά τυχερά παιχνίδια λανσάρονται ως αθώα, όπως ένα δελτίο τζόκερ ή ένα κουπόνι στοιχήματος αρκετοί γονείς αγνοούν το γεγονός πως η έκθεση των έφηβων παιδιών τους ή ακόμη και η έκθεση των ίδιων μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Επιπλέον σε αντίθεση με ορισμένες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο ο τζόγος όχι μόνο θεωρείται ως μια ψυχαγωγική

ενασχόληση αλλά χαίρει και κοινωνικής αποδοχής. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν κατέχει τις πρώτες θέσεις παρόλα αυτά όμως δεν θεωρείται και ζήτημα αμελητέο. Το αλκοόλ τις περισσότερες φορές είναι ο κύριος παράγοντας των τροχαίων ατυχημάτων που ο αριθμός τους στις μέρες μας ξεπερνάει το ανεκτό όριο με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους άδικα ή στην καλύτερη περίπτωση να τραυματίζονται σοβαρά και να εξακολουθούν να ζουν με κινητικά προβλήματα. Παρακάτω βρίσκονται τα ναρκωτικά στα οποία δεν έχουν αναφερθεί πολλοί/ες μαθητές/τριες. Υπάρχει μεν ως σοβαρό πρόβλημα στη κοινωνία μας αλλά σε μικρό ποσοστό.

Τέλος, στη τελευταία θέση έχουμε τα δημόσια έργα τα οποία επηρεάζουν μεν, αρνητικά μερικές φορές την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής όπου γίνονται, κυρίως όσον αφορά την θόρυβο, σκόνη κλπ. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις έχουν θετικά αποτελέσματα καθώς έχουν ως σκοπό της καλυτέρευση της πόλης και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ωστόσο δεν έχει πάρει πολλούς ψήφους κάτι που δείχνει ότι τα παιδιά το αντιλαμβάνονται ως ένα μικρότερης σημασίας πρόβλημα.

Η συντάκτρια του κειμένου Σαμαρά Μαρία και οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες του τμήματος Γ1.

Υπεύθυνος καθηγητής Ανδρονίκου Αντώνιος ΠΕ80
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Και τα παιδακια σας πηραν χαμπαρι ποσο αθλιοι και ανεπαρκεις ειστε εκει στον Δημο Πελλας. Καποιος εκπαιδευτικος πρωτοβαθμιας σας μπινελικωνει γιατι στην εισοδο του σχολειου του τα νερα λιμναζουν και η Δευα κανει τον κινεζο. Αλλος της δευτεροβαθμιας ζητησε να καθαριστει απο την Δευα η αποχετευση και η απαντηση απο τα βοδια της επιχειρησης ηταν οτι δεν ειναι αρμοδιοι. Τελικα ειστε αρμοδιοι σε κατι 'η το μονο που σας ενδιαφερει ειναι πως θα φορτωσετε με τα χρηματα των δημοτων τα λιγα συγκεκριμμενα ΑΦΜ; Στο τελος Σταμκο εσυ θα αποχωρησεις με ελαφρα πηδηματακια και ο διαδοχος σου θα δυσκολευτει να ξεπερασει και το ΚΚΕ. Και καλα εσυ γλυφοντας ποδιες θα βολευτεις σε μια θεσουλα οπως γινεται συνηθως. Οι συνεργατες σου και ειδικα οι μνηστηρες που περιμενουν το δακτυλιδι τι θα κανουν; Θα τους πιασει καταθλιψη και δεν ξερω πως θα αντεξουν την ζωη διχως τιτλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι οντως αριστος "προπονητης". Προσωπικα σου βγαζω το καπελο. Ελα ομως που "καποιος" αντι να το εκμεταλλευτεί αυτο στο έπακρο ροχαλιζει βαθια και σύρεται περα δωθε απο ορισμενα σουργελα. Μηπως η προωρη επιλογη σου ειναι λαθεμενη και η "ροδα" ξεφουσκωσει; Σκεψου το Λουτσεσκου γιατι αρχιζω και πιστευω οτι χανεις χρονο με αυτους και δεν το αξιζουν. Εσυ ξερεις καλυτερα γιατι ως παλαιός οι οπτικες σου γωνιες ειναι πολλες και η εμπειρία σου τεραστια. Εσυ ξερεις......

      Διαγραφή
  2. τα θρησκευτικά πότε θα βγουν απ το σχολείο με αυτή τη μορφή? δεν διδάσκονται προσωπικές σχέσεις και μαθαίνουν για ψεύτικους θεούς κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.