Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος Παιονίας συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις



Ο Αγροκτηνοτροφικός σύλλογος Παιονίας ανακοινώνει πως συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις όχι μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά όλο το χρόνο και όχι εθιμοτυπικά όπως κάποιοι το πλασάρουν αλλά συνέχεια επειδή τα προβλήματά μας υπήρχαν και υπάρχουν και δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία ανέκαθεν είναι ένα δύσκολο επάγγελμα πόσο μάλλον τα τελευταία 2 χρόνια που συμβαίνουν πράγματα και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίει ο αγρότης, αλλά εξωγενείς παράγοντες.

Τον τελευταίο χρόνο επί θητείας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, έχουν γίνει κάποια πράγματα προς την θετική κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετά ώστε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις επιχειρήσεις μας και να είναι βιώσιμες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε. Και ούτε επιθυμούμε στη συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο να μας πετάξουν λίγα ψίχουλα, διότι με τα ψίχουλα δεν σώζεται η κατάσταση και απόδειξη είναι ότι τα αιτήματά μας είναι διαρθρωτικά και διαχρονικά.

Αποστείλαμε τα αιτήματά μας στο υπουργείο και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω:

1. Ο ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά συμφωνητικά που απαιτούνται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ζητούμε να είναι προαιρετικά και ιδανικά να μην εφαρμοστούν, γιατί είναι ένα πρόβλημα του κράτους, του κτηματολογίου και των ιδιοκτητών γης και ο τελευταίος που δεν ευθύνεται είναι ο καλλιεργητής, δηλαδή εμείς. Μας αναγκάζουν να ολοκληρώσουμε δουλειά του κτηματολογίου που δεν κατάφεραν να την κάνουν εδώ και χρόνια. Επίσης λάβετε υπ’ όψιν ότι ο νομός Κιλκίς έχει την ιδιαιτερότητα (μετά και την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής), να είναι ο πρώτος νομός σε μετανάστευση, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουμε και να συνάψουμε τα ηλεκτρονικά συμφωνητικά με τους ιδιοκτήτες και αυτό μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ώστε να δηλώσουμε τα αγροτεμάχια μας.

2. Οι βοσκότοποι να γυρίσουν στους πραγματικούς κτηνοτρόφους με πραγματικά ζώα. Να φύγει επιτέλους η τεχνική λύση που εφαρμόστηκε το 2015 και να υπάρχει χώρος ώστε να αιτούνται και να λαμβάνουν βοσκότοπους οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι.

3. Να γίνουν επιτέλους εντατικοί έλεγχοι στις ελληνοποιήσεις για το γάλα και το κρέας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ελλειμματικοί κατά 70% στο γάλα και κατά 80% στο κρέας και σε όλα τα SUPER MARKET να βλέπουμε τα προϊόντα όλα να αναγράφουν ότι είναι ελληνικά. Δεν θα επιβάλλουμε εμείς σε κανένα μάρκετ και σε καμία κυβέρνηση να πουλάνε μόνο ελληνικά προΐόντα, αλλά απαιτούμε να διαχωρίζονται τα ελληνικά από τα εισαγόμενα ώστε να έχει τη δυνατότητα ο καταναλωτής να επιλέξει το ανάλογο προϊόν με την αντίστοιχη τιμή.

4. Ζητάμε αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, ώστε να λαμβάνουν την επιδότηση μόνο οι αγρότες που καλλιεργούν και όχι ιδιοκτήτες των χωραφιών που απλά κάνουν μια δήλωση ΟΣΔΕ από την πόλη και δεν ξέρουν που είναι τα χωράφια τους. Και αν αναρωτιέστε, αυτό συμβαίνει λόγω του παραπάνω προβλήματος που αναφέραμε, με τα ηλεκτρονικά συμφωνητικά. Η συγκεκριμένη επιδότηση θεσπίστηκε για 2-3 μήνες τον προηγούμενο χρόνο και ξαφνικά σταμάτησε χωρίς να υπάρχει λόγος, καθώς η τιμή του πετρελαίου κίνησης στην αντλία παραμένει υψηλή.

5. Αιτούμαστε οι εισφορές του ΕΛΓΑ να συγχωνεύονται με τις αποζημιώσεις για να διευκολυνθεί και ο αγρότης και το κράτος να λαμβάνει τις εισφορές στην ώρα τους. Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει και οι αποζημιώσεις να επισπεύδονται, ώστε να καλύπτουν το χαμένο εισόδημα που προκλήθηκε από τις καιρικές συνθήκες τη συγκεκριμένη περίοδο και όχι μετά από 2-3 χρόνια.

6. Επίσης θα θέλαμε να επισπεύσετε τις διαδικασίες και να μας ενημερώσετε για το τι συμβαίνει με το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας». Ενώ ανακοινώθηκε η έναρξη συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την έναρξη του προγράμματος, έκτοτε δεν έχει γίνει κάτι και είναι ένα απαραίτητο χρηματοδοτικό εργαλείο στον αγώνα που καθημερινά κάνουμε για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας.

7. Τέλος, αιτούμαστε μια γενναία ενίσχυση στην κτηνοτροφία με τρόπο που θα είναι δίκαιος και όχι σαν τις προηγούμενες, που αδικήθηκαν πολλοί γεωργοκτηνοτρόφοι, επειδή είχαν ως 2° ΚΑΔ την κτηνοτροφία ή επειδή το γεωργικό εισόδημα ήταν μεγαλύτερο από το κτηνοτροφικό. Εξάλλου εσείς παροτρύνετε τους κτηνοτρόφους να καλλιεργήσουν γη, για να ιδιοπαράγουν τις ζωοτροφές τους. Αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα για τους συνανθρώπους μας.

ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.