Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δήλωση Καρασμάνη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας



''Αποκαθίστανται αδικίες σε βάρος στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων και επιλύονται προβλήματα με ευεργετικές διατάξεις για το προσωπικό''

- Σε 40.000 συνταξιούχους γήρατος δίνονται 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της επικουρικής τους και 50 ευρώ στους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας

- Παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 28/2/2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους όπως επίσης σε μακροχρόνια ανέργους και ανασφάλιστους υπερήλικες χωρίς προϋποθέσεις

- Ρυθμίζεται ένα πάγιο αίτημα συνταξιοδοτικής φύσεως των Αστυνομικών

- Κραυγαλέα αδικία σε βάρος των Ενστόλων της Πέλλας η μη χορήγηση του επιδόματος Παραμεθορίου Περιοχών, όπως δίνεται σε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους της Νομού

Με αφορμή την ψήφιση χθες του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το οποίο ο Γιώργος Καρασμάνης δεν μπόρεσε να τοποθετηθεί λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών, καθώς επίσης δεν υπήρξε δυνατότητα να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρώην Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο νόμος αυτός αποκαθιστά αδικίες σε βάρος στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων και επιλύει προβλήματα με ευεργετικές διατάξεις για το προσωπικό.

Σημαντική είναι η κατάργηση της μείωσης στα μερίσματα των μετοχικών ταμείων που επέβαλε ο μνημονιακός νόμος και έτσι ενισχύονται οικονομικά οι απόστρατοι και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2021, όπως επίσης υπάρχουν και άλλες 21 ευεργετικές διατάξεις, σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στη σταδιοδρομία, στις αποδοχές αλλά και στην περίθαλψη των στρατιωτικών μας…

Αναμφισβήτητα όμως πρέπει να επιλυθούν πολύ σημαντικά προβλήματα του στρατιωτικού προσωπικού:

Το θέμα των ΕΠΟΠ που απολύονται με τη συμπλήρωση ηλικίας 50 ετών ενώ προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη ηλικίας. Γι’ αυτό, με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα τον Πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι πολύ σύντομα θα έλθει νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του προβλήματος. Όπως επίσης δεσμεύτηκε για ειδικό μισθολόγιο από 1/1/2024, με σημαντικές βελτιώσεις στις αποδοχές των ενόπλων δυνάμεων.

Το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μόνιμα στελέχη στις παραμεθόριες περιοχές και, ειδικότερα, στον Έβρο και στα νησιά, όπου χρειάζεται να πληρώσουν ενοίκιο το μισό μισθό τους και αν βρουν σπίτι. Συνεπώς πρέπει να αναγερθούν σπίτια γι’ αυτούς στις περιοχές αυτές.

Θέλω να επισημάνω επίσης μια κραυγαλέα αδικία. Ότι ενώ το επίδομα παραμεθορίου το παίρνουν οι στρατιωτικοί και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, που υπηρετούν στον Έβρο και στα νησιά – και πολύ σωστά το παίρνουν – δε το παίρνουν οι συνάδελφοί τους στην Πέλλα. Κι’ αυτό παρά το γεγονός ότι με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής το 2007 της οποία τότε ήμουν Πρόεδρος προτάθηκε να χαρακτηριστεί ο Νομός Πέλλας παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του. Όπως και έγινε με τον Νόμο 3536/2007 που ψηφίστηκε από όλα τα Κόμματα.

Χάρη σ’ αυτό τον Νόμο προέκυψε μια σειρά σημαντικών ωφελημάτων και κινήτρων όπως: Η μοριοδότηση των νέων μας για προσλήψεις στο Δημόσιο, για να παραμένουν στις παραμεθόριες περιοχές, διευκολύνσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις και κίνητρα για αναπτυξιακές επενδύσεις. Και το σημαντικότερο: Το επίδομα Παραμεθορίων Περιοχών που το παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δημοτικοί και περιφερειακοί υπάλληλοι, κληρικοί. Αλλά, δυστυχώς, δεν το παίρνουν οι ένστολοι της Πέλλας, όπως επίσης και του Κιλκίς, και των Σερρών και της Δράμας που επίσης χαρακτηρίστηκαν παραμεθόριοι μετά την Πέλλα και πάλι μετά από δική μου πρόταση.

Δεν νοείται σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή Πολιτεία να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει επιτέλους να αρθεί αυτή η τεράστια αδικία σε βάρος των ένστολων που υπηρετούν στην Πέλλα και στους άλλους Νομούς που προανέφερα. Να δοθεί και σε αυτούς το επίδομα παραμεθορίου. Το δικαιούνται. Δεν είναι εργαζόμενοι Β΄ κατηγορίας.

Σ’ αυτό το σημείο δεσμεύομαι ότι σύντομα θα επανέλθω με Ερώτησή μου προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η εξόφθαλμη αδικία.

Επίσης πολύ σημαντική θεωρώ:
Την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε με την οποία προβλέπεται να δοθούν σε 40.000 συνταξιούχους γήρατος ως τις 15/3/2023 αυτεπαγγέλτως 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της επικουρικής τους σύνταξης. Όπως επίσης 50 ευρώ στους συνταξιούχους αναπηρίας και χηρείας, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση έως 30/6/2022 και έχουν λάβει την κύρια σύνταξη.

Την ανανέωση της ειδικής ρύθμισης που ίσχυσε το 2022 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους: Δίδεται δηλαδή ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/5/2023 ανεξαρτήτως οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Αν στη συνέχεια καταβάλουν ή έχουν καταβάλει τις εισφορές υγείας για το 2022 η ασφαλιστική τους ικανότητα θα ανανεωθεί ως τις 28/2/2024 ακόμη και αν έχουν άλλες ασφαλιστικές οφειλές».

Ρυθμίζεται ένα πρόβλημα συνταξιοδοτικής φύσεως του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε η έναρξη συνταξιοδότησης των αστυνομικών, να μην καθυστερεί κατά ένα μήνα, όπως συμβαίνει σήμερα και να μη χάνεται κατ' αυτόν τον τρόπο ένας συνταξιοδοτικός μισθός.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.