Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο κύκλωμα με λαθραία τσιγάρα εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Κιλκίς - Συλλήψεις 30 ατόμων (βίντεο)


 
Με «βιτρίνα» μια μεταφορική εταιρία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, διακινούσε το κύκλωμα -την εξάρθρωση του οποίου ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.- μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, που παρασκεύαζε σε πλήρως εξοπλισμένο «εργοστάσιο», που λειτουργούσε στο Λάκκωμα Χαλκιδικής.

Διαθέτοντας δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης τσιγάρων και με καπνό που εισαγόταν από τη Βουλγαρία, το παρασκευαστήριο φαίνεται να δούλευε ακατάπαυστα, παράγοντας καθημερινά χιλιάδες λαθραία τσιγάρα που διακινούνταν με φορτηγά στην ελληνική επικράτεια, κυρίως με προορισμό την Αττική.

Η Ασφάλεια Κιλκίς παρακολουθούσε εδώ και μήνες τη δράση του κυκλώματος, έχοντας εντοπίσει το παράνομο παρασκευαστήριο και άλλους δύο αποθηκευτικούς χώρους, ενώ κατέγραφαν τα ύποπτα δρομολόγια. Το προηγούμενο 24ωρο πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, που οδήγησε στη σύλληψη 30 ατόμων για εμπλοκή στην υπόθεση.

Τρεις εξ αυτών είναι Έλληνες και φαίνεται να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος, ενώ οι υπόλοιποι 27 (όλοι αλλοδαποί) εργάζονταν -άγνωστο υπό ποιες συνθήκες- στο παρασκευαστήριο, όπου διέμεναν κιόλας σε ειδικά διαμορφωμένους κοιτώνες.

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης από τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχο Γιώργο Τζήμα, κατά την αστυνομική επιχείρηση συνολικά κατασχέθηκαν 592.000 πακέτα τσιγάρα (δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια), 20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμένου καπνού. Κατασχέθηκαν ακόμα πρώτες ύλες, επτά οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφόρα, έξι οχήματα μεταφοράς (μεταξύ αυτών τέσσερα φορτηγά και δύο βαν), όπως επίσης μηχανήματα παρασκευής και εξοπλισμός.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι που στερήθηκε το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης, ενώ οι αστυνομικές έρευνες για τη δράση του κυκλώματος συνεχίζονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση:
«Παρουσίαση υπόθεσης εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης παρασκευής και διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων
Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχου Γεώργιου ΤΖΗΜΑ:
Η υπόθεση αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που παρασκεύαζε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων.
Οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνέλαβαν 3 άτομα της εγκληματικής οργάνωσης.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Εντοπίσθηκε ένα πλήρως οργανωμένο εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων, στο οποίο απασχολούνταν 27 αλλοδαποί εργάτες.
Με «βιτρίνα» μια μεταφορική εταιρία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δρούσε το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα
Κατασχέθηκαν πολύ σημαντικές ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού.
Οι διαφυγόντες φόροι από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Θα ήθελα να συγχαρώ το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, τον Διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, που συμμετείχαν στην επιχείρηση.
Θα ήθελα να μεταφέρω την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή του κ. Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγου Σπυρίδωνα Σκλάβου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υπηρεσιακών υποχρεώσεων βρίσκεται εκτός Θεσσαλονίκης, προς όλους, όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στον επιτυχή χειρισμό της υπόθεσης σχετικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην λαθρεμπορία προϊόντων καπνού.
Με «βιτρίνα» μια μεταφορική εταιρία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δρούσε το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα
Ο υψηλός επαγγελματισμός, η μεθοδικότητα και η αξιοποίηση μέσων και πληροφοριακού υλικού, αποδεικνύει ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει την βούληση να εκπληρώνει την αποστολή της για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της εθνικής οικονομίας.
Περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση θα αναφέρει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’ ΤΑΝΟΣ Πέτρος.
Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμου Α’ Τάνου Πέτρου:
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (28 Μαρτίου 2023) τις πρωινές ώρες, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 3 ημεδαποί άνδρες, σε γραφεία – αποθήκες εικονικής εταιρείας μεταφορών.
Όπως διαπιστώθηκε, η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε ως κάλυψη για την παράνομη δράση τους, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν άτομο που είχε συντονιστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.
Με «βιτρίνα» μια μεταφορική εταιρία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δρούσε το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα
Επίσης, σε περιοχή της Χαλκιδικής, εντοπίσθηκε το εργοστάσιο παρασκευής των λαθραίων καπνικών προϊόντων, αποτελούμενο από δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής.
Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν 27 αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν – αλλά και διέμεναν – εκεί.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα παραπάνω άτομα, συγκρότησαν και δρούσαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρασκευή λαθραίων καπνικών προϊόντων.
Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίζουν παράνομο περιουσιακό όφελος.
Με «βιτρίνα» μια μεταφορική εταιρία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης δρούσε το κύκλωμα με τα λαθραία τσιγάρα
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους – αποθήκες της εικονικής εταιρείας και στο παράνομο εργοστάσιο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
 • 592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων,
 • 20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμένου καπνού,
 • πλήθος πρώτων υλών,
 • 7 οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφόρα,
 • 4 Ι.Χ.Φ. οχήματα από τα οποία τα 2 με επικαθήμενα,
 • 2 οχήματα τύπου van,
 • σύστημα εντοπισμού gps,
 • μηχανήματα και εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων τσιγάρων.
Οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2.500.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.