Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Θ. Τζάκρη κατέθεσε επίκαιρη Ερώτηση για το ξαφνικό κλείσιμο του Κεστεκίδειου ελληνικού σχολείου Βρυξελλών



Η Θ. Τζάκρη κατέθεσε επίκαιρη Ερώτηση για το ξαφνικό κλείσιμο του Κεστεκίδειου ελληνικού σχολείου Βρυξελλών

Το ξαφνικό κλείσιμο του Κεστεκίδειου ελληνικού σχολείου Βρυξελλών, ενός ελληνικού σχολείου στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άφησε εκτεθειμένους 159 Έλληνες μαθητές οι οποίοι φοιτούν στο εν λόγω σχολείο καθώς και περίπου 40 μαθητές του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) που στεγάζεται στο κτήριο. Η απόφαση του Υπουργείου έχει προκαλέσει δικαιολογημένα προβληματισμό και αγανάκτηση στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στις Βρυξέλλες. Προς τούτο η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων με την οποία ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: (1) Γιατί άφησε να περάσουν πέντε μήνες από τον Οκτώβριο του 2022 που πραγματοποιήθηκε ο τεχνικός έλεγχος στο Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες μέχρι την Απόφαση της την Πέμπτη 15 Μαρτίου για το κλείσιμο του, χωρίς να έχετε εντωμεταξύ προβεί σε καμία ενέργεια είτε για την αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων που καθιστούν το κτήριο ακατάλληλο εγείροντας θέματα ασφάλειας για τους μαθητές είτε για την εξεύρεση νέου χώρου για την κανονική συνέχιση των μαθημάτων και (2) για τις ενέργειες που έχει ή πρόκειται να προβεί προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες και πως πρόκειται να αντιμετωπίσει την εκπαίδευση των ελληνόπουλων αναφορικά με την αναγκαία κτηριακή υποδομή μέχρι την επαναλειτουργία του σχολείου.

Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο Βρυξελλών»

Το Κεστεκίδειο σχολείο στις Βρυξέλλες, είναι ένα αμιγές ελληνικό σχολείο στην περιοχή Saint-Jules των Βρυξελλών, το οποίο διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και σε αυτό φοιτούν σήμερα 159 ελληνόπουλα. Το Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες, είναι δωρεά του Λεωνίδα Κεστεκίδη της γνωστής σοκολατοποιίας Leonidas και λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970.

Όμως στις 15 Μαρτίου 2023, οι γονείς των 159 μαθητών που φοιτούν σήμερα στο εν λόγω σχολείο ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και το συντονιστικό γραφείο εκπαίδευσης της ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες ότι το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο και όλοι οι μαθητές υποχρεώνονται σε τηλεδιδασκαλία ως το τέλος του σχολικού έτους. Δηλαδή τρεις περίπου μήνες πριν ολοκληρωθεί το σχολικό έτος, το

Υπουργείο Παιδείας έκλεισε το σχολείο χωρίς καμία πρόβλεψη για τη διατήρηση ισότιμου επιπέδου ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης. Επίσης καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) με περίπου 40 μαθητές που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο. Την ακαταλληλότητα του κτηρίου έκρινε κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που το επισκέφτηκε τον Οκτώβριο του 2022 και ενώ έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί ούτε το πόρισμα του κλιμακίου.

Η απόφαση του Υπουργείου προκαλεί δικαιολογημένα προβληματισμό και αγανάκτηση στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στις Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί το ζήτημα της ακαταλληλότητας του κτηρίου ήταν γνωστό στο Υπουργείο εδώ και πέντε τουλάχιστον μήνες, χωρίς όμως να έχει προβεί σε καμία ενέργεια είτε για την αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων που καθιστούν το κτήριο ακατάλληλο είτε για την εξεύρεση νέου χώρου για την κανονική συνέχιση των μαθημάτων των 159 μαθητών του σχολείου και των 40 μαθητών του ΤΕΓ.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Γιατί αφήσατε να περάσουν πέντε μήνες από τον Οκτώβριο του 2022 που πραγματοποιήθηκε ο τεχνικός έλεγχος στο Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες μέχρι την Απόφαση σας την Πέμπτη 15 Μαρτίου για το κλείσιμο του, χωρίς να έχετε εντωμεταξύ προβεί σε καμία ενέργεια είτε για την αποκατάσταση των τεχνικών προβλημάτων που καθιστούν το κτήριο ακατάλληλο εγείροντας θέματα ασφάλειας για τους μαθητές είτε για την εξεύρεση νέου χώρου για την κανονική συνέχιση των μαθημάτων;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε ή πρόκειται να προβείτε προκειμένου να επαναλειτουργήσει το Κεστεκίδειο ελληνικό σχολείο στις Βρυξέλλες και πως πρόκειται να αντιμετωπίσετε την εκπαίδευση των ελληνόπουλων αναφορικά με την αναγκαία κτηριακή υποδομή μέχρι την επαναλειτουργία του σχολείου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.