Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δ. Σταμενίτης: «Λύνεται το ζήτημα των εκχερσωμένων εκτάσεων»



Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή, δίνεται λύση στο πρόβλημα της αγροτικής χρήσης των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.

Ειδικότερα πρόκειται για τις περιπτώσεις δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες και στην πλειοψηφία τους καλλιεργούνται από αγρότες. Με τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες, χωρίς να αποκτούν την κυριότητα, να συνεχίσουν να καλλιεργούν εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, για όσο χρόνο οι εκτάσεις αυτές τελούν υπό το καθεστώς ενωσιακών ενισχύσεων. Εξασφαλίζεται έτσι και ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων αλλά και παράλληλα δεν θίγονται τα συμφέροντα των παραγωγών, οι οποίοι κινδύνευαν με απώλεια των ενωσιακών επιδοτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έδωσαν λύση στο ζήτημα των δασωθέντων αγρών, για το οποίο ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα, ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα, επί των οποίων το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας βάσει τίτλου.

Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος είναι και εισηγητής του σχεδίου νόμου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: «Με τη διάταξη που επιλύει το πρόβλημα των εκχερσωμένων εκτάσεων κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες που είχαν αφήσει οι λανθασμένες νομοθετικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των δασικών χαρτών συνολικά. Είναι ρυθμίσεις με πολύ μεγάλη σημασία για τον αγροτικό κόσμο συνολικά αλλά και ιδιαίτερα για την περιοχή του Νομού Πέλλας, όπου εντοπίζονται πλήθος αντίστοιχων περιπτώσεων».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Δηλαδή δικαιώνονται οι καταπατητές των δασικών εκτάσεων και αυτό εσείς το λέτε επιτυχία!!!!!
    Εκτός του ότι ευθύνεστε για την δολοφονία των νέων στα Τέμπη είστε επικίνδυνοι και για την δημόσια περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δική τους είναι η δημόσια περιουσία και θα προβληματιστούν;

      Διαγραφή
  2. Διονύση το περιμέναμε. Ήταν δέσμευση.
    13/02/2022
    https://www.ot.gr/2022/02/13/oikonomia/dasomenoi-agroi-syntoma-sti-vouli-i-rythmisi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνε καμιά επερώτηση για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της Πέλλας, γιατί για το χάλι του οδικού δεν χρειάζεται καθώς είναι γνωστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.