Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: «Μπρος -πίσω και ενισχύσεις de minimis ψίχουλα σε ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια από το ΥΠΑΑ&Τ »



Ανακοινώθηκαν στις 6 Μαρτίου 2023 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι ενισχύσεις deminimis για ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), νεκταρίνια και βερίκοκα. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν στα εξής μέτρα:

1. Ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης. Ειδικότερα, σε όλες τις ποικιλίες των συγκεκριμένων καλλιεργειών θα δοθεί αποζημίωση ποσού 70€ ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Η ρύθμιση καταλαμβάνει όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αντίστοιχη αποζημίωση και αφορά 246.315 παραγωγικά στρέμματα και

2. Αποζημίωση λόγω διαπιστωμένων και καταγεγραμμένων ζημιών λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού για συγκεκριμένες ποικιλίες σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια στις ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης, βάσει της λίστας του ΕΛΓΑ που χαρακτηρίζονταν «άτυπη» μέχρι σήμερα και έχουν ζημία πάνω από 30%. Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

3. Στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καταβάλλεται το 50% της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου οι αγρότες που είναι δικαιούχοι και των δυο μέτρων θα λάβουν συνολικά 150€ (70€+80€) ανά παραγωγικό στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 135€ (70€ + 65€) για τα ροδάκινα μεταποίησης (συμπύρηνα). Το 2ο αυτό μέτρο αφορά 177.141 παραγωγικά στρέμματα.

Πιο συγκεκριμένα για τις ζημιές στις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων που επλήγησαν το περυσινό καλοκαίρι από τις άκαιρες βροχοπτώσεις οι αγρότες θα αποζημιωθούν με 65 €/ στρέμμα για τα συμπύρηνα ροδάκινα και με 80 €/στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια για όσες ποικίλιες έχουν ζημία πάνω από 30%. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν 32,5 και 40 €/στρέμμα αντίστοιχα (δηλαδή τα μισά).

Οι αγρότες που δεν συμπεριλήφθηκαν στις ενισχύσεις των 72,7 €/ στρέμμα από τα 26 εκ € του αποθεματικό κρίσης, θα ενισχυθούν με 70 εκ €/στρέμμα αλλά μόνο για τις καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων και μόνο για τα παραγωγικά στρέμματα και όχι για το σύνολο των οπωροκηπευτικών τους και για το σύνολο των καλλιεργούμενων στρεμμάτων (παραγωγικών και μη), όπως έλαβαν οι αγρότες μέλη Οργανώσεων Παραγωγών τον περασμένο Ιανουάριο.

Όμως στις 24 Ιανουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου ανακοίνωσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα πρόκειται να προχωρήσει στη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών και πιο συγκεκριμένα:

Για τα επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων αυτά θα αποζημιωθούν με 135 € / στρέμμα για ζημιές από 40% μέχρι 50% και για ζημιές από 50% και άνω με 150 € / στρέμμα.

Για την καλλιέργεια μήλων, η ενίσχυση διαμορφώνεται ανά ποικιλία κλιμακωτά από 250 – 300 € / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος.

Για την καλλιέργεια του κάστανου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 € / στρέμμα,

σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Μάλιστα ο κ. Γεωργαντάς στις 30 Ιανουαρίου, με νέα ανακοίνωσή του ενημέρωνε ότι πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δαπανήσει ποσό 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτών που πλήττονται από το υψηλό κόστος λιπασμάτων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει λόγο μόνο για ενισχύσεις de minimis.

Σύμφωνα λοιπόν με την σημερινή ανακοίνωση οι προηγούμενες δύο ανακοινώσεις δεν ισχύουν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

-Η ζημιά από τις τρεις βροχοπτώσεις του Ιούνιου-Ιουλίου-Αυγούστου του 2022 εκτιμήθηκε από την κυβέρνηση σε μόλις 65 €/ στρέμμα για τα συμπύρηνα ροδάκινα και σε 80 €/στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια που έχουν ζημιά πάνω από 30% βάσει της λίστας του ΕΛΓΑ που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν «άτυπη» και για τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ δεν υπήρχε καν. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μάλιστα θα λάβουν 32,5 και 40 €/στρέμμα αντίστοιχα (δηλαδή τα μισά).

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες είχαν λάβει ενισχύεις de minimis από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις το 2019 ύψους 100 και 120 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς μάλιστα να γίνεται η διάκριση σε κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενισχύσεις που τότε χαρακτηρίζονταν «ψίχουλα» από τους σημερινούς κυβερνώντες.

- Αντί λοιπόν να διευρυνθεί η «άτυπη» λίστα του ΕΛΓΑ με ποικιλίες που μολονότι έπαθαν ζημία δεν συμπεριλαμβάνονταν στην «άτυπη» λίστα και να συμπεριληφθούν στην λίστα των ενισχυόμενων καλλιεργειών επιπλέον τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια, οι λωτοί κλπ για να στηριχθεί πραγματικά ο αγροτικός κόσμος που παλεύει να σταθεί στα πόδια του κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες όσον αφορά το κόστος παραγωγής και τις δυσκολίες στην εμπορική διάθεση των προϊόντων τους δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε καν για τα μήλα και τα κάστανα, καλλιέργειες οι οποίες, ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν, από την σημερινή ανακοίνωση και η τύχη τους αγνοείται.

- Τα 70 ευρώ το στρέμμα μόνο για ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης δίνονται μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παίρνουν τα μισά δηλαδή 35 ευρώ το στρέμμα, ενώ δεν ενισχύονται καθόλου τα μη παραγωγικά δέντρα.

Όμως τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών του Τομέα των Οπωροκηπευτικών που έλαβαν τα 72,7 ευρώ το στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης στις 3 Οκτωβρίου του 2022 έλαβαν αυτή την ενίσχυση εκτός από τα ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), βερίκοκα και νεκταρίνια και για τις άλλες καλλιέργειες που είχαν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ (κεράσια, λωτούς, δαμάσκηνα, ακτινίδια κλπ) δηλαδή για όλα τα οπωροκηπευτικά, ακόμη κι αν δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μάλιστα και για τα μη παραγωγικά δέντρα. Ουδεμία επομένως δικαιοσύνη ούτε αντιστοιχία υπάρχει του ενός μέτρου (ουκρανόμετρου) με το σημερινό (de minimis).

- Δεν γίνεται καμία αναφορά στο συνολικό ποσό που πρόκειται να δοθεί στους αγρότες για τα συγκεκριμένα μέτρα.

Εν κατακλείδι οι αγρότες δεν έχουν ανάγκη από ψίχουλα. Οι αγρότες χρειάζονται δίπλα τους στην Πολιτεία να τους στηρίξει στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν με τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, των ζημιών λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων (πχ παγετοί, χαλάζια, βροχοπτώσεις κλπ), κάποιες από τις οποίες μάλιστα, όπως ο προανθικός παγετός και οι «άκαιρες» βροχοπτώσεις, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, των μεθοδεύσεων της βιομηχανίας όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινων, των προβλημάτων στην διάθεση όλων των προϊόντων τους (κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, ακτινίδια κλπ) και των ελλείψεων σε εργάτες γης.

Σταματήστε λοιπόν τον εμπαιγμό και προχωρήστε στην άμεση καταβολή ουσιαστικών ενισχύσεων στους αγρότες που δοκιμάζονται από τις πολλαπλές κρίσεις.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. KOITA ΠIA MIΛA. ΞEXNAΣ TA MAΣKAPAΛIKIA TOY 2017 KAI TOY 2018 KAI 19 OΠΩΣ TA ONOMAΣE O ΣYΓXΩPIANOΣ ΣOY BOΛEYTHΣ;
    ΠOY EBAZEΣ KAI EBΓAZEΣ ΠOIKIΛIEΣ KAI MAΣ AΠOZHMIΩΣEΣ ME 8,5 KAI 10,2 EKATOMMYPIA KAI ΓIA 40 XIΛIAΔEΣ ΣTPEMMATA. AYTOI OTI ΛENE TO KANOYN 40 EKATOMMYPIA ΘA ΔΩΣOYN ΓIA AΠOZHMIΩΣH. KAI AΠOZHMIΩNOYN ΠENTAΠΛAΣIA ΣTPEMMATA KAI OΛEΣ TIΣ ΠOIKIΛIEΣ. ME 70 EYPΩ KAI 150 KAI 135 EYPΩ TO ΣTPEMMA.
    MOΛTΣE NTOPKA. ΔEN ΣE ΠAIPNEI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τα εξοδα ομως σημερα ειναι τουλαχιστον 2πλασια.στα υπολοιπα εχεις δικιο κοψε ραψε ηταν αν ειχες ποικιλιες των κολλητων εισουν τυχερος

      Διαγραφή
  2. Τζάκρη Λάκης και Διονύσης τον ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ δεν τον βάζω γιατί δεν τον ψήφισα κόψτε το δούλεμα φτάνει εκτεθικατε ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.