Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: «Δώστε επιτέλους τις ενισχύσεις deminimis στους αγρότες - Ενισχύστε τη ρευστότητα του αγροτικού κόσμου»



Ομιλία της βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Κατά την παρέμβασή της στην ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης», η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει γραφτεί με προχειρότητα και με χωρίς καμία πρόθεση να λύσει τα προβλήματα τα υφιστάμενα προβλήματα του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ αφού μεταξύ άλλων δημιουργεί ένα τεράστιο Οργανισμό με αύξηση των θέσεων ευθύνης, με πολλά Συμβούλια και Επιτροπές, ιδιωτικοποιεί τους ελέγχους και έχοντας μια τελείως θεωρητική προσέγγιση όσον αφορά στην έρευνα.

Σχολίασε αρνητικά την απόφαση του Οργανισμού να μην υλοποιήσει τα δυο εγκεκριμένα προγράμματα προώθησης (για τη φέτα και για βιολογικά προϊόντα) ύψους 4,5 εκ € , πόροι που θα λείψουν από την ελληνική αγορά.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και αναφερόμενη συγκεκριμένα στην Πέλλα μίλησε για το υψηλό κόστος παραγωγής, την πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς και το κλείσιμο των αγορών της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, σημειώνοντας ότι από πλευράς του Υπουργείου δεν υπάρχει καμία συνέπεια σχετικά με τις ανακοινώσεις για τις ενισχύσεις των παραγωγών και ζήτησε από τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ενισχύσεων για όλα τα προϊόντα στους αγρότες.-

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της βουλευτού:

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε αγώνα δρόμου ψήφισης νομοσχεδίων. Νομοθετικός οργασμός για την τακτοποίηση των τελευταίων συμφωνηθέντων σας.

Όμως αυτή η αναγκαστική σπουδή και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την νομοθετική διαδικασία οδηγεί σε αναπόφευκτα λάθη και σε κακή νομοθέτηση.

Και ερχόμαστε στο σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο φρονώ ότι είναι ένα από τα 10 νομοσχέδια που ακούσαμε ότι θα φέρει η κυβέρνηση μέχρι να αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές. Με γρήγορες διαδικασίες για να καλύψει το κενό.

Ακόμη ένα νομοσχέδιο που έχει γραφτεί με προχειρότητα και χωρίς καμία πρόθεση να λύσει τα προβλήματα του υφιστάμενου Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ. Στην ουσία δημιουργεί ένα τεράστιο Οργανισμό με αύξηση των θέσεων ευθύνης, με πολλά Συμβούλια και Επιτροπές. Με ένα γενικό περίγραμμα για τη δομή που θα εξειδικευτεί σε ένα μελλοντικό εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα. Με πλήθος ζητημάτων να παραπέμπονται στο μέλλον και σε δευτερογενή νομοθεσία.

Τι προβλέπει λοιπόν το νομοσχέδιο αυτό;

Γενικές Διευθύνσεις αγνώστου αρμοδιότητας, χωρίς οργανικές θέσεις και διάρθρωση, στις οποίες θα προΐστανται Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι και μάνατζερ χωρίς υπαλλήλους. Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των διευθυντικών στελεχών και στελεχών που θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης. Σε έναν υποστελεχωμένο οργανισμό, ο οποίος δεν έχει τον ικανό και αναγκαίο αριθμό εργαζομένων. Δηλαδή επικράτηση της πρακτικής «ένας εργαζόμενος με μόνιμα παράλληλα καθήκοντα και με πολλούς προϊστάμενους».

Όσον αφορά στην έρευνα που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του Οργανισμού, αφού υπό τη σκέπη του έχει τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας, επιχειρείται μια τελείως θεωρητική προσέγγιση καθώς πουθενά δε φαίνεται προσπάθεια να συνδεθεί η έρευνα

- με την παραγωγή,
- με τη γνώση που θα πρέπει για παράδειγμα να υπάρχει στα δημόσια ΙΕΚ του οργανισμού,
- με το σύστημα AKIS [Agricultural Knowledge and Innovation Systems] τα συστήματα δηλαδή γνώσης και καινοτομίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους στόχους της νέας ΚΑΠ.
- Δεν προβλέπεται καμία λειτουργική σχέση ή κάποιου τύπου διασύνδεση με το ΥΠΑΑ&Τ και την αρμόδια Διεύθυνση Έρευνας-Καινοτομίας και Εκπαίδευσης.
- Δεν προβλέπει καμία συνεργασία ούτε με άλλους οργανισμούς.
- Πουθενά δεν προβλέπεται η συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων ή αλιέων ούτε στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτε στις Επιτροπές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου.

Η λειτουργία του συστήματος ελέγχων και διασφάλισης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων παραμένει προβληματική και αναποτελεσματική αφού δεν κάνετε τίποτε για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του δαιδαλώδους αυτού συστήματος ελέγχων που πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονται με άλλους φορείς. Κομβικό σημείο βέβαια είναι η πρόθεσή σας στο μητρώο ελεγκτών – εμπειρογνωμόνων να εγγραφούν και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για εκχώρηση του ελεγκτικού έργου σε ελεγκτές εκτός ΕΛΓΟ. Ο Οργανισμός όμως δεν έχει ανάγκη από ιδιώτες ελεγκτές, αλλά από την πρόσληψη τακτικού προσωπικού για να ενισχύσει το ελεγκτικό του έργο με εγγυήσεις αδιαβλητότητας και όχι με τη δημιουργία Μητρώων τα οποία στην ουσία δεν την εξασφαλίζουν.

Δεν προβλέπεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μεταφορά του προσωπικού στο νέο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως είχε εκδοθεί κατά τη συγχώνευση των τεσσάρων φορέων το 2011, το οποίο συνιστά απαραίτητη πράξη για τη διασφάλιση της θέσης και του αντικειμένου εργασίας των εργαζόμενων.

Απαιτούνται περισσότερες διευκρινίσεις και εξηγήσεις για το άρθρο 45 που αφορά στην παραχώρηση των ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επενδύσεις άνω των 5 εκατομμύρια ευρώ. Παραχώρηση δημόσιας περιουσίας για τους πολύ λίγους. Σε ποιες εκτάσεις και τι είδους επενδύσεις αφορά αυτό το άρθρο;
Ένας Οργανισμός, Κύριε Υπουργέ που κατά την άποψή σας δεν έχει συνεκτική λειτουργία και ταυτότητα και πρέπει να τον αλλάξετε, κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια [και μάλιστα εν μέσω πανδημίας] να υλοποιήσει δυο τριετή προγράμματα προώθησης της φέτας προϋπολογισμού 6 περίπου εκατ. € σε ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ και ένα τρίτο σε ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ.
Επίσης στην πρόσκληση του 2022 ο Οργανισμός υπέβαλε δυο νέα προγράμματα προώθησης που εγκρίθηκαν από την Ε.Ε. προϋπολογισμού 4,5 εκατ. €:

1. Προώθηση φέτας σε Αυστραλία-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

2. Προώθηση βιολογικών σε Ελλάδα-Γερμανία-Γαλλία
τα οποία η διοίκηση του Οργανισμού ενημέρωσε ότι δεν θα υλοποιήσει και με βάση τον εφεδρικό πίνακα κατάταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιλεγούν 2 προγράμματα από Γαλλία και Ισπανία.

Δηλαδή πρώτον δεν θα εκμεταλλευτούμε την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στον Οργανισμό και δεύτερον πόροι 4,5 εκ € θα χαθούν από την ελληνική αγορά και θα κατευθυνθούν στις αγορές της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Αλήθεια όταν μιλάτε για ανάπτυξη στον τίτλο αυτού του νομοσχεδίου αυτή την ανάπτυξη εννοείτε;
Δυστυχώς η αγροτική σας πολιτική είναι επιφανειακή και όχι ουσιαστική και σε καμία περίπτωση δε βοηθά ούτε την αγροτική ανάπτυξη ούτε τον Έλληνα Αγρότη.
Ο αγροτικός κόσμος Κύριε Υπουργέ στις ημέρες μας, παλεύει να σταθεί στα πόδια κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.
- Έχοντας να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος παραγωγής που το διαμορφώνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας και των εισροών και των πρώτων υλών.
- Έχοντας να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο στα χωράφια όσο και στη βιομηχανία
- Έχοντας να αντιμετωπίσει το κλείσιμο των αγορών Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας που δημιουργεί προβλήματα στην εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων [διάθεση του συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου και των επιτραπέζιων ροδάκινων], αλλά και της Αιγύπτου λόγω των περιορισμών που επέβαλε το ΔΝΤ.
Αντί αυτού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λειτουργεί επιφανειακά και πολύ πρόχειρα. Με ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που δεν έχει τίποτα να προσφέρει, παρά μόνο να καλύψει κακήν- κακώς νομοθετικό χρόνο.
Ως Βουλευτής Πέλλας οφείλω να σας ενημερώσω ότι οι αγρότες της Πέλλας φέτος βίωσαν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων 20 ετών. Είχαν μια δραματική μείωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, των ζημιών λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων (πχ παγετοί, χαλάζια, βροχοπτώσεις κλπ), κάποιες από τις οποίες μάλιστα, όπως ο προανθικός παγετός και οι «άκαιρες» βροχοπτώσεις, δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, των μεθοδεύσεων της βιομηχανίας όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινων, των προβλημάτων στην διάθεση όλων των προϊόντων τους (κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, επιτραπέζια ροδάκινα, ακτινίδια κλπ) και των ελλείψεων σε εργάτες γης.
Για πρώτη φορά φέτος είδαμε να δίνονται κατ’ εξακολούθηση επιλεκτικές αποζημιώσεις περιοχών και καλλιεργειών, τη στιγμή που οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης και της ενεργειακής κρίσης έχουν επηρεάσει το ίδιο αρνητικά όλους τους αγρότες και όλα τα προϊόντα μας.
Διχάζετε τους αγρότες με την κατ’ εξακολούθηση επιλεκτική αποζημίωση περιοχών μέσω των ενισχύσεων de minimis. Διχάσατε τον αγροτικό κόσμο με την καταβολή των 72,7 ευρώ το στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης μόνο στα μέλη των Ομάδων Παραγωγών του Τομέα Οπωροκηπευτικών. Αποζημιώνετε προϊόντα μόνο σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας, τη στιγμή που οι επιπτώσεις της ουκρανικής και της ενεργειακής κρίσης έχουν επηρεάσει το ίδιο αρνητικά όλους τους αγρότες και όλα τα προϊόντα μας.
Για πρώτη φορά είδαμε ανακοινώσεις σας που η μια αναιρεί την άλλη.
Στις 20 Ιανουαρίου ανακοινώσατε αποζημιώσεις καλλιεργειών στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και καστάνων. Και συγκεκριμένα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων πάνω από 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και πάνω από 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα. Για
την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση θα διαμορφώνονταν κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, και για τα κάστανα με 150 ευρώ / στρέμμα. Χωρίς να λέτε για την πηγή χρηματοδότησης.
Γυρίσατε από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο τέλος του Ιανουαρίου και μας είπατε ότι ο Επίτροπος Γεωργίας σας έδωσε το ΟΚ να χορηγήσετε 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτών που πλήττονται από το υψηλό κόστος λιπασμάτων.
Στις 6 Μαρτίου 2023 επανέρχεστε με νέα ανακοίνωση και κάνετε λόγο για ενισχύσεις deminimis για ροδάκινα (επιτραπέζια και συμπύρηνα), νεκταρίνια και βερίκοκα. Που εξαφανίστηκαν τα μήλα και τα κάστανα. Για πρώτη φορά είδαμε φέτος να ανακοινώνονται αποζημιώσεις ανά στρέμμα και όταν φτάνουμε στο «δια ταύτα» όλα να αλλάζουν και να γίνονται συμψηφισμοί ή να αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες. Εξαφανίστηκαν τα 135 και τα 150 €/ στρέμμα για τα ροδάκινα και με συμψηφισμούς έγιναν 80 ευρώ για τα επιτραπέζια και τα βερίκοκα και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα.
Λέτε και ξελέτε κύριε Υπουργέ!
Οι αγρότες της Πέλλας κύριε Υπουργέ ζητούν να μάθουν :
- γιατί εξαιρούνται σημαντικές καλλιέργειες από τις ενισχύσεις όπως τα κεράσια, τα μήλα, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια, οι λωτοί κλπ) η τύχη των οποίων αγνοείται.
- για τη λίστα ποικιλιών του ΕΛΓΑ που έπαθαν ζημία καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται σημαντικές ποικιλίες εντός αυτής
- για την ενίσχυση των 70 ευρώ/στρέμμα καθώς περιλαμβάνονται μόνο τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, μόνο για τα παραγωγικά στρέμματα, με τη μισή ενίσχυση για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο από το αποθεματικό κρίσης ενισχύθηκαν με 72,7 ευρώ το στρέμμα όλοι οι αγρότες μέλη Οργανώσεων Παραγωγών για όλα τα στρέμματα και για όλες τις καλλιέργειες του τομέα των οπωροκηπευτικών.
- Τι γίνεται με τα 60 εκ € που όπως έχετε ανακοινώσει έχετε πάρει το ΟΚ από την Κομισιόν για να ενισχύσετε τους αγρότες εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στο κόστος παραγωγής;
Και το μεγάλο ερώτημα παραμένει κύριε Υπουργέ:
Πότε θα πάρουν αυτές τις ενισχύσεις οι αγρότες;
Πότε; Περιμένουν να πάρουν τις ενισχύσεις αυτές από πέρυσι ως μάνα εξ ουρανού. Και τόσο εσείς όσο και οι τοπικοί βουλευτές τους εμπαίζετε και τους κοροϊδεύετε. Ήταν να τα πάρουν πριν τα Χριστούγεννα, μετά πήγαν τέλος του Γενάρη, μετά αρχές Μάρτη, τώρα ακούμε ότι θα δοθούν το Πάσχα.
Επιτέλους δώστε τα για να ενισχύσετε έστω και λίγο την ρευστότητά τους που έχουν στεγνώσει αυτή την πιο δύσκολη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας που όπως όλα δείχνουν δυστυχώς θα είναι το ίδιο δύσκολη και φέτος.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. για ενα ψιχουλο μας βγαζουνε το λαδι κ ευχαριστω θα πουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο στο τέλος θα τους πούμε και ευχαριστώ θα είμαστε και υποχρεωμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.