Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκλογές 2023: Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία των αποδήμων – Ικανοποιητική η προσέλευση στις κάλπες



Σήμερα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές περισσότεροι από 22.000 Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Στις επάλξεις βρίσκονται οι πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας για την εκλογική διαδικασία.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, γίνεται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από αυτά, περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Αυξημένη ήταν η προσέλευση των Ελλήνων που ζουν στην Κύπρο ώστε να ψηφίσουν, ειδικά έως το μεσημέρι του Σαββάτου. Τα εκλογικά τμήματα είναι 5, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσσό και την Πάφο, ενώ εγγεγραμμένοι στις ειδικές εκλογικές λίστες είναι 1.462 πολίτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων.

Στο Βέλγιο λειτουργούν 4 εκλογικά τμήματα για τους απόδημους. Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία. Στις Βρυξέλλες, τα εκλογικά τμήματα είναι 3 και 1562 είναι οι εγγεγραμμένοι. Ένα εκλογικό τμήμα είναι στην Αμβέρσα με 68 εγγεγραμμένους.

Στην Τουρκία, 85 άτομα είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο που λειτουργεί βρίσκεται στο Σεισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος που οι ψηφοφόροι είναι μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης. Έως αυτή την ώρα, έχουν ψηφίσει 47 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Στην Ιταλία υπάρχουν 3 εκλογικά τμήματα – ένα ανά έδρα – και οι εκλογείς που θα ψηφίσουν είναι 128 στη Ρώμη, 203 στο Μιλάνο και 42 στη Βενετία.

Στη Γαλλία, 1.053 άτομα είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τα εκλογικά κέντρα είναι 5, δύο από αυτά στο Παρίσι, ένα στη Νίκαια, ένα στην Αμβέρσα και ένα στο Στρασβούργο.

Η προσέλευση στις κάλπες είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που δεν ήταν αναμενόμενο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Σχεδόν 5.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο έχουν εγγραφεί 3.982 Έλληνες, 282 στο Εδιμβούργο, 131 στη Γλασκώβη, 274 στο Μπέρμιγχαμ και 250 στο Ληντς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα, ένα κέντρο στη Γλασκώβη όπου ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ και από ένα κέντρο, στο Ληντς και στο Μπέρμιγχαμ.

Μέχρι στιγμής, έχει προσέλθει στις κάλπες περίπου το 27% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Πολλοί ήταν ακόμη οι Έλληνες, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στο Κάουνας, κατάφεραν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην πόλη της Λιθουανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού, χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια επικρατείας και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται κάποιος να σημειώσει σταυρό δίπλα από το όνομα κάποιου υποψηφίου.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.