Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

5 Μύθοι για τα σουτιέν που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε



Για μια γυναίκα, ο στηθόδεσμός της είναι ένα απαραίτητο εσώρουχο που υποστηρίζει, όχι μόνο το στήθος, αλλά και συνολικά το πάνω μέρος του σώματός της.
Στα χρόνια της πανδημίας, όπου οι γυναίκες αναγκάστηκαν να εργάζονται από το σπίτι, προέκυψε η «τάση» κατά την οποία σταμάτησαν να φορούν σουτιέν και τα αντικατέστησαν με αθλητικά μπουστάκια κι άνετα ρούχα. 
Η συζήτηση για το στήθος και την προσωπική υγεία αποτελεί ένα είδος ταμπού κι αυτό, αποτρέπει τις γυναίκες, ειδικότερα των νέων ηλικιών, να λάβουν τις σωστές πληροφορίες, κάτι που οδηγεί σε μια μεγάλη παραπληροφόρηση από το ίντερνετ ή ακόμα κι από άλλες γυναίκες.
Καταρρίπτοντας τους μύθους 

Πολύ συχνά οι γυναίκες φορούν στηθόδεσμους διότι, λανθασμένα, πιστεύουν ότι εκείνοι εμποδίζουν το κρέμασμα του στήθους τους. Παλαιότερα, γιατροί, πωλήτριες εσωρούχων, νεαρές και ενήλικες γυναίκες, πίστευαν ότι οι στηθόδεσμοι είναι ιατρικά απαραίτητοι για την υποστήριξη του στήθους. Σε ένα άρθρο του 1952 στο Parents' Magazine, o Frank H. Crowell έγραψε πως ήταν σημαντικό για τις έφηβες να αρχίσουν να φοράνε σουτιέν νωρίς, με σκοπό να εμποδίσουν το κρέμασμα του στήθους.
Τι θα γινόταν, όμως, αν σας λέγαμε ότι πολλές από τις πεποιθήσεις για τα σουτιέν ήταν μύθοι που απλά έκαναν την υποστήριξη του στήθους σας μια πιο επώδυνη διαδικασία από όσο θα έπρεπε;
Παρακάτω, θα αναλύσουμε τους πέντε κύριους μύθους που επικρατούν γύρω από το σουτιέν.

1. Το να μη φοράτε σουτιέν, θα προκαλέσει χαλάρωση στο στήθος σας.
Επικρατεί η πεποίθηση ότι οι γυναίκες που δεν φορούν σουτιέν, υποφέρουν από χαλάρωση και άμορφο στήθος. Οι γιατροί, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι μόνοι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι το κάπνισμα, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, η μάζα του σώματος, το μεγάλο στήθος, η απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους και η γήρανση. Τα σουτιέν, δεν προφέρουν καμία ωφέλεια από άποψη ανατομίας ή φυσιολογίας. 

2. Τα σουτιέν με μπανέλα (σύρμα για υποστήριξη) προκαλούν καρκίνο του μαστού.
Είναι ένας κοινός φόβος, αλλά δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη γι' αυτό. Είτε πρόκειται για σουτιέν σε σκούρο χρώμα είτε για σουτιέν με σύρμα, δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει καρκίνο του μαστού. Ένα καλά τοποθετημένο σουτιέν μπορεί να κάνει θαύματα για τη σιλουέτα σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ελέγξετε ότι το σύρμα δεν σας ενοχλεί, δεν σας τραυματίζει πουθενά και ότι είναι καλά τοποθετημένο κάτω από το στήθος σας.

3. Το μέγεθος του σουτιέν σας είναι το ίδιο σε κάθε μάρκα.
Τα μεγέθη των σουτιέν διαφέρουν, οι διαφορετικές μάρκες έχουν διαφορετικά μεγέθη για διαφορετικά σουτιέν, όπως, εάν είστε μέγεθος 70Β σε μια μάρκα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε το ίδιο μέγεθος σε μια άλλη μάρκα. Είναι πάντα καλό να μετράτε τον εαυτό σας, να ελέγχετε και να δοκιμάζετε τα σουτιέν που αγοράζετε. Για καλύτερη εφαρμογή, ανατρέξτε στον πίνακα μεγεθών της κάθε εταιρίας.

4. Τα σουτιέν πρέπει να φοριούνται όλο το εικοσιτετράωρο.
Το να φοράς σουτιέν όλη την ώρα μπορεί να είναι πολύ άβολο. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών φορούν σουτιέν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που μπορεί να προβεί επικίνδυνο για το στήθος, μιας και πολλές φορές προκαλούνται μικροτραυματισμοί. Οι δερματολόγοι προτείνουν να αφαιρούνται οι στηθόδεσμοι κατά διάρκεια της νύχτας, μιας κι αυτό επιτρέπει στο δέρμα να αναπνεύσει.

5. Ένα καλό σουτιέν μπορεί να κρατήσει για μια ζωή.
Μακάρι να ήταν αλήθεια, αλλά τα σουτιέν καλής ποιότητας με την κατάλληλη φροντίδα θα πρέπει, στην καλύτερη περίπτωση να διαρκέσουν έως και 1 χρόνο, καθώς η διάρκεια ζωής ενός μέσου σουτιέν είναι περίπου 6 με 9 μήνες. Αν το φοράτε ήδη ένα χρόνο, να ξέρετε ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε το σουτιέν σας γιατί τα υποστηρικτικά του χαρακτηριστικά θα αλλοιωθούν με το χρόνο, καθιστώντας το αναποτελεσματικό και άβολο.

Τι έχει σημασία τελικά;
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απόφαση να φορέσετε ή να μην φορέσετε σουτιέν, πρέπει πάντα να εξαρτάται από την εν λόγω γυναίκα. Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και το επίπεδο άνεσης του καθενός είναι μοναδικό για αυτόν. Σήμερα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία σε σουτιέν, είτε σε στεγασμένα καταστήματα είτε σε eshop (δείτε π.χ. εδώ) οπότε η καθεμία μπορεί να διαλέξει το σουτιέν που είναι σωστό για την ίδια.
Είναι σημαντικό για την κοινωνία να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να φοράς σουτιέν και ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δύναμη να παίρνει τις δικές της αποφάσεις για το τι την κάνει να νιώθει άνετη και σίγουρη, αρκεί αυτό να μην επιβαρύνει την υγεία της. Αγκαλιάζοντας τις ατομικές επιλογές και τη θετικότητα του σώματος, μπορούμε όλοι να συγκλίνουμε προς έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες νιώθουν ελεύθερες να εκφραστούν με όποιον τρόπο αισθάνονται εκείνες καλύτερα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.