Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέος πρύτανης του ΑΠΘ ο Δημήτρης Κωβαίος- Μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια ΗμαθίαςΟ Δημήτρης Κωβαίος εξελέγη νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την παραίτηση του Νίκου Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει την 9η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τον πρύτανη αντικαθιστά ένας εκ των αντιπρυτάνεων μετά από απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Ο έως τώρα αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος έλαβε 32 ψήφους έναντι 18 που συγκέντρωσε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ανδρέας Γιαννακουδάκης. Πέντε ψήφισαν λευκό.
Ο κ. Κωβαίος είναι ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ έως το τέλος της ακαδημαϊκής περιόδου, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.
«Αναλαμβάνω τα καθήκοντα του πρύτανη του ΑΠΘ μετά από απόφαση των μελών της συγκλήτου. Είναι ιδιαίτερη τιμή για αυτό ευχαριστώ τον φίλο μου αντιπρύτανη κ. Γιαννακουδάκη για την συνεργασία καθώς και όλα τα μέλη της συγκλήτου για την εμπιστοσύνη όπως και τον απερχόμενο πρύτανη. Θα κάνω ότι είναι δυνατό για το καλό του πανεπιστημίου και της χώρας μας, σε εξαιρετική συνέργεια με τους αντιπρυτάνεις και με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων», ανέφερε στο thestival.gr ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ.
Το νέο συμβούλιο του ιδρύματος θα εκλεγεί στις 24 Μαΐου και θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που το Συμβούλιο δεν εκλέξει νέο πρύτανη η θητεία του Δημήτρη Κωβαίου θα παραταθεί έως ότου εκλεγεί νέος πρύτανης στο ΑΠΘ.

Βιογραφικό
Ο Δημήτριος Κωβαίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1980) και κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων, ενός από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ (1990), στην Εντομολογία και ενός από το Department of Pure and Applied Ecology, University of Amsterdam (1995), στη Βιολογία.
Έχει υπηρετήσει στο ΑΠΘ σε όλες τις βαθμίδες (Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής και από το 2001 είναι καθηγητής). Εργάζεται ερευνητικά  σε αντικείμενα σχετικά με τη Γεωργική Ζωολογία και Εντομολογία. Διδάσκει για περισσότερα από 25 χρόνια, 4 προπτυχιακά και 2 μεταπτυχιακά μαθήματα σε περισσότερους από 500 φοιτητές κάθε έτος, στο Τμήμα Γεωπονίας, του ΑΠΘ. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής για πέντε ακαδημαϊκά έτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για ένα ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 πτυχιακές ερευνητικές διατριβές, 16 μεταπτυχιακές διατριβές και 4 διδακτορικές διατριβές.
΄Εχει μέχρι σήμερα (2019) δημοσιεύσει 161 επιστημονικές εργασίες (τίτλοι εργασιών), σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, εκ των οποίων 55 σε διεθνή περιοδικά του SCI, 8 διδακτικά βοηθήματα (4 βιβλία και 4 βοηθήματα) και 2 διδακτορικές διατριβές. Υπάρχουν σύμφωνα με το Google-Scholar περισσότερες από 1100 ετεροαναφορές (h index= 18, i-10 index 33) και σύμφωνα με το Scopus περισσότερες από 700 ετεροαναφορές (h index=15) στο συγγραφικό του έργο. Έχει υπάρξει κριτής περισσότερων από 70 επιστημονικών εργασιών που υποβλήθηκαν για δημοσίευση σε πολλά διεθνή καθώς και ελληνικά περιοδικά, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
΄Εχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει κληθεί να οργανώσει επιστημονικά συμπόσια, στο πλαίσιο τριών μεγάλων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει επιστημονικές συνεργασίες με ερευνητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού (University of Amsterdam, Kobe University, Japan, RUDN Moscov University). Έχει υπάρξει επιστημονικώς υπεύθυνος σε 75 ερευνητικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από διαφορετικούς φορείς.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, του ΑΠΘ. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας (2011-2013), Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (2013-2019), Αν. Πρόεδρος του ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (2013-2019), Διευθυντής του Τομέα Φυτοπροστασίας, της Γεωπονικής Σχολής (2005-2007 και 2008-2010), Τακτικό μέλος της Συγκλήτου, του ΑΠΘ (2013-2019), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, του ΑΠΘ (2011-2014), Πρόεδρος της Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης «Επιστημών Φυτοπροστασίας» (2003-2006) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, του ΕΛΓΟ Δήμητρα (2013-2017).
Έχει συμμετάσχει σε δράσεις που απευθύνονται στην ελληνική κοινωνία, μεταξύ των οποίων στη δημιουργία σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και το Αγρόκτημα, 600 κήπων στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ. Είχε την κύρια ευθύνη μαζί με άλλους Έλληνες και Ρώσους καθηγητές, της οργάνωσης του πρώτου ιστορικά στην Ελλάδα, κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος με τη Ρωσία, με αντικείμενο «Organic farming” που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και το παρακολουθούν 20 φοιτητές.
Είναι παντρεμένος με τη Γεωπόνο-Διοικητική υπάλληλο Ελένη Κοιλιαράκη και έχει τρία παιδιά που όλα σπούδασαν στο ΑΠΘ, τον Στέφανο, τη Γλυκερία και την Τάνια.
Πηγή: thestival.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.