Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι εκδηλώσεις τιμής της Εργατικής Πρωτομαγιάς στον Ομαδικό Τάφο Γιαννιτσών (φωτο)


Πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της 1η Μαη του εργατικού κέντρου ΠΕ Πέλλας στα Γιαννιτσά στον ομαδικό τάφο.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε με επιγραμματική αναφορά στην 1η Μαη από  την Μαρία Βάσσου και την Αναστασία Αμοιρίδου (μέλη του θεατρικού εργαστήριου Γιαννιτσών )
·        Κατόπιν έγινε η  απεργιακή ομιλία από την πρόεδρο του εργατικού κέντρου Ζουρνατζίδου Θεανώ
·        Ακολούθως Χαιρετισμός από τον πρόεδρο τον ΣΥΝ/ΧΩΝ ΙΚΑ Καβουρα Δημήτριο
·        Εκ μέρους της διοίκησής και  των σωματείων μελών του εργατικού κέντρου το ψήφισμα  διαβάσε  Η Αντιπρόεδρος Των εποχιακά εργαζομένων Στυλιανίδου
·        Ακολούθησε  κατάθεση στέφανων από εκπροσώπους του κόσμου της εργασίας στην μνήμη όλων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών της εργατικής τάξης :

1 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πε Πέλλας
2  Ένωση συνταξιούχων ικα Γιαννιτσών και περιχώρων
3 Σωματείο Εργατών Εργατριών Γης Κονσερβοποιείων
4 Σωματείο Καθαριστών Καθαριστριών Γιαννιτσών
5. β ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ και σύλλογος εκ/κων πρωτοβάθμιας
6. Ανώνυμο συνταξιούχο

Πολιτικά κόμματα :
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ
Ενός λεπτού σιγή

Τον συντονισμό της συγκέντρωση έκανε το μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου και πρόεδρος των εποχιακά εργαζομένων Μάρθα Σαλτσίδου

Απεργιακή ομιλία προέδρου εργατικού κέντρου πε Πέλλας
1η Μάη: ημέρα αγώνα, πάλης και αλληλεγγύης
1η Μάη 2023: 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, που σηματοδότησε τους αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για το 8ωρο, για αξιοπρεπείς αμοιβές.
1η Μάη 2023: Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
1η Μάη 2023: 14 χρόνια και ακόμα βιώνουμε τις μνημονιακές πολιτικές της βάρβαρης περικοπής των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την αποδόμηση του εργατικού δικαίου, την ανεργία ιδίως των νέων που ξενιτεύτηκαν για ένα καλύτερο αύριο. Στη συνέχεια βιώσαμε και τις αντεργατικές συνέπειες της Πανδημίας με αναστολές εργασίας και νέες μειώσεις των μισθών.
1η Μάη 2023: Η φετινή Πρωτομαγιά για μια ακόμα φορά βρίσκει τους εργαζόμενους να βιώνουν ξανά μια νέα παρατεταμένη φτωχοποίηση, αντιμέτωποι με την πρωτόγνωρη ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε βασικά είδη διαβίωσης, στην ενέργεια, στις μετακινήσεις. Η κοινωνική φτώχεια χτυπά την πόρτα κάθε εργατικού νοικοκυριού. Οι ανισότητες διευρύνονται, η επισφάλεια, η ανασφάλεια και η ασύδοτη εργοδοτική ευελιξία στους χώρους εργασίας είναι σήμερα κανονικότητα.
Η πολιτική της Κυβέρνησης όχι μόνο απέτυχε, αλλά είναι υπεύθυνη για τη δεινή κατάσταση των εργαζομένων και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ψήφισε και εφάρμοσε τον πλέον αντεργατικό Νόμο (Ν.4808/21) που κατάργησε το 8ωρο, ποινικοποίησε το απεργιακό δικαίωμα χτυπώντας και σέρνοντας στα δικαστήρια απεργούς, επέβαλε το φακέλωμα των συνδικάτων με το συνδικαλιστικό μητρώο.
Μέσα στην Πανδημία διέλυσε το ΕΣΥ και αποψίλωσε τις δομές υγείας από γιατρούς και νοσηλευτές. Απεμπόλησε το Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ ανοίγοντας το δρόμο για δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα. Πρωταγωνίστησε στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρέδωσε τα δάνεια στα αρπακτικά κοράκια που εκτόξευσαν τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Απαξίωσε το κράτος Πρόνοιας, μοιράζοντας ψίχουλα στο λαό μας μέσω διαφόρων pass, κουπονιών και καλαθιών νοικοκυριού, την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θησαυρίζουν. Απαξίωσε την ίδια τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, με την απώλεια 57 συνανθρώπων μας, στην πλειοψηφία νέοι και φοιτητές, οφείλεται στην εγκληματική απαξίωση των μεταφορών, την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές και τους χώρους εργασίας.

Αυτή η κατάσταση δεν μας αξίζει!

Η 1η Μάη ναι αποτελεί ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που με ανιδιοτέλεια αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μέρα αφετηρίας νέων αγώνων ώστε οι εργαζόμενοι να περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις τους και να τις διευρύνουν. Η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι η ζωντανή υπενθύμιση ότι οι μάχες μπορούν να κερδηθούν από τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες,

Σας καλούμε να πιάσουμε μαζί το νήμα των εργατικών αγώνων από το Σικάγο του 1886 για το 8ωρο μέχρι τη ΛΑΡΚΟ, τον Πολιτισμό, το κίνημα των καλλιτεχνών, την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ, τα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, την e-food, την COSCO και τη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στην Ελλάδα του σήμερα, μέχρι το γενικό απεργιακό ξέσπασμα στη Γαλλία του 2023.

Να πιάσουμε το νήμα των εργατικών αγώνων για την κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων, για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και του νερού, για την πάλη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις μαζικές απολύσεις και τις διώξεις εργαζομένων και συνδικαλιστών, για Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Κατοχύρωση του 5νθήμερου, 8ωρου, για την απόδοση δικαιοσύνης για το έγκλημα στα Τέμπη, για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων, αυξήσεων και καλύτερων όρων στις δουλειές μας. Για Πραγματική ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας και του ελεγκτικού της έργου, η οποία υποβαθμίστηκε με τη μετατροπή της σε δήθεν «Ανεξάρτητη Αρχή», αλλά στην ουσία έγινε ένα εργαλείο των εργοδοτών. Δημόσιο και καθολικό σύστημα υγείας με αναβάθμιση του ΕΣΥ και όλων των δομών Υγείας, με γενναία χρηματοδότηση και άμεση στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με κρατική εγγύηση για τη χρηματοδότησή του. Επαναφορά Συντάξεων και Παροχών αντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών και των κατασχέσεων λογαριασμών μισθοδοσίας εργαζομένων.

Έχουν περάσει 137 χρόνια από την εξέγερση στο Σικάγο

Όμως ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται ,
Όπως ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ παρόμοια αιτήματα με εκείνα είναι στην προμετωπίδα του αγώνα και η μέρα αυτή μας θυμίζει τα τελευταία λόγια του Αύγουστου Σπάις λίγο πριν την εκτέλεσή του το 1887:
«Θα έρθει μια μέρα που η σιωπή μας θα είναι πιο δυνατή από τις φωνές που πνίγετε σήμερα»…
Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του εργατικού κινήματος.
ΖΗΤΩ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ!

Ψήφισμα της 1η ΜΑΗ 2023
Εμείς οι εργαζόμενοι, (Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα ) οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι οι εκπρόσωποι των φορέων και οι πολίτες της πόλης των Γιαννιτσών που πήραμε μέρος στην Πρωτομαγιάτικη αγωνιστική, απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πέλλας εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων.
Η Πρωτομαγιά του 2023 συνεχίζει να βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Γι αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες.
Αυτή την ιστορική μέρα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, Οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Αγωνιζόμαστε για:
ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
- σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις
- σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις
- κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων, ξεπαγωμα των τριετιών
- ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων
w συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών
- προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων
- προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων
- διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας
- αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία και επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση. Κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία για το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.
- Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα. Σύγχρονα και ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
• Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου στο δημόσιο • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
Ζητούμε άμεσα μέτρα για:
• την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών
• την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας
• την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών, και προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας - μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας
• δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές -επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης
• δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης - άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας που αναδείχθηκαν εκ νέου κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων στην υγεία.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης .
• αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική - προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας - ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ
- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης
• δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους
• αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας
• προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Σήμερα 1η Μάη, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και μέσα στα συνδικάτα για σεβασμό της αξίας και της αξιοπρέπειάς μας, των εργατικών, των κοινωνικών και των πολιτικών μας δικαιωμάτων, την κοινωνική δικαιοσύνη, την παγκόσμια ειρήνη, υγεία και ασφάλεια.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!!

1mg
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.