Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μεγάλη διαφορά επιτοκίων στις προθεσμιακές Ελλάδας και εξωτερικού - Πόσα χάνουν οι Έλληνες καταθέτες



Μεγαλώνει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες και σε αυτά που απολαμβάνουν οι καταθέτες του εξωτερικού, με τη διαφορά να αγγίζει ακόμη και τις 230 μονάδες βάσης, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Capital.gr από συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες αφορούν σε βασικά προϊόντα των εγχώριων τραπεζών για καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και πάνω από 100.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για πολύ μεγαλύτερα ποσά ή μετά από διαπραγμάτευση του καταθέτη με την τράπεζα δεν μπορούν να επιτευχθούν ελαφρώς υψηλότερες αποδόσεις.
Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί, πάντως, το "χάσμα" που χωρίζει τους Έλληνες καταθέτες από τους καταθέτες του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας ή άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Για 12μηνες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η Societe Generale στη Γαλλία, για παράδειγμα, προσφέρει αποδόσεις έως 3,67% έναντι αποδόσεων 0,70 – 1,35% που προσφέρονται στους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών. Άλλο παράδειγμα είναι η BNP Paribas στο Λουξεμβούργο που προσφέρει επιτόκιο 3,42% έναντι αποδόσεων 0,45 – 0,75% που προσφέρονται από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Πιο "συγκρατημένη" στις αποδόσεις της είναι η Deutsche Bank στο Λουξεμβούργο, η οποία καταβάλλει επιτόκια 3,08% για 6μηνες προθεσμιακές και 3,19% για 12μηνες. Και πάλι, όμως, το χάσμα με τα αντίστοιχα επιτόκια στη χώρα μας είναι αγεφύρωτο, αφού υπερβαίνει τις 200 μονάδες βάσης. 
Παρά την εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση του εγχώριου κλάδου, με το 95% της αγοράς να βρίσκεται στα χέρια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια μικρή αναζωπύρωση του ανταγωνισμού χάρη στα ανταγωνιστικά προϊόντα που προσφέρουν οι μη συστημικές τράπεζες. Για λόγους συγκρισιμότητας, ωστόσο, τα παραδείγματα προθεσμιακών επιτοκίων που παρουσιάζονται στους πίνακες αφορούν σε πιστωτικά ιδρύματα εποπτευόμενα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενδεικτική της "δίψας" των καταθετών παγκοσμίως για υψηλές αποδόσεις, μετά από αρκετά έτη μηδενικών επιτοκίων, είναι η τεράστια ανταπόκριση που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες το προθεσμιακό προϊόν που διέθεσε η Apple σε συνεργασία με την Goldman Sachs.

Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, ο τεχνολογικός κολοσσός προσέλκυσε καταθέσεις άνω του 1 δισ. ευρώ μέσω 240.000 νέων λογαριασμών που άνοιξε για τον λόγο αυτό η GS. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα δεδομένα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο παγκοσμίως, εντείνοντας την αγωνία των τραπεζών διεθνώς που παρακολουθούν καταθέσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων να κάνουν "φτερά" προς αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. 

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις τράπεζες και τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ μετά τη διαδοχική κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών που υπέστησαν μαζική φυγή καταθέσεων το τελευταίο διάστημα. 

Προβληματισμό διατυπώνουν, πάντως, στο Capital.gr και υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου που παρακολουθούν έναν τεχνολογικό κολοσσό να "εισβάλλει" στο πεδίο των παραδοσιακών τραπεζών - μία τάση που αργά ή γρήγορα θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Μην κοιτάς Τα δικά μας είναι λαμόγια υποστηριζόμενα απο την εκάστοτε κυβέρνηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, αλλά στα επιτόκια δανείων υπερτερούν των ξένων τραπεζών και αρμέγουν τους δανειολήπτες.

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.