Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Kουβέντα με τον διακεκριμένο συγγραφέα Παναγιώτη Χατζημωϋσιάδη στο 2ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης



Μια ξεχωριστή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την Τρίτη 16 Μαΐου 2023. Περίπου σαράντα μαθητές και μαθήτριες, από κάθε τμήμα του σχολείου μας, συνάντησαν και συνομίλησαν με τον εκλεκτό συνάδελφο και διακεκριμένο συγγραφέα κ. Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη. Ο κ. Χατζημωυσιάδης εργάζεται ως φιλόλογος στο 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών και από το 2005 έχει δημοσιεύσει διάφορα λογοτεχνικά βιβλία στον χώρο της πεζογραφίας (διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα). Για το λογοτεχνικό του έργο έχει τιμηθεί με δύο βραβεία (το 2021 και το 2022). Τον συγγραφέα καλωσόρισε ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Δημήτριος Ντίτουρας. Ο κ. Χατζημωυσιάδης μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες για την ενασχόλησή του με το “άθλημα” της γραφής -έκανε εντύπωση η ομολογία του ότι ως μαθητής δεν είχε ιδιαίτερες επιδόσεις στο μάθημα της Έκθεσης-, τη μετάβασή του από τη συγγραφή φιλολογικών βοηθημάτων -τα βιβλία του γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται- στον στίβο της λογοτεχνίας, για τη θέση και την αποστολή της λογοτεχνίας στον σύγχρονο πολιτισμό της εικόνας και των κοινωνικών δικτύων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αξιοποίησαν τις σχετικές νύξεις του συγγραφέα και τον “ανέκριναν” φιλικά. Θα μπορούσε να απαρνηθεί το έργο του εκπαιδευτικού για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο έργο του λογοτέχνη; Από πού αντλεί την έμπνευση, το υλικό, τους ήρωές του; Ποια θέση έχει στο έργο του η πραγματική ζωή και η Ιστορία; Σε ποια σημεία η λογοτεχνική αφήγηση συγκλίνει και σε ποια αποκλίνει με την κινηματογραφική; Ποια η σχέση του με τους ομοτέχνους του και ποια με τους αναγνώστες του; Αυτά και άλλα ανάλογα ερωτήματα αποτέλεσαν τον μίτο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, που διακόπηκε μόνο επειδή έπρεπε όλοι μας να επιστρέψουμε στα σχολικά μας καθήκοντα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι όλοι μας συνεχίσαμε τη σχολική μέρα με άλλη διάθεση.

Ευχαριστούμε τον κ. Χατζημωυσιάδη για την αμεσότητα και το ανεπιτήδευτο της παρουσίας του, τη σαφήνεια και τη μεστότητα του λόγου του. Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα της ματιάς και της σκέψης τους. Ευχή όλων των εκπαιδευτικών, και ιδιαίτερα του προσκεκλημένου συγγραφέα, είναι το σχολείο να προετοιμάζει φίλους του καλού βιβλίου και κριτικούς αναγνώστες, από τους οποίους θα προέλθουν οι επόμενοι συγγραφείς. Ελπίζουμε ότι η μικρή μας εκδήλωση κάπως συνέβαλε στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης
Δημήτριος Ντίτουρας



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.