Με καλές αποδόσεις 300 με 500 κιλά το στρέμμα, σε περιοχές της Πέλλας και του Κιλκίς, παρά τις αντίθετες προβλέψεις λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, ολοκληρώθηκε και φέτος ο αλωνισμός των σιτηρών.
Το σιτάρι είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος και σήμερα αποτελεί το δεύτερο σε συγκομιδή δημητριακό μετά από τον αραβόσιτο (στην Ελλάδα είναι πρώτο σε καλλιέργεια).
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη: το Τriticum durum ή σκληρό σιτάρι και χρησιμοποιείται κυρίως στην μακαρονοποιία και το Triticum aestivum ή μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού.
Ο αλωνισμός του γίνεται συνήθως το καλοκαίρι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο και γίνεται όταν το ενδοσπέρμιο είναι σκληρό και έχει υγρασία 25%-35%. Στις μέρες μας ο θεριζοαλωνισμός του ξεκινάει περίπου 7 ημέρες αργότερα, ώστε να πέσει η υγρασία ακόμα περισσότερο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι, δυσκολεύει την όλη διαδικασία.
Η αποθήκευση του σπόρου πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία είναι κάτω του 14% και γίνεται μέσα σε ειδικά σιλό, σε σακιά ή ακόμα και χύμα μέσα σε αποθήκες.
Στο βίντεο Agronomistas το θεριζοαλωνιστικό συγκρότημα του Χρήστου Κουκουλεκίδη επί το έργον στον Άγιο Πέτρο.
2 Σχόλια
Παραμύθια αυτά που γράφετε φέτος όλοι οι σιτοπαραγωγοι είναι μέσα με το κεφάλι 200 κιλά. Ανά στρέμμα δεν είναι παραγωγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Κιλκίς που στο καλό είδατε 300-500 κιλά εκτός από τα ποτιστικά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.